Električne instalacije u kući, cijena i izvedba

  Članak je koristio već 52126+ korisnicima
  Opseg i cijena električnih instalacija u kući je nešto što je izvan znanja prosječnoga pojedinca. Naravno, za sve će se pobrinuti kvalitetan projektant električnih instalacija, koje će po nacrtima izvesti povjerenja vrijedan električar, no mi smo o tome svejedno napisali nekoliko riječi. Kao i ranije, i ovdje malo govorimo o cijeni.
  Stručni članak 52126
  omiljen
  Imamo 1400 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  U stambenim zgradama većinom se radi o električnim instalacijama niskoga napona, to jest do 250V; snažnije elektroinstalacije do 600 V upotrebljavaju se samo u industriji. Za kuću dolaze u obzir i instalacije telekomunikacijskih uređaja koje ne prelaze 50 V izmjeničnog napona i 120 V jednosmjernog napona, u što spadaju telefon, interfon, antene, sigurnosni uređaji, internet i slično.

  Ne izbjegavajte nacrt električnih instalacija

  Moramo razlikovati instalacije od mreža. Električne mreže su izvan kuće, a na njih se priključujete posebnim priključkom na električnu mrežu koji definira projektant električnih instalacija u projektu za pribavljanje građevinske dozvole.

  Prije početka izvedbe električnih instalacija iznimno je potrebno imati izveden projekt električnih instalacija, koji vam radi projektant. Time izbjegavate dodatni trošak, a izvođačima električne instalacije u kući dajete mogućnost napraviti detaljnu ponudu. Nacrt je obvezan prije svega zato da kasnije možete nadograđivati ili obnavljati svoje elektroinstalacije. Cijena projektne dokumentacije je između 10 i 15 EUR po m2, što je s obzirom na ukupnu cijenu izvedbe još uvijek mali izdatak.

  Izvedba električnih instalacija i njeni elementi

  Pri izvedbi elektroinstalacija, radove dijelimo na grube instalacije i finu montažu. U grube radove na instalacijama spadaju proboji i štemanje, to jest glodanje i produbljivanje za kablove i cijevi.

  Vrste instalacija

  Možete birati između klasičnih i nadomjesnih instalacija. Klasične elektroinstalacije mogu biti s udubljenim razvodnicima, stropnim razvodnikom ili s razvodnom pločom. Postoje i podne elektroinstalacije. Nadomjesnu elektroinstalaciju polažemo u kanale koji se nalaze na dnu. Mijenjanje nadomjesnih elektroinstalacija je mnogo jednostavnije, iako utječe na izgled jer kanale ne možemo sakriti iza žbuke.

  Savjet stručnjaka iz firme ELEKETROINSTALACIJSKI OBRT ELVOD

  1. Na što trebamo obratiti pažnju prilikom obnove električnih instalacija u kući ili stanu?

  Prilikom obnove električnih instalacija u stambenim objektima prvo je potrebno ustanoviti u kakvom su stanju postojeće instalacije, odnosno treba ustanoviti da li pojedine grupe potrošača prema svojoj snazi imaju propisano instaliran vodič odgovarajućeg presjeka i osigurač odgovarajuće jačine (amperaže).
  Svi veći potrošači kao što su el. štednjaci, el. bojleri, perilice, sušilice i sl. moraju imati svoj vlastiti vodič i osigurač, dok ostali priključci manje snage kao što su priključnice po sobama i rasvjeta mogu biti po više priključaka na istom osiguraču.
  Također je jako važno ustanoviti da li je na objektu ispravno izvedeno uzemljenje te da li su svi priključci spojeni na sabirnicu uzemljenja u razvodnoj ploči.
  U starim razvodnim pločama, stare rastalne osigurače treba zamjeniti novim automatskim osiguračima koji učinkovito štite od kratkog spoja i preopterećenja, uz obveznu ugradnju uređaja za zaštitu od indirektnog napona dodira, zaštitni uređaj diferencijalne struje (tzv. fid sklopka), a to su uređaji koji sa ispravno izvedenom instalacijom uzemljenja spašavaju život i imovininu.
  Kako se u današnje vrijeme puno koristi digitalna tehnologija potrebno je obratiti pažnju i na instalaciju slabe struje, odnosno predvidjeti u stanu dovoljan broj mrežnih priključnica za uređaje koji se spajanje na mrežu (Internet) a ne sve spajati bežično (WiFi) jer na taj način sebe i osobe u stanu izlažete manjem zračenju.

  2. Koliko traje obnova električnih instalacija u prosječnom stanu i kakav je postupak?

  Vrijeme trajanja obnove električnih instalacija u prosječnom stanu može trajati u prosjeku oko 3-5 radnih dana a sve ovisi o obimu radova koji se izvode.
  Nakon što se ustanovi postojeće stanje instalacije i usporedi sa novim željama vlasnika pristupa se izradi nove instalacije koja je potrebna te se instalacija spaja u
  razvodnim kutijama i razvodnoj ploči, to se naziva prva faza izrade el. instalacija odnosno onaj najgrublji dio posla jer se instalacija ugrađuje u zidove a to znači puno buke i prašine. Nakon toga na red dolaze građevinski radnici koji saniraju zidove koji su oštećeni prilikom izrade el. instalacija, te se nakon toga izvodi druga faza izrade el. instalacija odnosno montaža završne galanterije (montaža priključnica, prekidača, rasvjetnih tijela i dr.).

  G. Vlado Vukasović, ELEKETROINSTALACIJSKI OBRT ELVOD

  Kablovi i provodnici

  Osnovni sastavni dijelovi elektroinstalacija su svakako provodnici i kablovi. Polaganje kablova ide po elektroinstalacijskim cijevima, koritima ili kanalima. Prilikom polaganja izbjegavamo kablove položene izmjenično, to jest stezaljkama. U prosječnoj kući možemo očekivati od 500 do 1000 m raznih kablova.

  Instalacijske cijevi polažemo u žbuku, beton, u tlo. Instalacija uvijek ide vodoravno ili okomito, nikad dijagonalno ili koso. Zbog lakše gradnje i sanacije vodovi idu od 20 do 120 cm od tla po visini. Polaganje najkraćim putem dozvoljeno je samo stropu.

  Električar će položiti kabel za napajanje, pp/y kabel, za kabelsku televiziju ili internet položit će FTP CAT5 kabel. Za prijenos visokofrekventnih signala trebate i koaksijalni kabel.

  Spajanje kablova izvodi se u tzv. mjernim dozama. Možete računati da će vam električar ugraditi od 100 do 150 razdjelnih doza koje nazivamo i spojnim elementima.

  Razvodne kutije

  Razvodne kutije su čvorovi električnih instalacija u kući. Dobro izvedena kutija omogućuje nadzor i održavanje i doprinosi našoj sigurnosti. Električne kutije nalaze se u vatrootpornim metalnim kućištima. Za svaki kat obično ide jedna električna kutija. U njih se ugrađuju FID sklopke, automatski osigurači i glavni prekidači. Za posebne sustave kao što su videonadzor ili alarmni uređaj preporuča se izvedba samostojeće kutije. Za elektroinstalacije prosječne kuće trebat ćete između 3 i 5 kutija.

  Jedna kutija koštat će vas oko 100 – 200 EUR.

  Prekidači i utičnice

  Dobro raspoređeni prekidači ključni su za udobno i funkcionalno upravljanu rasvjetu te uređaje. Njih predviđa projektant električnih instalacija. Prekidači se ugrađuju 105 cm iznad tla, a utičnice 30 cm iznad tla. Utičnice u radnim prostorima kao što su kuhinja i kupaonica potrebno je ugraditi 115 cm iznad tla. Prekidača ima više vrsta. O tome se posavjetujte sa svojim projektantom ili izvođačem. Razlikujemo pregibne prekidače, mikro prekidače, potezne prekidače, rotacijske prekidače, senzorske prekidače, koji su jednopolni ili dvopolni. Prekidače namještamo na visinu od oko 120 cm.

  Cijena

  Cijena izvedbe instalacija naravno ovisi o njihovoj zahtjevnosti. Ako ćete se odlučiti za klasičnu izvedbu, bez interfona, inteligentnih instalacija kao što je senzorsko paljenje, upravljanje na daljinu ili vrijeme paljenja, u početku ćete svakako uštedjeti. Cijena jednostavnih električnih instalacija kreće se oko 10 EUR/m2. Elektroinstalacije u prosječnoj kući koštale bi vas 1000 do 2000 EUR. Za instalacije srednjeg razreda odvojit ćete više, između 15 i 20 EUR/m2, što znači da je njihova ukupna cijena 2000 – 3000 EUR za prosječnu kuću.  Stručni članak 52126
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1400 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE
  10
  2

  HORTIGRAD, vl. Dominko Lučić

  Ulica Toro 31, 52216 Galižana
  9.7
  0

  KONTAKT EUROPA d.o.o.

  Čalogovićeva 15, 10000 Zagreb
  9.2
  0

  SOLVERMAX j.d.o.o.

  N.Š.Zrinskog 13b,Darda, 31326 Darda
  9.7
  0

  ELEKTRA, vl. Tihomir Ilić

  Obrovnica 66, 43000 Bjelovar
  9.7
  0

  GO ! EL, ELEKTROINSTALATERSKI OBRT, vl. Miroslav Golub

  Mandaličina 10a, 10000 Zagreb
  9.3
  0

  SOLAR J.P., vl. Josip Parić

  Kralja Petra Krešimira IV 61, 23205 Bibinje
  Imamo 1400 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE?

  električne instalacije za kuće
  obnova elektrike
  stambene električne instalacija
  električne instalacije mansarde
  grubi razvod elektroinstalacija
  električni kablovi
  montaža štekara
  gruba i fina elektromontaža
  izvođač elektroinstalacija
 • Elektroinstalacije Biograd na moru
 • Elektroinstalacije Bjelovar
 • Elektroinstalacije Dubrovnik
 • Elektroinstalacije Karlovac
 • Elektroinstalacije Knin
 • Elektroinstalacije Krk
 • Elektroinstalacije Makarska
 • Elektroinstalacije Osijek
 • Elektroinstalacije Pag
 • Elektroinstalacije Poreč
 • Elektroinstalacije Pula
 • Elektroinstalacije Rijeka
 • Elektroinstalacije Rovinj
 • Elektroinstalacije Šibenik
 • Elektroinstalacije Sisak
 • Elektroinstalacije Slavonski Brod
 • Elektroinstalacije Split
 • Elektroinstalacije Umag
 • Elektroinstalacije Varaždin
 • Elektroinstalacije Zadar
 • Elektroinstalacije Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 01 3535 204
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana