Za područje

  Cijena fasade, koliko me košta?

  Članak je pregledalo čak 136875+ korisnika
  Činjenica je da je fasada primjerene izvedbe i toplinske izolacije ključ za kvalitetno stanovanje. Štoviše, to je korak ka energetskoj uštedi ljeti i zimi. Za sredstva eko fonda dovoljno je već 12 cm grafitne EPS fasade. Koliko vas to košta?
  Stručni članak 136875
  omiljen
  Imamo 2240 izvođača za područje Fasade:

  Fasadni sustav

  Što uopće čini klasični fasadni sustav? Većina novogradnje i obnove u Hrvatskoj koristi klasične, tj. kontaktne fasade. Izraz dolazi od njihove tehničke trajnosti, gdje su svi slojevi fasade međusobno povezani.

  Kontaktnu fasadu možemo izvesti na bilo kojoj konstrukciji, tj. na zidu od opeke, betonskom zidu, na zidanju od porobetona odnosno plinobetona. Naravno, kontaktnu je fasadu moguće izvesti i na podlogama montažnih kuća.

  Bit fasade su visokoizolacijske ploče. Cijena fasade ovisi prije svega o njihovom izboru. Fasaderi nude više mogućnosti ploča, koje mogu biti EPS, tj. od ekstrudiranog polistirena, grafitnog polistirena i mineralne vune.

  Ploče se lijepe na fasadu posebnim ljepilom. Po potrebi, prije svega na fasadi koja je deblja od 20 cm ili pri obnovama, ploče se usidre sidrištima. Na kvadratnome metru ugradi se od 3 do 6 sidrišta. Nakon polaganja fasadnih ploča izvodi se tvrd a elastičan sloj. Prvo se na površinu nanese kvalitetan elastičan mort, a na njega se ugradi mrežica. Na mrežicu se potom nanese još jedan sloj maltera. Za dobro prianjanje završne dekorativne žbuke fasade, stavlja se još i posebni prednamaz.

  Prednost EPS-a - stiropornih fasadnih ploča, je niska cijena jer su za 30 % jeftinije od mineralne vune. Ploče koje se ugrađuju na fasadu debljine su između 10 i 20 centimetara, a njihove su dimenzije 100 x 50 cm. Prednosti stiropora za fasadu su te da pjena ne trune, ne mijenja svoju homogenost, ne uliježe i ne stisne se.

  Za fasadni sustav od 12 cm stiropora odvojit ćete oko 33 EUR/m2. Cjena za 15 cm stiropora je 36 EUR/m2. Za još deblji stiropor, od 20 cm, cijena fasade kreće se oko 40 EUR/m2.

  Sive ploče EPS-a odnosno od stiropora imaju višu toplinsku provodnost. Dodatak grafita koji utječe i na njihovu boju, omogućuje vam lambda 0,032. To znači da je već 12 cm dovoljno za dobivanje sredstava ekofonda.

  Fasada od grafitnog EPS-a je 10% skuplja. Cijena od 12 cm odnosi se na 36 EUR/m2, cijena za 15 cm debljine je 40 EUR/m2, a varijantu od 20 cm odvojit ćemo za oko 50 m2.

  Kamena vuna

  Kamena vuna je za oko 25 % skuplje rješenje od stiropora, iako ima mnogo prednosti. Ne gori i paronepropusna je, što omogućuje disanje fasadnog sloja. Osim toga, ima jednaka izolacijska svojstva kao stiropor, koji je odličan zvučni izolator. Zato ne uliježe i ima veliku statičnu tvrdoću. Postoje izvedbe horizontalnim i pravokutnim vlaknima, ovisno o vašoj fasadi.

  Cijene fasade s pločama od mineralne vune kreću se oko 45 EUR/m2 za 12 cm debljine, za debljinu od 15 cm odvojit ćete 50 EUR/m2. Najdeblja fasada, od 20 cm mineralne vune, ima cijenu oko 57 EUR/m2.

  Ako razmišljate o obnovi fasade ili se raspitujete o fasadi za vašu novogradnju, savjetujemo vam da pošaljete upit našim fasaderima. Ponosimo se popisom provjerenih fasadera koji imaju certifikate za kvalitetne proizvođače fasadnih sustava.  Stručni članak 136875
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2240 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija