Za područje

  Opeka – cijena

  Članak je pregledalo čak 3475+ korisnika
  Opeka je modularni element izrađen od gline i jedan od najčešćih građevinskih elemenata. Opeka se upotrebljava za izgradnju zidova, kao i stropova, često i kao završni sloj fasade, dok se krovna opeka upotrebljava za izradu krovnog pokrova.
  Stručni članak 3475
  opeka
  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar:

  1. Pečena opeka

  Opeka je kompozit gline, pijeska, vode i drugih primjesa (vapno, cement). Opeka se peče u pećnici ili se suši na zraku i tako „osušenu opeku” nazivamo pečenom opekom. Pečena opeka je vrsta opeke koja se najčešće upotrebljava jer omogućuje najviše varijacija. Proces pečenja dodatno oplemenjuje čvrstinu opeke. Nakon pečenja površina opeke se impregnira i na taj način štiti od vanjskih utjecaja. Ta je vrsta opeke jedan od najtrajnijih i najčvršćih građevinskih materijala, što potvrđuje i povijest: i danas se možemo diviti ostacima drevnih rimskih ruševina izgrađenih od opeke. Opeka je vrlo star materijal koji se pojavio već oko 5000. pr. n. e. Izrada opeke i njezine primjese usavršavane su i nadograđivane kroz povijest.

  Opeka se ne upotrebljava samo za izgradnju kuća. Vrlo je popularan materijal i za popločavanje podnih površina ili za oblaganje fasada. Opečne fasade tipične su za sjeverozapadnu Europu.

  2. Cigla / modularna opeka

  Cigle se oblikuju u kalupima standardnih dimenzija, a zatim se režu na komade. Tako nastaju cigle. Danas ih na tržištu ima u bezbroj varijacija boja, oblika i dimenzija, ali treba znati da je svaka cigla zapravo modularna opeka. To znači da su dimenzije cigle unaprijed određene i da se ne mogu mijenjati, odnosno odrediti prema vašim željama. To bi bilo moguće samo ako bismo naručili golemu količinu, a to vam sigurno ne treba za stambenu kuću. Modularna opeka i njezine dimenzije temelje se na provjerenim standardima, stoga se ne brinite zbog toga. Prije kupnje raspitajte se koje su cigle dostupne i razmislite koja bi vama najviše odgovarala.

  3. Modularna opeka – dimenzije i vrste

  Opeka je dostupna u različitim vrstama, tipovima i naravno, dimenzijama. Klasične cigle za zidanje su puna opeka manjih dimenzija, obično 25 x 12x 6,5 cm. Postoje i opeke manjih dimenzija koje su šuplje. Međutim, najčešće se za izgradnju upotrebljavaju blokovi od opeke, koji su također šuplji. Oni mogu biti različitih standardnih dimenzija, a za gradnju se često upotrebljavaju blokovi od 29 x19 x 19 cm.

  opeka.png
  Opeka je čest građevinski materijal koji se najčešće kombinira s betonskim elementima.

  4. Opeka na sto načina

  4.1. Opeka kao konstrukcija

  Opeka se najčešće upotrebljava kao građevinski materijal za stambene i druge manje objekte. Opeka je i dalje građevinski materijal koji se najčešće upotrebljava, jer je riječ o jeftinom prirodnom materijalu, a ugradnja nije zahtjevna u usporedbi s drugima. Ali pazite: pri gradnji kuće od opeke treba osigurati dovoljno armiranobetonskih veza koje će podnijeti horizontalna opterećenja vjetra i potresa. Cigle podnose samo okomito opterećenje od krova do temelja, a ne i vodoravno. Zbog toga ne postoji kuća koja je izrađena samo od opeke – uvijek je kombinacija opeke i armiranog betona. Od betona su i međuetažne ploče i nadvratnici iznad prozora i vrata.

  4.2. Fasadna opeka i popločavanje opekom

  Osim što od opeke možemo graditi zidove i stropove, opeka se sve više upotrebljava i kao fasadna obloga. Naravno, fasadna opeka postoji u različitim dimenzijama. Od opeke možemo napraviti razne teksture fasada koje u estetskom smislu mogu biti savršene. Opeka se također može upotrijebiti za popločavanje prilaza ili manje prometnih cesta. Tu praksu sve više zamjenjuje asfaltiranje. Opečni opločnici ukrasit će vašu terasu ili verandu i dati vašem vrtu neku ruralnu estetiku.

  4.3. Opeka na krovu

  Krovni pokrivač od opeke veoma je izdržljiv, ali važno je odabrati crijepove dobre kvalitete. Ovdje se više ne radi o jednostavnim volumenima poput cigle, već o složenim i valovitim oblicima. To omogućuje odvod vode i sustav polaganja cigli koje se „lijepe” jedna za drugu.

  5. Opeka – cijena opeke po kubnom metru

  Cijena za zidanje zidova od modularne opeke 19 x 19 x 29 cm u vapneno-cementnom mortu 1 : 3 : 9 iznosi oko 120 EUR/m3.

  Stručni članak 3475
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Zidar?

  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar
  9.8
  0

  GEOINST d.o.o.


  9.6
  0

  NOEL j. d. o. o.


  9.8
  0

  GRAĐENJE SPLIT d.o.o.


  9.3
  0

  KERAMIKA I ADAPTACIJE BUČAR j.d.o.o.