Za područje

  Koja je optimalna debljina fasade?

  Članak je pregledalo čak 45717+ korisnika
  Na tržištu postoje brojna rješenja za klasične kontaktne fasade priznatih proizvođača. Također, puno je toga napisano o značaju debljine izolacijskog sloja zgrade. Koja je zapravo optimalna debljina fasade, uz minimalne troškove i maksimalnu izolaciju?
  Stručni članak 45717
  omiljen
  optimalna debljina fasade
  Imamo 2199 izvođača za područje Fasade:

  1. Optimalna debljina izolacije fasade

  1.1. Što je optimalna debljina izolacije?

  Prvo da objasnimo što je uopće optimalna debljina izolacije fasade.

  Optimalna debljina fasadne izolacije je ona debljina pri kojoj će izolacija dobro štititi objekt od gubitaka energije, dok njezina upotreba neće biti rasipna i neekonomična.

  Pretjerana izolacija fasade ne samo da dovodi do nepotrebno visokih troškova, već i sprečava pravilno disanje objekta. Osim toga, radi se i o neekološkoj i prekomjernoj upotrebi materijala.

  2. Izolacija fasade: minimalna debljina

  2.1. Debljina izolacije fasade prema pravilniku

  Minimalna debljina toplinske izolacije definirana pravilnicima nije uvijek optimalno rješenje. Zapravo, pretanak sloj stiropora, grafitnog stiropora ili kamene vune ne omogućava dovoljnu toplinsku izolaciju, koja bi smanjila troškove grijanja. S druge strane, vrlo debeli slojevi izolacije poskupljuju i kompliciraju gradnju, nerazumno podebljavaju zidove i sprečavaju disanje ovojnice.

  3. Minimalna debljina toplinske izolacije u odnosu na materijal

  Naravno, na debljinu toplinske izolacije najviše utječe materijal od kojeg je izolacija napravljena. XPS zahtijeva manju debljinu za postizanje iste toplinske izolacije kao kamena vuna. Minimalna debljina toplinske izolacije kamene i staklene vune je približno jednaka jer se zapravo radi o srodnoj toplinskoj izolaciji. Najmanju debljinu toplinske izolacije osigurava vakuumska toplinska izolacija, koja se upotrebljava za izolaciju svemirskih letjelica. Kod te izolacije dovoljna je folija debljine svega nekoliko mm, ali budući da je izrazito skupa, ta se folija u građevinarstvu obično upotrebljava samo za izolaciju materijala.

  Minimalna debljina toplinske izolacije
  Capt vakuumska folija je najtanja izolacija. Omogućava najmanju debljinu fasade, ali se zbog izrazito visoke cijene upotrebljava samo za izolaciju pojedinačno odabranih detalja

  4. Minimalna debljina izolacije u odnosu na cijenu

  Budući da se cijene toplinske izolacije međusobno znatno razlikuju, to će sigurno biti jedan od glavnih kriterija pri odabiru toplinske izolacije. Samo minimalna debljina toplinske izolacije nikada nije i ne može biti jedini kriterij – minimalnu debljinu osigurava vakuumska folija, koja je tako skupa da se njome oblažu samo određeni detalji kako bi se spriječio toplinski most. Uvijek treba pronaći balans između učinkovitosti i izolacije, koju osigurava toplinska izolacija i njezine cijene.

  5. Optimalna debljina toplinske izolacije – estetski aspekt

  Budući da ne postoji jednoznačan odgovor pri određivanju vrijednosti što je optimalna debljina izolacije, jedan od važnih kriterija za odlučivanje je svakako i estetski dojam kuće, nakon što se njezino pročelje obloži toplinskom izolacijom. Ako kuća, na primjer, ima relativno male prozore, vrlo debeo sloj toplinske izolacije nije poželjan, jer će nas pomaknuti još više u unutrašnjost kuće – dobit ćemo dubok i debeo sloj fasade, a kući ćemo se, pri pogledu kroz prozor, osjećati kao u tamnom tunelu.

  Velika debljina toplinske izolacije kuće utječe i na količinu svjetlosti u prostoru.

  6. Debljina izolacije ovisi i o tome koji se dio kuće izolira

  Ne smijemo zaboraviti da minimalna debljina izolacije jako ovisi o tome koji se dio kuće oblaže izolacijom. Izolacija na krovu kuće trebala bi biti maksimalne debljine jer se većina energije gubi kroz krov. Tamo je sloj toplinske izolacije 2 puta - 2,5 puta veći nego drugdje. Sloj izolacije je deblji i kod temelja, gdje je debljina izolacije otprilike jednaka kao i na krovu. Na zidovima u podrumu koji su u dodiru s tlom debljina izolacije može biti nekoliko centimetara veća nego na zidovima iznad terena.

  Optimalna debljina toplinske izolacije
  Optimalna debljina toplinske izolacije za krov je najmanje dvostruko veća nego za vanjske zidove

  7. Cijena ne bi trebala biti jedini faktor

  7.1. Manja debljina fasade može značiti veće troškove

  Pri odabiru fasade treba prije svega prvo obratiti pozornost na cijenu. Međutim, jeftinija fasada znači tanju izolaciju, a time i veću toplinsku vodljivost, što se već prve godine poznaje u gubicima topline. Vrlo velika debljina fasade također nije pravi odgovor. U određenoj točki – čak i ako ugradimo fasadu debljine 30 cm ili više – toplinska vodljivost neće biti značajno smanjena, a troškovi ulaganja će biti visoki. Za svaki dodatni centimetar izolacije ćemo platiti jednako.

  7.2. Cijenu fasade ne određuje samo izolacija

  Odlučimo li se za fasadu debljine 20 cm, ulaganje u izolaciju predstavljat će samo 30 % svih troškova. U cijenu fasade uračunani su i troškovi prijevoza, građevinska skela, čija je najamnina oko 5 EUR/m2, kao i cijena obrade fasade oko prozorskih i vratnih otvora. S izolacijskim slojem debljine 20 cm platili bismo samo 20 % više nego što bi nas stajao sloj debljine 15 cm.

  8. Što je, dakle, idealna debljina izolacije?

  Optimalna debljina fasade je između 20 i 25 cm. Ako upotrebljavamo XPS, možemo se usuditi ugraditi i manju debljinu fasade, i to od 20 cm. Na krovu i temeljima trebamo puno veću debljinu fasade, oko 30 – 40 cm. Na zidovima podruma prema tlu je sasvim dovoljna ista debljina izolacije kao i drugdje, no možemo si priuštiti i koji centimetar više. Izolacija mora biti vodootporna.

  S takvom debljinom fasade postići ćemo optimalnu izolaciju i prihvatljivu cijenu fasade, koja iznosi oko 55 eur/m².

  Stručni članak 45717
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Fasade?

  Imamo 2199 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2199 izvođača za područje Fasade
  9.3
  0

  ADAPTA-ZAGREB j.d.o.o.


  8.7
  7

  AL-BAU BRNIĆ j.d.o.o.


  10
  4

  DALIT GRADNJA j.d.o.o.


  9.4
  0

  SINANOVIĆ - FASADE d.o.o.