Za područje

  Fasadni stiropor ili stirodur izolacija?

  Članak je pregledalo čak 21392+ korisnika
  Stiropor, kao i stirodur, koristimo za različite svrhe, primjerice ambalažu u svakodnevnom životu, i naravno, u graditeljstvu. U graditeljstvu su oba poznata kao materijali koji daju dobru toplinsku izolaciju zbog jedinstvenih svojstava. Stiropor pravilno nazivamo ekspandirani polistiren, odnosno EPS, a stirodur ekstrudirani polistiren, ili skraćeno, XPS.
  Stručni članak 21392
  omiljen
  stirodur
  Imamo 2199 izvođača za područje Fasade:

  1. Stiropor izolacija ili stirodur izolacija - izrada

  Stiropor nastaje polimerizacijom pri kojoj se ekspandira stiren s dodatkom pentana (C5H12). Tako se povećava volumen stirena približno 40 puta. Polistiren se nakon završene obrade pomoću kalupa može oblikovati u različite oblike.

  Stirodur također nastaje procesom polimerizacije, s ekstrudiranjem stirena, bez dodavanja plina. U procesu se stirenu dodaju razni dodaci, koji se doziraju u posebnu prešu i rastapaju na visokoj temperaturi. Tako nastaje lanac polistirena, iznimno jakog i izdržljivog polimera. Stirodur se također može oblikovati u široku paletu proizvoda.Stirodur

  Stručni savjet tvrtke MAJDAN d.o.o.

   

  Da li bolje za izolacijski materijal izabrati stiropor (EPS) ili kamenu mineralnu vunu?

  Da li stiropor ili mineralna vuna, kamena vuna ne gori pa za objekte koji su rizični za požar stirodur je prvi izbor. Ima bolju difuziju vodene pare, malo je skuplji. Stiropor je suprotno od toga, gori, iako postoji samogasivi. U termoizolacijskim svojstvima je mala razlika u koeficijentima provodljivosti.

  Koji sustav izabrati za termoizolaciju?

  Ovisno o potrebama građevine i željama investitora upotrijebit će se onaj sustav koji donosi najveće uštede i najbolja termoizolacijska svojstva uz optimalni trošak po metru fasade.

  Što utječe na izbor fasade?

  Na izbor fasade utječe pozicija i vrsta objekta te projektni zadatak bilo da je energetska obnova ili novo projektirani objekt. A na cijenu utječu i izbor materijala i želje investitora.

  Kako pravilno održavati fasadu?

  Održavanje fasada je često u praksi, nešto što se u pravilu i ne radi direktno. Bitno je reći da voda tokom zime koja zalijeva fasadu, kao i drugi atmosferski utjecaji, vjetar magla kiša sunce oštećuju završni sloj. Potrebno je sanirati takva oštećenja jer će s vremenom postati sve veća. Najčešće se to vidi oko balkona prozorskih klupčica i slično.


  Gdin. Milivoj Škeva, MAJDAN d.o.o.

  2. Sličnosti i razlike u upotrebi

  Stiropor, a tako i stirodur, koristimo u graditeljstvu kao zvučnu i toplinsku izolaciju zgrada. Materijal možemo upotrijebiti za toplinsku izolaciju fasade, kod sustava demit, baumit i drugih. Također, njima toplinski štitimo ravne krovove i vanjske zidove podruma. Možemo ih upotrijebiti i za zvučnu izolaciju podova u međuetažama jer zadržavaju udarni zvuk. Napokon, možemo njima izolirati prozorske profile kako bismo spriječili toplinske mostove i upotrijebili ih kao oplatu.

  Razlika između upotrebe stiropora i stirodura je u tome što stirodur može podnijeti veće opterećenje, stoga je pogodan za izolaciju površina za hodanje, npr. podova, i treba ga upotrijebiti tamo gdje će pritisak na površinu biti veći. Također, kada izoliramo vlažnije prostorije, primjerice podrumske, bolje je upotrijebiti stirodur. XPS se može koristiti i za hidroizolaciju.

  3. Svojstva EPS i XPS

  Stiropor je kemijski neutralan materijal, dobar izolator, prije svega jer ga polistiren (plastika) čini u samo dva posto, čak 98 % ga čini zrak. Stoga je vrlo lagan i pristupačan materijal. Paropropusan je, bez mirisa, nezapaljiv, ali topiv u kontaktu s vatrom. Njegovo paljenje je iznimno opasno jer se u reakciji EPS-a s vatrom oslobađaju štetni plinovi. Nakon dugotrajnog izlaganja vodi stiropor se natapa i postaje neupotrebljiv. Također, pod utjecajem UV zraka počinje se raspadati. Toplinska vodljivost EPS-a je od l = 0,035 do 0,04 W/mK. Stiropor ima prilično visoku čvrstoću pri pritisku, zatezanju i savijanju. Podnosi temperature do 75° C.Stiropor

  Stirodur je također kemijski neutralan i bez mirisa. Obično je namjerno, odnosno planski obojen u razne boje, a mnogima je poznat kao pastelno zelen ili plav. XPS je manje paropropusan od EPS-a. Važno je naglasiti da je stirodur zapaljivi materijal, stoga se može upotrijebiti samo na mjestima koja nisu izložena vatri. XPS je znatno otporniji nego na EPS kada je izložen vodi jer zbog zatvorene stanične strukture ne upija vodu. Toplinska provodljivost je l = 0,025 do 0,033 W/mK. Ima iznimno visoku tlačnu čvrstoću, veću od stiropora. Slično kao EPS podnosi temperature do 75° C. Općenito, stirodur je izdržljiviji i trajniji od stiropora.

  4. Cijena stiropora i stirodura

  Kako EPS, tako i XPS, možemo kupiti u pločama najrazličitijih debljina. Da bismo usporedili cijenu, uzeli smo ploču debljine 5 cm, veličine 1 m2. Cijena takve ploče od stiropora kreće se od 3 EUR/m2 nadalje. Cijena ploče od stirodura debljine 5 cm kreće se od 7 EUR/m2.

   

  Stručni članak 21392
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Fasade?

  Imamo 2199 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2199 izvođača za područje Fasade
  9.7
  0

  FASADER BOJA d.o.o.


  9.8
  0

  DAVID, vl. Amir Veladžić


  9
  0

  MARLOX USLUGE d.o.o.


  9.8
  0

  M. F. GRAĐEVINAR d.o.o.