Za područje

  Gradnja kuće po niskoj temperaturi? Samo naprijed!

  Članak je pregledalo čak 15808+ korisnika
  Uglavnom su jesen, zima i početak proljeća vrijeme, kada se ne odlučujemo za gradnju kuće. Kako doista izgleda gradnja pri niskim temperaturama i kada je previše hladno da bismo mogli zidati, betonirati ili raditi fasadu?
  Stručni članak 15808
  Zidanje zimi do temperature 5ºC nije problem
  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  Temperature ispod nule zasigurno su problematične za izgradnju kuće, iako nekoliko stupnjeva minusa nikako nisu ekstremni uvjeti. Uz dodatne mjere i dodatke žbukama i betonima, ne treba se bojati gradnje zimi, već naprotiv, možemo nastaviti bez problema. Pogledajmo zašto.

  Betoniranje

  Važi nepisano pravilo da se zimi ne može graditi kuća. Iako to nije tako, ipak moramo uvesti dodatne mjere za kvalitetu ugrađenog betona. Pogledajmo najprije, u čemu je problem pri niskim temperaturama.

  Najveći rizik pri niskim temperaturama, odnosno temperaturama ispod točke smrzavanja, je smrzavanje betona. Najizloženije su  podne ploče koje se vrlo brzo hlade - kristali leda uništavaju strukturu betona i smanjuju njegovu otpornost. Led na armaturi može uzrokovati da se ne veže s betonom, što znači da sam beton i konstrukcija gube svoju čvrstoću.

  Mjere su različite, ovisno o čimbenicima koji mogu utjecati na određene građevinske radove. Vaš izvođač morat će upotrijebiti poseban cement, ugraditi jedinicu s drugačijom granulacijom i zaštititi ploču nakon ugradnje kako se ne bi prebrzo ohladila. Pojačivači stvrdnjavanja omogućuju betoniranje do temperature zraka od -10ºC. Zaključak je, prema tome, da je zimi moguće betonirati i postavljati temelje, pa izgradnju kuće ne treba zaustavljati ili odgađati za proljeće.

  Zidanje

  Isto vrijedi sa zidanjem kuće zimi, najbitniju ulogu kod zidanja oboda i pregradnih zidova zimi ima cement.

  U procesu hidratacije cement reagira s vodom, a najvažniji postupak započinje tamo gdje cement veže cigle. Na niskim temperaturama, proces hidratacije usporava, čak se zaustavlja i ispod nule, što znači da je mehanički kvalitet izgrađenog tkiva drastično smanjen.

  Mjere za nastavak zidanja po hladnom vremenu iste su kao i za betoniranje. Tijekom gradnje kuće i zidanja zidova tijekom zime, žbukama se dodaju veziva i poboljšivači, koji poboljšaju proces hidratacije, dakle vezivanja žbuke sa opekom.

  Na tržištu postoje i sistemska rješenja poput lijepka Phoroterm Dryfix Extra, koji omogućava zidanje i na temperaturi do -5ºC. Dakle, zidanje kuće je itekako moguće i u hladnim mjesecima.

  Estrih i žbuke

  Izrada estriha ili žbukanje zida u toku zime je svakako ograničeno temperaturom. U slučaju da je kuća već pokrivena, je izjednačavanje temperature dosta lakše.

  Mjere za sušenje estriha u toku zime podrazumijevaju da podignemo temperaturu zraka. Ako još nemamo stolariju, možemo otvore za vrata i prozore zatvoriti folijama, kako bi se unutarnji prostor zagrijao. Estrihi moraju biti izloženi promaji.

  Poboljšavačima stvrdnjavanja možemo dodatno skratiti vrijeme sušenja tijekom zime.

  Ako imamo podno grijanje, izvođač može uključivanjem sustava zagrijati estrih i time ubrzati njegovo sušenje. Zimske temperature ne mogu prekinuti izradu žbuke i estriha.

  Zaključak

  Uvijek se žuri pri gradnji kuće, pa zima više ne bi trebala biti razlog zaustavljanja gradnje. Zahvaljujući modernoj dodatnoj opremi, možemo nastaviti graditi do -5ºC, zato krenite s novom gradnjom ili obnovom jer vas zima neće zaustaviti.

  Do 10ºC možete izvoditi radove betoniranja
  Do -10ºC možete izvoditi radove betoniranja


  Stručni članak 15808
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke
  9.5
  0

  ISTRA PROJECT d.o.o.


  9.5
  0

  KALENDER d.o.o.


  9.3
  0

  INITIUM PROJEKT d.o.o.


  9.4
  0

  STUNJEK d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje GRADNJA KUĆE, KLJUČ U RUKE?