Za područje

  Jeftine montažne kuće: najjeftinije montažne kuće po principu ključ u ruke

  Članak je pregledalo čak 7533+ korisnika
  Ako planirate gradnju kuće, sigurno ste se susreli s dvojbom trebate li zidati kuću ili razmotriti opciju montažne kuće. Mnogi se pitaju postoji li doista jeftina montažna kuća? Često čujemo kako su montažne kuće zapravo skuplje od zidanih, upravo zato smo počeli istraživati je li to istina i koliko doista koštaju montažne kuće. Dobra vijest je da, suprotno opće prihvaćenom mišljenju, jeftine montažne kuće zapravo postoje!
  Stručni članak 7533
  omiljen
  montazna kuca
  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  1. Postoji li jeftina montažna kuća?

  Često čujemo kako jeftina montažna kuća ne postoji jer su montažne kuće skupe i u prosjeku skuplje od zidanih kuća. No to je vrijedilo prije 5 i više godina. Od početka pandemije koronavirusa cijene gradnje su skočile u prosjeku za 35 - 40 % zbog sporije isporuke i stagnacije projekata. Stoga je važno napomenuti da su cijene zidanih kuća porasle više od cijena montažnih kuća. Upravo zbog toga već neko vrijeme ne vrijedi pretpostavka da jeftina montažna kuća ne postoji i da je u prosjeku skuplja od zidane. Cijene montažnih kuća prije svega ovise o vašim željama. Kao što postoji jeftina zidana kuća, postoji i jeftina montažna kuća.

  2. Jeftina montažna kuća - cijena ovisi o klasi kvalitete

  2.1. Jeftine montažne kuće postoje

  Kao što zidanu kuću možemo izgraditi za 700 EUR/m2 ili za 1100 EUR/m2, tako i kod gradnje montažnih kuća cijene mogu znatno varirati. Na cijenu montažne kuće utječe razred odnosno klasa kvalitete kojoj kuća pripada. Proporcionalno, montažne kuće od 200 m2 i više su jeftinije po kvadratnom metru od manjih montažnih kuća.

  2.2. Najjeftinije montažne kuće po principu „ključ u ruke” - niža klasa kvalitete

  Jeftina montažna kuća je kuća niže do srednje klase kvalitete. Takva kuća ima ugrađene standardne i osnovne materijale. Jeftina montažna kuća uvijek je tipska kuća, čiji dizajn kupac ne može mijenjati i prilagođavati, osim nekih sitnih detalja. No to ne vrijedi za nestandardne montažne kuće, koje dopuštaju veće izmjene tlocrta i imaju ugrađene nestandardne materijale. Ako želite jeftinu montažnu kuću, onda se morate odlučiti se za kuću nižeg razreda kvalitete. Niži razred kvalitete, dakle, utječe na izbor materijala i mogućnost prilagodbe tipskog tlocrta montažne kuće, ali ni na koji način neće utjecati na udobnost vašeg stanovanja.

  Čak i jeftine montažne kuće zadovoljavaju najstrože energetske standarde te su energetski vrlo učinkovite i nude visoku razinu udobnosti stanovanja.
  Jeftina montažna kuća
  Jeftine montažne kuće ne dopuštaju prilagodbe projektnog rješenja i veće izmjene, stoga moramo prihvatiti rješenje koje nam nudi ponuđač. (izvor: marles.com)

   

  3. Koliko koštaju najjeftinije montažne kuće po principu „ključ u ruke”?

  3.1. Cijena jeftine montažne kuće

  Na tržištu postoji mnogo ponuđača montažnih kuća, a cijene ne razlikuju pretjerano. U 2022. godini se prosječna cijena montažne kuće nižeg i srednjeg razreda kvalitete kretala između 800 - 1350 EUR/m2  Najčešće je cijena za najjeftinije montažne kuće po sistemu „ključ u ruke” iznosila 950 EUR/m2. Jeftina montažna kuća srednje klase kvalitete i kvadrature od 150 m2 bi, dakle, koštala oko 150 000 EUR.

  3.2. Različiti paketi za gradnju montažnih kuća

  Ponuđači montažnih kuća imaju u ponudi različite pakete gradnje. Od osnovnog paketa, koji obuhvaća samo gradnju konstrukcije kuće do 3. faze izgradnje, do sveobuhvatnog, koji uključuje i sve završne radove i instalacije, tako da je kuća nakon završetka radova spremna za useljenje. Cijene paketa su, naravno, različite. Kupci koji žele urediti fasadu i interijer kuće po vlastitom ukusu jer im se jednostavno ne sviđa prijedlog koji nudi izvođač montažnih kuća odlučuju se za pakete manjeg opsega. No takav pristup je skuplji, budući da se od kupca zahtijeva puno više vremena nego da je finalizaciju kuće prepustio izvođaču.

  3.3. Što sve ne uključuje cijena jeftine montažne kuće

  Mnogi kupci ne znaju što uopće uključuje cijena jeftine montažne kuće. Cijena, naravno, ne uključuje kupnju parcele i plaćanje komunalnog doprinosa. Komunalni doprinos je trošak koji vlasnik zemljišta plaća nadležnoj općini u zamjenu za komunalne i infrastrukturne priključke koje svakodnevno upotrebljava korištenjem i gradnjom na svojoj parceli. Cijena montažne kuće ne uključuje izgradnju podruma jer ponuđači montažnih kuća podrum uglavnom ne nude. Ako, dakle, želimo i podrum, moramo ga sami napraviti (uključujući duboki iskop), a investicija će se u tom slučaju povećati za 20 - 25 %. U cijenu najjeftinije montažne kuće po principu „ključ u ruke” također nije uračunan ugradbeni i pomični namještaj.

  Gradnja montažne kuće
  Gradnja jeftine montažne kuće je brza i čista.

   

  4. Koje su prednosti montažne kuće?

  4.1. Jeftina montažna kuća brzo se gradi

  Jedna od najvećih prednosti montažnih kuća svakako je vrlo brza i čista gradnja. Brzina gradnje je najčešće razlog zašto se kupci odlučuju za montažne kuće. Prosječno vrijeme izgradnje je, naime, samo 5 do 6 mjeseci od početka betoniranja temeljne ploče, dok izgradnja zidane kuće može trajati oko 16 do 18 mjeseci, ali može trajati i više od dvije godine. No treba imati na umu činjenicu da mnogi ponuđači montažnih kuća imaju duge liste čekanja i da gradnja vaše kuće stoga sigurno neće započeti odmah sljedećeg tjedna nakon potpisivanja ugovora. Tako ćete početak gradnje vjerojatno čekati i do nekoliko mjeseci.

  4.2. I najjeftinije montažne kuće po principu „ključ u ruke” su energetski učinkovite

  Još jedna prednost montažnih kuća je visoka energetska učinkovitost. Ponuđači montažnih kuća su među prvima počeli graditi ne samo pasivne, već i gotovo nulte energetske montažne kuće, koje zadovoljavaju najstrože kriterije energetske učinkovitosti. Zašto je to važno? To je važno jer se troškovi grijanja i održavanja takve kuće znatno smanjuju u odnosu na kuću nižeg energetskog razreda. Najjeftinije montažne kuće po principu „ključ u ruke” nisu samo kuće koje se grade za male novce, već su i kuće koje ne zahtijevaju skupo održavanje, koje si korisnici obično teško mogu priuštiti.

  5. Dinamika plaćanja montažne kuće po principu „ključ u ruke”

  Način plaćanja montažne kuće se dosta razlikuje od načina plaćanja za zidanu kuću. Svaka montažna kuća zahtijeva od kupca avansno plaćanje velike svote novca, što pojedinim kupcima može biti problem. Zbog brzine gradnje, kupac će morati znatno prije u potpunosti isplatiti kuću nego da ju je gradio. Pri tome treba imati na umu da je gradnju teže prekinuti i nastaviti kasnije ako ostanemo bez novca. Prije nego što se odlučite za kupnju montažne kuće, dobro se raspitajte kod ponuđača za uvjete plaćanja i provjerite jeste li zapravo što se tiče dinamike plaćanja financijski sposobni platiti takvu kuću. Također se raspitajte o mogućnostima kreditiranja kod različitih banaka, što vam može itekako dobro doći.

  Stručni članak 7533
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 973 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke
  10
  2

  TARAX d.o.o.


  10
  13

  HORTIGRAD, vl. Dominko Lučić


  9.7
  0

  PALANTE GRADNJA, vl. Jozenka Nižetić


  9.5
  0

  MURIĆ d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje GRADNJA KUĆE, KLJUČ U RUKE?