Za područje

  Ovčja vuna, drvena vuna i drugi izolacijski materijali

  Članak je koristio već 3544+ korisnicima
  Svakome je već poznato da je izolacija veoma važna zbog uštede u potrošnji energije za grijanje. Pojedinci u Hrvatskoj obično se prije svega koriste umjetnim izolacijskim materijalima, primjerice staklenom vunom ili stiroporom. Međutim, u svijetu postoje mnogi alternativni izolacijski materijali, na primjer ovčja vuna, drvena vuna, lanena vlakna i ostali. Osobito su zanimljivi prije svega prirodno-izolacijski materijali, koji ukućanima osiguravaju mnoge ugode.
  Stručni članak 3544
  sheep-mentality-likes-670x440.jpg
  Imamo 1978 izvođača za područje Fasade:

  1. Zašto su prirodna vlakna dobar izolator?

  Prirodne izolacije su one koje su osobito dobre za korisnika jer su napravljene od prirodnih materijala. Takvim materijalima nisu dodane ekološki sporne primjese. Prirodna izolacija je nakon ugradnje dobra za čovjeka, a kvalitetna je i izrada. Prirodna vlakna obično su i ekološka, jer smanjuju negativne utjecaje na okoliš, poput ispuštanja CO2. U usporedbi s klasičnima, prirodne izolacije su učinkovitije.

  Postoji mnogo vrsta prirodnih izolacija, poput lanene izolacije, izolacije od drvenih vlakana, izolacije od konoplje, izolacije od vune, izolacije od kokosovih vlakana, izolacije od trstike, izolacije od perlita (ekspandirani vulkanski kamen) i mnogih drugih. U nastavku ćemo opisati neke od najčešće korištenih prirodnih toplinskih izolacija.


   2. Lanena vlakna

  Lanena toplinska izolacija pozitivno utječe na okoliš. Između ostalog, ona regulira vlagu u prostoru koju apsorbira i zatim vraća u prostor. Lanena vlaka velik su potrošač ugljičnog dioksida u atmosferi, stoga dobro djeluju na naš okoliš. Također, lanena izolacija je energetski učinkovita. Upotrebljava se u novogradnji, ali također za obnovu. Pri obnovi se stara izolacija može ponovno upotrijebiti.

  Lanena toplinska izolacija dostupna je u različitim oblicima, poput lanenih izolacijskih ploča. U takvom obliku upotrebljava se prije svega za izoliranje zidova, krova i podova. Postoji i u obliku izolacijskih traka, koje se upotrebljavaju za punjenje i zatvaranje utora i većih otvora. Poseban proizvod lanene izolacije je laneni filc za podnu izolaciju i trake lanenog filca koje se upotrebljavaju za smanjenje buke između nosača krovnih konstrukcija i na spoju zida i poda. Dostupna je i u obliku lanenih komadića koji služe kao izolacijsko punilo za velike otvore.

  Za predodžbu navodimo još nekoliko brojčanih karakteristika lanene toplinske izolacije. Lanene ploče imaju toplinsku provodljivost 0,038 W/mK i koštaju 265 kn/m2 kod debljine 16 cm.

  3. Drvena vuna izolacijske ploče od drvenih vlakana

  Izolacija od drvenih vlakana odnosno drvena vuna je jednostavna i brza za ugradnju, prije svega ako je u obliku ploča. Također, iznimno je čvrsta i stabilna i lako se upotrebljava. Otporna je i na požare. Izolacija od drvenih vlakana je sasvim prirodna, budući da je izrađena od rasječenih drvenih vlakana obrađenih vodom.

  Postoje i ploče od drvenih vlakana flex, koje se upotrebljavaju za zidove i krovove i malo su mekanije. Također se upotrebljavaju ploče od drvenih vlakana therm, koje su namijenjene za izoliranje zidova, krova i estriha. Postoje i druge verzije ploča od drvenih vlakana. Naposljetku, razlikujemo i prirodnu izolaciju od pojedinačnih drvenih vlakana, koja se upotrebljava za upuhivanje između konstrukcijskih elemenata i slično.

  Toplinska provodljivost prirodne izolacije od drvenih vlakana, točnije za flex ploče je 0,040 W/mK i košta 126 kn/m2 kod debljine 16 cm.

   

  flex-big.jpg

  Izolacija od drvenih vlakana. Izvor: ss1.spletnik.si

  4. Izolacija od konoplje

  Ova prirodna izolacija napravljena je od vlakana konoplje. Izolacija je osobito zanimljiva jer regulira vlagu. Vlakna konoplje isisavaju vlagu i s vremenom je vrate u prostor. Također omogućava disanje konstrukcije. Budući da je izolacija biljnog porijekla i ne sadrži proteine, u postupku obrade nije potrebna kemijska obrada.

  Izolacija od konoplje dostupna je u obliku izolacijskih ploča od konoplje i upotrebljava se za izoliranje zidova, stropova i krova. Razlikujemo i univerzalne ploče od konoplje, koje se upotrebljavaju za izoliranje krova i estriha.


  Izolacijske ploče od konoplje imaju toplinsku provodljivost približno 0,040 W/mK i koštaju 138 kn/m2 kod debljine 16 cm.

   

   

  b6-izolacija_iz_konoplje_biofib.jpg

  Izolacija od konoplje. Izvor: gnezdo.si

   

  5. Ovčja vuna za izolaciju

  Za razliku od nabrojenih prirodnih izolacija, izolacija od ovčje vune je životinjskog porijekla. Ova izolacija stvara vrlo ugodnu klimu u unutarnjem okolišu. Sadrži posebnu tvar lanolin, a što više tvari sadrži izolativnija je, odnosno osigurava bolju izolaciju. Također, ova prirodna izolacija omogućava dobar protok zraka. Pomoću ventilacije ona se čisti. Ovčja vuna je zapaljiva samo na visokim temperaturama.

  Izolacija od ovčje vune postoji u obliku ploče. Kao takva se upotrebljava za izolaciju krova i zidova. Upotrebljavaju se i pojedinačna vlakna ovčje vune. Prije svega, mogu se upuhati u veće otvore i za lamperiju. Ploče od ovčje vune imaju toplinsku provodljivost 0,35 W/mK i koštaju 204 kn/m2 kod debljine 16 cm.
   
  Za usporedbu, umjetna izolacija od kamene vune ima toplinsku provodljivost 0,035 W/mK do 0,040 W/mK i košta od 35 kn/m2 naviše.

  Stručni članak 3544
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1978 izvođača za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1978 izvođača za područje Fasade:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 1978 izvođača za područje Fasade
  9.8
  0

  GRAĐENJE SPLIT d.o.o.


  9.2
  0

  GRADNJA DABIĆ, vl. Andrej Dabić i Stanislav Dabić


  9.7
  0

  LEOVAC-GRAĐENJE d.o.o.


  9.6
  0

  NOEL j. d. o. o.


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE FASADE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana