Za područje

  Kako napraviti sokl?

  Članak je pregledalo čak 48290+ korisnika
  Sokl je dio fasade u podnožju kuće koji je obrađen drugačije nego ostala fasada. Sokl je jako važan element kuće jer prekida tok vode između kuće i tla. Najupotrebljiviji je kad je visok između 30 i 50 cm. Pored funkcionalne uloge, sokl i estetski utječe na vaš objekt. Kako izolirati sokl?
  Stručni članak 48290
  omiljen
  Kameni sokl
  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade:

  Kako izolirati sokl?

  Neki smatraju da sokl možemo toplinski izolirati različitim materijalima – stiroporom, stirodurom ili kamenom/staklenom vunom. Ustvari je optimalno i funkcionalno za sokl upotrijebiti stirodur, koji na sebe ne veže vlagu. Debljina izolacije na soklu je obično nešto tanja kao ona na fasadi, a može biti i jednako debela. Važno je da izolacija nije deblja od one na fasadi.

  Kod sokla, koji je dio fasade u podnožju kuće, je iznimno važna i mehanička zaštita od vlage, za što koristimo hidroizolaciju. Hidroizolaciju stavljamo u dio sokla bar 30 cm nad nivoom terena i po potrebi je pričvrstimo adekvatnim vijcima.

  Što staviti na sokl?

  Osim toga što osigurava kuću od prodora vlage, sokl ima i estetsku vrijednost. Sokl djeluje kao postolje objekta na koje potom postavimo kuću i zato je obično obučen u težak materijal, npr. kamen ili je obojen u tamnu boju, pa tako djeluje teže, a kuća laganije. Najljepše je sokl obući u kamen, a možemo upotrijebiti i granit, pločice ili debeli odnosno tanki završni sloj. Ako koristimo završni sloj, bilo debeo ili tanak, onda ga moramo obojati tamnom bojom, ne samo radi estetike, nego i zato jer se na tamnijem soklu prljavština od kiše, tj. od odbijanja kapljica, manje vidi. Najskuplji odabir završnoga sloja za sokl je tanki završni sloj.

  Na što treba posebno paziti

  Iznimno je važno toplinsku izolaciju, kao i hidroizolaciju adekvatno pričvrstiti odnosno usidriti na zid. Upravo zbog toga je važno detalje sokla izvesti tako da spriječimo toplinske mostove.

  Visoki kameni sokl
  Visoki kameni sokl


  Detalji sokla
  Detalji sokla


  Stručni članak 48290
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade
  9.9
  0

  CHARTA d.o.o.


  9.8
  0

  T-MONTAŽA, vl. Ivan Terzić


  9.9
  0

  X.O.A. GRADNJA d. o. o.


  9.7
  0

  GRADITELJSTVO-SAKAČ d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje FASADE?