Za područje

  Izolacija fasade i cijena fasade po kvadratu

  Članak je pregledalo čak 11716+ korisnika
  Činjenica je da je fasada s dobro izvedenom toplinskom izolacijom ključ kvalitetnog stanovanja. Štoviše, to je korak ka uštedi energije ljeti i zimi. Za sredstva ekofonda dovoljno je već 12 cm grafitne EPS fasade. Koliko vas to košta?
  Stručni članak 11716
  fasada
  Imamo 2258 izvođača za područje Fasade:

  1. Fasadni sustav

  Što uopće čini klasični fasadni sustav? Većina novogradnje i renoviranja u Sloveniji upotrebljava klasične, odnosno kontaktne fasade. Izraz dolazi od njihove tehničke osobine da su svi slojevi fasade međusobno povezani.

  Kontaktne fasade mogu se izvesti na bilo kojoj konstrukciji, dakle na zidu od opeke, zidu od betona, porobetona, odnosno plinobetona. Naravno, kontaktna fasada se također može izvesti na osnovama montažnih kuća.

  Bit fasade su visokoizolacijske ploče. Cijena fasade ovisi prije svega od izbora. Fasaderi nude više mogućnosti ploča, koje mogu biti EPS, dakle od ekstrudiranog polistirena, grafitnog polistirena i mineralne vune. Ploče se lijepe na fasadu posebnim ljepilom. Po potrebi se, prije svega na fasadi koja je deblja od 20 cm ili kod renovacija, ploče usidre sidrištima. Na kvadratnome metru ugradi se od 3 do 6 sidrišta.

  Nakon polaganja fasadnih ploča izvodi se tvrd, a elastičan sloj. Prvo se na površinu nanosi kvalitetan elastični mort, a na njega se gradi mrežica. Na mrežicu se potom nanosi još jedan sloj morta. Za dobro prianjanje završne dekorirane žbuke fasade stavlja se još i poseban prednamaz.

  Stručni savjet obrta za zidarsko-fasaderske usluge TROKUT

  Što sve nudi obrt TROKUT?

  Trokut u svojoj ponudi vrši usluge izgradnje stambenih i gospodarskih objekata, izrada termo fasada, unutarnja uređenja i radove u nisko gradnji.

  Što je bolje, kamena vuna ili stiropor?

  Što se tiče toplinske provodljivosti kamena vuna i stirpor su podjednake kvalitete. Stiroporom je lakše raditi, a kamena vuna je otporna na požar i jača je na čvrstoću.

  Na koji način se može produljiti životni vijek fasade?

  Prije svega samim odabirom kvalitetnih materijala i pri samoj ugradnji poštivati pravila struke.

  Na što treba dodatno obratiti pozornost prilikom postavljanja izolacije fasade?

  Najvažnije da se dobro krene sa cokl profiliom da ne bi slučajno zašli kakvi mravi u stiropor.

  TROKUT vl. Nikola Đorđević

  2. Stiropor – cijena

  Prednost EPS-a – stiropornih fasadnih ploča – je niska cijena jer su za 30 % jeftinije od mineralne vune. Ploče koje se ugrađuju na fasadu debljine su između 10 i 20 centimetara, a njihove su dimenzije 100 x 50 cm. Prednosti stiropora za fasadu su što pjena ne trune, ne mijenja svoju homogenost, ne uliježe i ne stisne se.

  Za fasadni sustav od 12 cm stiropora platit ćete oko 30 EUR/m2. Cijena za 15 cm stiropora je 35 EUR/m2. Za još deblji stiropor, od 20 cm, cijena fasade kreće se oko 40 EUR/m2.

  Sive ploče EPS-a odnosno stiropora imaju višu toplinsku provodljivost. Dodatak grafita koji utječe i na njihovu boju omogućuje vam lambda 0,032. To znači da je već 12 cm dovoljno za dobivanje sredstava od ekofonda.

  Fasada od grafitnog EPS-a je 10% skuplja. Cijena od 12 cm odnosi se na 35 EUR/m2, cijena za 15 cm debljine je 40 EUR/m2, a za varijantu od 20 cm platiti ćete oko 45 EUR/m2.

  sistem.jpg

  3. Kamena vuna – cijena

  Kamena vuna je za oko 25 % skuplje rješenje od stiropora, ali ima mnogo prednosti. Nezapaljiva je i paropropusna, što omogućuje disanje fasadnog sloja. Osim toga, što ima jednaka izolacijska svojstva kao stiropor, ona je i odličan zvučni izolator. Također, ne uliježe i ima veliku statičnu tvrdoću. Razlikujemo izvedbe horizontalnim i pravokutnim vlaknima, ovisno o vašoj fasadi.

  Cijene fasade s pločama od mineralne vune kreću se oko 45 EUR/m2 za 12 cm debljine, za debljinu od 15 cm platit ćete 50 EUR/m2. Najdeblja fasada, dakle 20 cm fasade od mineralne vune, košta oko 55 EUR/m2.

  Ako razmišljate o renoviranju fasade ili se raspitujete o fasadi za vašu novogradnju, savjetujemo vam da pošaljete upit našim fasaderima. Ponosimo se popisom provjerenih fasadera koji imaju certifikate za kvalitetne proizvođače fasadnih sustava.

   

   

  Stručni članak 11716
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2258 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija