x

  Električne instalacije, cijena i izvedba

  Članak je koristio već 36663+ korisnicima
  Opseg i cijena električnih instalacija je nešto što je izvan znanja prosječnoga pojedinca. Naravno, za sve će se pobrinuti kvalitetan projektant električnih instalacija, koje će po nacrtima izvesti povjerenja vrijedan električar, no mi smo o tome svejedno napisali nekoliko riječi. Kao i ranije, i ovdje malo govorimo o cijeni.
  36663
  omiljen
  Imamo 1075 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  U stambenim zgradama većinom se radi o električnim instalacijama niskoga napona, to jest do 250V; snažnije elektroinstalacije do 600 V upotrebljavaju se samo u industriji. Za kuću dolaze u obzir i instalacije telekomunikacijskih uređaja koje ne prelaze 50 V izmjeničnog napona i 120 V jednosmjernog napona, u što spadaju telefon, interfon, antene, sigurnosni uređaji, internet i slično.

  Ne izbjegavajte nacrt električnih instalacija

  Moramo razlikovati instalacije od mreža. Električne mreže su izvan kuće, a na njih se priključujete posebnim priključkom na električnu mrežu koji definira projektant električnih instalacija u projektu za pribavljanje građevinske dozvole.

  Prije početka izvedbe električnih instalacija iznimno je potrebno imati izveden projekt električnih instalacija, koji vam radi projektant. Time izbjegavate dodatni trošak, a izvođačima elektroinstalacija dajete mogućnost napraviti detaljnu ponudu. Nacrt je obvezan prije svega zato da kasnije možete nadograđivati ili obnavljati svoje elektroinstalacije. Cijena projektne dokumentacije je između 10 i 15 EUR po m2, što je s obzirom na ukupnu cijenu izvedbe još uvijek mali izdatak.

  Izvedba električnih instalacija i njeni elementi

  Pri izvedbi elektroinstalacija, radove dijelimo na grube instalacije i finu montažu. U grube radove na instalacijama spadaju proboji i štemanje, to jest glodanje i produbljivanje za kablove i cijevi.

  Vrste instalacija

  Možete birati između klasičnih i nadomjesnih instalacija. Klasične elektroinstalacije mogu biti s udubljenim razvodnicima, stropnim razvodnikom ili s razvodnom pločom. Postoje i podne elektroinstalacije. Nadomjesnu elektroinstalaciju polažemo u kanale koji se nalaze na dnu. Mijenjanje nadomjesnih elektroinstalacija je mnogo jednostavnije, iako utječe na izgled jer kanale ne možemo sakriti iza žbuke.

  Kablovi i provodnici

  Osnovni sastavni dijelovi elektroinstalacija su svakako provodnici i kablovi. Polaganje kablova ide po elektroinstalacijskim cijevima, koritima ili kanalima. Prilikom polaganja izbjegavamo kablove položene izmjenično, to jest stezaljkama. U prosječnoj kući možemo očekivati od 500 do 1000 m raznih kablova.
  Instalacijske cijevi polažemo u žbuku, beton, u tlo. Instalacija uvijek ide vodoravno ili okomito, nikad dijagonalno ili koso. Zbog lakše gradnje i sanacije vodovi idu od 20 do 120 cm od tla po visini. Polaganje najkraćim putem dozvoljeno je samo stropu.

  Električar će položiti kabel za napajanje, pp/y kabel, za kabelsku televiziju ili internet položit će FTP CAT5 kabel. Za prijenos visokofrekventnih signala trebate i koaksijalni kabel.

  Spajanje kablova izvodi se u tzv. mjernim dozama. Možete računati da će vam električar ugraditi od 100 do 150 razdjelnih doza koje nazivamo i spojnim elementima.

  Razvodne kutije

  Razvodne kutije su čvorovi električnih instalacija u kući. Dobro izvedena kutija omogućuje nadzor i održavanje i doprinosi našoj sigurnosti. Električne kutije nalaze se u vatrootpornim metalnim kućištima. Za svaki kat obično ide jedna električna kutija. U njih se ugrađuju FID sklopke, automatski osigurači i glavni prekidači. Za posebne sustave kao što su videonadzor ili alarmni uređaj preporuča se izvedba samostojeće kutije. Za elektroinstalacije prosječne kuće trebat ćete između 3 i 5 kutija.

  Jedna kutija koštat će vas oko 100 – 200 EUR.

  Prekidači i utičnice

  Dobro raspoređeni prekidači ključni su za udobno i funkcionalno upravljanu rasvjetu te uređaje. Njih predviđa projektant električnih instalacija. Prekidači se ugrađuju 105 cm iznad tla, a utičnice 30 cm iznad tla. Utičnice u radnim prostorima kao što su kuhinja i kupaonica potrebno je ugraditi 115 cm iznad tla. Prekidača ima više vrsta. O tome se posavjetujte sa svojim projektantom ili izvođačem. Razlikujemo pregibne prekidače, mikro prekidače, potezne prekidače, rotacijske prekidače, senzorske prekidače, koji su jednopolni ili dvopolni. Prekidače namještamo na visinu od oko 120 cm.

  Cijena

  Cijena izvedbe instalacija naravno ovisi o njihovoj zahtjevnosti. Ako ćete se odlučiti za klasičnu izvedbu, bez interfona, inteligentnih instalacija kao što je senzorsko paljenje, upravljanje na daljinu ili vrijeme paljenja, u početku ćete svakako uštedjeti. Cijena jednostavnih električnih instalacija kreće se oko 10 EUR/m2. Elektroinstalacije u prosječnoj kući koštale bi vas 1000 do 2000 EUR. Za instalacije srednjeg razreda odvojit ćete više, između 15 i 20 EUR/m2, što znači da je njihova ukupna cijena 2000 – 3000 EUR za prosječnu kuću.
  36663
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1075 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE
  10
  1

  DEN-VAL d.o.o.

  Gornji Marinkovac 61, 10342 Dubrava
  10
  1

  LUGUS d.o.o.

  Sedam Kaštela 2, 21000 Split
  10
  10

  NATAN GRADNJA j.d.o.o.

  Kanarinska 40, 10000 Zagreb
  10
  1

  TIMELEKTRO & SECURITY d.o.o.

  Karlovačka cesta 90d, 47280 Ozalj
  10
  1

  DEMA MONTAGE d.o.o.

  Braće Radića 175 , 42000 Varaždin
  10
  1

  OPREMANJE INTERIJERA DLT, vl. Danijel Trputec

  Turopoljska cesta 40, 10253 Donji Dragonožec
  Imamo 1075 izvođača za područje Elektroinstalacije:  + BESPLATNO
  + BEZ PROVIZIJE
  + PROVJERENI IZVOĐAČI
  + TRAŽIMO LOKALNO
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE?

  elektrika u novoj kući
  obnova elektrike
  električne instalacije u stanu
  električne instalacije mansarde
  grube instalacije
  kabeli za elektriku
  montaža štekara
  stručna renovacije električnih instalacija
  poduzeće za elektriku
 • Elektroinstalacije Biograd na moru
 • Elektroinstalacije Bjelovar
 • Elektroinstalacije Dubrovnik
 • Elektroinstalacije Karlovac
 • Elektroinstalacije Knin
 • Elektroinstalacije Krk
 • Elektroinstalacije Makarska
 • Elektroinstalacije Osijek
 • Elektroinstalacije Pag
 • Elektroinstalacije Poreč
 • Elektroinstalacije Pula
 • Elektroinstalacije Rijeka
 • Elektroinstalacije Rovinj
 • Elektroinstalacije Šibenik
 • Elektroinstalacije Sisak
 • Elektroinstalacije Slavonski Brod
 • Elektroinstalacije Split
 • Elektroinstalacije Umag
 • Elektroinstalacije Varaždin
 • Elektroinstalacije Zadar
 • Elektroinstalacije Zagreb
 • SLOVENIA, HQ
  SLOVENIA, HQ
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Pestalozzistraße 1/II/12
  8010 Graz

  0043 676 5205 325

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2018 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana