Elektrorazdjelni ormar za brojilo, cijena elektroormara

  Članak je koristio već 1612+ korisnicima
  Elektrorazdjelni ormar za brojilo sastavni je dio električnih instalacija. Elektroormar ima ugrađene sve mjerne i zaštitne uređaje (osigurače) i glavne prekidače koji pridonose nadzoru električnih instalacija i sigurnosti vašeg doma. Elektroormar najčešće se izrađuje od nehrđajućeg lima ili umjetnog materijala. Bez obzira na vrstu materijala elektroormara, najvažnije je da ormar bude kvalitetan, vatrootporan i otporan na vanjske vremenske uvjete.
  Stručni članak 1612
  1.jfif
  Imamo 1400 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  1. Šta sadrži elektroormar?


  Elektroormar treba ugraditi prije samog početka građevinskih radova jer većina radova zahtijeva funkcionalnu elektroinstalaciju. Dakle, već u fazi grubih građevinskih radova treba provesti kablove i postaviti građevinski elektroormar. Ovisno o načinu montaže, razlikujemo različite vrste elektroormara. U nastavku pročitajte koje vrste elektroormara postoje i kako se ugrađuju.

  1.1. Potreban broj elektroormara


  Unutarnji elektroormar zapravo nazivamo razvodni ili razdjelni ormar (razdjelnik). Broj ormarića u objektu prilagođava se vašim potrebama.

  Veći objekti imaju elektroormar na svakom katu. Pametne instalacije zahtijevaju još više prostora za elemente električne i telekomunikacijske mreže.

  Savjetujemo vam da predvidite i dodatne ormariće, gdje ćete provesti možda videonadzor, modem ili napajač LED rasvjete. Na tržištu postoje mnoga modularna rješenja za plastične ili metalne ormariće sa zaštitom od IP 40, koji se mogu sastaviti i kombinirati.

  1.2. Sastavni dijelovi elektroormara


  Ugrubo, ormarić se sastoji od osigurača, koje profesionalno nazivamo instalacijskim prekidačima. Pored njih imamo još i releje, glavnu sklopku i prenaponsku zaštitu. Navodimo sastav elektroormara za manji objekt neto površine 120 m2:

  - 1 x zaštitni uređaj diferencijalne struje RCD (FID) sklopka FI 40/0,03A
  - 12 x instalacijski prekidači C/10A/1p
  - 14 x instalacijski prekidači C/16A/1p
  - 3 x instalacijski prekidači C/16A/3p
  - 1 x instalacijski prekidači C/40A/3p
  - 8 x bistabilni relej za ugradnju na letvu - 1x prekidač 1P, 20A
  - 1 x prenaponska zaštita I+II

  elektrika
  Sastavljanje elektroormara za prosječnu kuću, montiranje osigurača na DN letve. 

   

  2. Elektroormar - podžbukni elektroormar na fasadi


  Podžbukni elektroormar ugrađuje se u zid. Pri montaži podžbuknog elektroormara treba obratiti pozornost na debljinu izolacije na fasadi jer izolacija objekta treba odgovarati prednjem dijelu ormarića. U slučaju da je fasada objekta već završena, treba napraviti otvor za ugradnju podžbuknog elektroormara. Širina i visina otvora treba biti 15 do 20 mm veća od širine i visine elektroormara. Prije izravnog učvršćivanja elektroormara treba pripremiti cijevi za dovod i odvod iz elektroormara.

  Podžbukni elektroormar učvršćuje se pomoću poliuretanske (PU) pjene. Tek kada se pjena konačno stvrdne, preko nje se montira okvir, koji treba učvrstiti vijcima s unutarnje strane ormara. Okvir treba prekrivati otvor oko ormara u dimenziji oko 25 mm sa svake strane. Elektroormar mora biti po dubini ugrađen 20 mm od pročelja objekta upravo da bi se omogućila montaža okvira. Za dovod u podžbukni elektroormar može se upotrijebiti kineta za kablove.

  3. Nadžbukni ormar


  Nadžbukni elektroormar montira se izravno na zid. Nadžbukni elektroormar montira se s najmanje četiri vijka s unutarnje strane ormara. Stražnji dio elektroormara treba izbušiti i ojačati podlošcima. Na zahtjev kupca može se na vanjsku stranu elektroormara namjestiti manji krov radi bolje odvodnje vode i ventilacije ormara. Kabel se može zaštiti pomoću zaštitnih utora i lijevaka.

  4. Vanjski samostojeći elektroormar


  Samostojeći elektroormar je dio NN priključka i obvezni je dio svih elektroinstalacija. Njegovi sastavni dijelovi nisu isti kao u električnom ormaru unutar vašeg doma.

  ormaric.jpg
  Vanjski mjerni elektroormar za 6 brojača na postolju, plastična izvedba.

   

  4.1. Betonsko postolje za elektroormar


  Savjetujemo izvođaču da pripremi temelj za elektroormar u vrijeme vanjskog uređenja. Naravno, na tržištu postoje i tipski betonski ili metalni temelji. Pri postavljanju treba obratiti pozornost na odgovarajuću visinu i dostupnost ormara.

  4.2. Mjerni ormar PMO-PS


  Namjena ormara je da u vaše domaćinstvo i električne mreže visokog napona na siguran način dovede napon od 200 V. Projektant elektroinstalacija veličinu i tip ormarića utvrđuje ovisno o potrebama za brojilima vašeg NN priključka. Ormarić može biti plastičan ili metalan. Plastični ormar znatno je jeftiniji. Izvođač u ormar montira tropolnu okomitu i vodoravnu zaštitnu sklopku i sigurnosne rastalne uloške za zaštitu mreže.

  4.3. Trofazno električno brojilo


  Ključni element PMO-PS ormarića je trofazno brojilo. Elektroničko direktno trofazno apsolutno brojilo radne energije očitava potrošnju, koju možete i sami pročitati preko prozirnog prozorčića. Neki ponuđači omogućuju i daljinsko očitavanje potrošnje električne energije, što vam znatno olakšava posao.

  4.4. Ugradnja elektroormara


  Samostojeći elektroormar može se postaviti na postolje, na pripremljeni temelj ili na stup. Za postavljanje elektroormara na betonski temelj ili postolje treba uzeti u obzir minimalnu visinu odnosno udaljenost od tla, koja iznosi 50 cm. Kvalificirani monter elektroormara mora osigurati da zaštitni strujni krug može podnijeti sve termičke i dinamičke šokove koji mogu nastati na mjestu ugradnje odnosno instalacije.

  Pričvršćivanje na stup je drukčija vrsta ugradnje samostojećeg elektroormara. Elektroormar se na stup pričvršćuje dvjema RF trakama. Na stražnjoj strani elektroormara se prvo učvršćuju dva nosača kroz izbušene rupe. Kroz nosače se zatim provlače obje RF trake. Tijekom montaže elektroormar se nasloni na stup, a traka koja prolazi kroz nosače savija se prema stražnjoj strani stupa. Trake se zatim provlače kroz L nosače i na kraju savijaju u suprotnom smjeru. Nosači u obliku slova L se na kraju učvršćuju pomoću priloženog kompleta za uvijanje.

  5. Građevinski električni ormar, zamjenski električni ormar


  Građevinski ormar omogućuje siguran pristup struji tijekom gradnje i tako osigurava nesmetan tijek radova. Prije priključivanja na javnu mrežu građevinski elektroormar mora se pravilno ispitati. Za manja gradilišta dostupni su standardni građevinski ormari, a može se izraditi i ormar po mjeri. Standardni ormar sadrži nekoliko jednofaznih priključaka, neke trofazne priključke, automatske osigurače i FID sklopku. Cijena građevinskog ormarića je oko 1400 kuna.

  6. Cijena elektroormara


  Za kraj navodimo i okvirnu cijenu vanjskog elektroormara.

  6.1. Cijena vanjskog elektroormara


  Okvirna cijena za vanjski elektroormar, zajedno s trofaznim dvotarifnim brojilom, podnožjem, osiguračima i MTK1, iznosi 3500 kuna.

  6.2. Cijena unutarnjeg elektroormara


  Cijena za unutarnji ormarić za prosječan objekt kreće se između 3500 i 7000 kuna.

   

   

  Stručni članak 1612
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1400 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE
  9.8
  0

  ADAPTACIJE NEMY, vl. Ivan Nemček

  Ante Starčevića 103, 21251 Žrnovnica
  9.6
  0

  CVIGRA, vl. Željko Cvitić

  Južna obala II. 11, 10000 Zagreb
  9.6
  0

  E.L.M.A.R. - EX d.o.o.

  Obrovac bb, 51218 Dražice
  9.6
  0

  TIM-COLOR d.o.o.

  Dominika Mandića 24, 10000 Zagreb
  9.4
  0

  ENEKOM j.d.o.o.

  Šibenska 1, 10000 Zagreb
  9.7
  0

  TECHTEAM d.o.o.

  Ivana Gorana Kovačića 1, 32000 Vukovar
  Imamo 1400 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE?

  kompletne instalacije za stambeni objekt
  električne instalacije na novo
  stambene električne instalacija
  električne instalacije mansarde
  instalacije razvoda za elektriku
  zaštitne cijevi za elektriku
  montaža štekera
  električne vodovi u kući
  izvođač električnih instalacija
 • Elektroinstalacije Biograd na moru
 • Elektroinstalacije Bjelovar
 • Elektroinstalacije Dubrovnik
 • Elektroinstalacije Karlovac
 • Elektroinstalacije Knin
 • Elektroinstalacije Krk
 • Elektroinstalacije Makarska
 • Elektroinstalacije Osijek
 • Elektroinstalacije Pag
 • Elektroinstalacije Poreč
 • Elektroinstalacije Pula
 • Elektroinstalacije Rijeka
 • Elektroinstalacije Rovinj
 • Elektroinstalacije Šibenik
 • Elektroinstalacije Sisak
 • Elektroinstalacije Slavonski Brod
 • Elektroinstalacije Split
 • Elektroinstalacije Umag
 • Elektroinstalacije Varaždin
 • Elektroinstalacije Zadar
 • Elektroinstalacije Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 01 3535 204
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana