Za područje

  Cijena izrade fasade: kontaktne, aluminijske, od opeke, od keramičkih pločica i druge vrste materijala

  Fasada predstavlja ovojnicu objekta, odnosno vanjsku, arhitektonski naglašenu stranu objekta, koju zovemo još i pročelje. Dakle, ono što vidimo s vanjske strane objekta nazivamo fasadom, odnosno završnim slojem objekta. Najčešća vrsta fasade je fasada koja je klasično ožbukana, ali osim klasičnih fasada, postoje i mnoge druge vrste završnih slojeva.
  Stručni članak 463
  omiljen
  moderna drvena fasada
  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade:

  1. Kako odabrati adekvatnu fasadu?

  Na izbor vrste fasade prije svega utječe okruženje u kojem se objekt gradi, odnosno fizički kontekst. Tradicionalno se, naprimjer u primorskom svijetu uglavnom upotrebljavaju kamene fasade, dok su za alpski svijet tipične drvene obloge. Ako objekt ožbukan crvenom bojom smjestimo u ambijent gdje su pretežno kamene fasade, to sasvim sigurno neće biti dobro rješenje.

  Osim okruženja u kojem se nalazi objekt, na odabir fasade utječe i vrsta građevinske konstrukcije. Slojevi određene fasade bolje funkcioniraju u kombinaciji s određenom konstrukcijom. Ako gradimo naprimjer objekt od drvene konstrukcije, manje je prikladno da ga naknadno ožbukamo jer na taj način drvo ne može disati. U tom je slučaju prikladnija drvena fasada.

  Na kraju, ali ne manje važno, na odabir fasade utječe i cijenu fasade te, naravno, naš ukus i želja za konačnim izgledom našeg doma.

  2. Kontaktna fasada i obložena fasada

  Grubo rečeno, fasade možemo podijeliti na kontaktne i obložene fasade, pri čemu obložene fasade mogu biti ventilirane i neventilirane.

  2.1. Kontaktna fasada

  Kontaktna fasada je najzastupljenija fasada na našim prostorima. Može biti debeloslojna i tankoslojna. Kontaktna fasada je višeslojni sustav jer je završni sloj usko povezan s toplinskom izolacijom koja predstavlja podlogu završnog sloja. Kontaktne fasade su najčešće ožbukane.

  2.2. Obložena fasada

  Kada se završni sloj pričvrsti na nosivi zid, a slojevi djeluju kao zasebni sustavi, onda se radi o obloženoj fasadi. Obložene fasade mogu biti ventilirane i neventilirane.

  Kod neventiliranih fasada se toplinska izolacija pričvršćuje izravno na konstrukciju, a završni sloj se pričvršćuje na izolaciju. Između njih nema ventilacijskog sloja, pa se u takvim fasadama često nakuplja vlaga.

  Ventilirane fasade sadrže prazni prostor, ventilacijski sloj između toplinske izolacije i završnog sloja. Obično je debljine između 2 i 5 cm i osigurava da se vlaga ne zadržava u konstrukciji.

  3. Ožbukana kontaktna fasada

  Ožbukana kontaktna fasada najzastupljenija je fasada na našim prostorima, pa se uklapa u gotovo svaki ambijent, sve dok nije obojena neukusnim svijetlim bojama koje mogu negativno utjecati na naše raspoloženje. Najčešći je izbor vjerojatno zato što ju je relativno jednostavno implementirati i cjenovno je pristupačna. Može se izraditi na različite načine, kako tehnički tako i vizualno.

  Što se tiče izgleda, različite tehnike nanošenja žbuke stvaraju i različite teksture, koje se mogu uklopiti u različite arhitektonske stilove. Pa tako one mogu biti zaglađene, brizgane, valjane ili strugane. Ožbukana kontaktna fasada nije uvijek opravdano rješenje. Kao što je već spomenuto, nije najbolje rješenje za drvene konstrukcije. Također, ne uklapa se u svako okruženje i nije najljepši mogući izbor fasade.

  3.1. Ožbukana kontaktna fasada - cijena

  Cijena ožbukane fasade kreće se od 40 do 60 EUR/m². Cijena uključuje sve slojeve od konstrukcije prema van.

  Klasična ožbukana fasada
  Klasična ožbukana kontaktna fasada djeluje odlično u kombinaciji s modernijim arhitektonskim dizajnom.

  4. Drvena fasada

  Drvene fasade cijenjene su kako u svijetu tako i kod nas. Naročito se dobro uklapaju u ruralna okruženja. Nerijetko ih možete vidjeti i u našoj zemlji, popularan su odabir za objekte smještene u prirodnom okruženju bogatom šumama.

  Drvena fasada je izrazito ekološki prihvatljiva jer je drvo prirodni materijal koji diše s okolinom. U pravilu je i ventilirana, tako da i konstrukcija ispod nje može disati. Također se vrlo jednostavno može ukloniti I po potrebi reciklirati. Drvena fasada također je vizualno ugodna jer potiče ugođaj doma. Osim toga, možete birati između široke palete dizajna za drvene fasade. Drvene lamele mogu biti postavljene vodoravno, okomito ili dijagonalno.

  4.1. Drvena fasada - cijena

  Cijena drvene fasade kreće se između 85 i 145 EUR/m².

  Drvena fasada
  Drvene fasade vraćaju se u moderne arhitektonske trendove zbog svoje bogate boje, topline i teksture.

  5. Staklena fasada

  Potpuno staklena fasada manje je prikladna za obiteljske zgrade, u pravilu se češće može primjetiti na javnim zgradama.

  Velike staklene površine vizualno ne ograničavaju prostor, pa stvaraju dojam kao da se unutarnji prostor nastavlja na vanjski i obrnuto. Ako su napravljene u zelenom okruženju, stvaraju osjećaj kao da priroda prolazi u unutrašnjost. Velike staklene površine omogućuju prirodno grijanje zimi, međutim, ako nisu dobro zasjenjene, onda ljeti dolazi do pregrijavanja prostora. Upotrebom staklene fasade smanjuje se količina potrebne umjetne svjetlosti. Što se tiče vrsta staklenih fasada, one mogu biti jednostruke ili dvostruke, što znači da sadrže međustakleni prostor koji može biti različite debljine.

  5.1. Staklena fasada - cijena

  Cijena staklene fasade kreće se između 240 i 720 EUR/m².

  Staklena fasada
  Staklena fasada osigurava maksimalnu svjetlost u prostoru, što je osobito poželjno za urede i druge javne objekte.

  6. Kamena fasada

  Kamen je također materijal koji se već dugi niz godina upotrebljava na našim prostorima, a osobito u primorju. Prvobitno se kamen upotrebljavao uglavnom kao konstrukcijski materijal, međutim, danas se sve više upotrebljava i za fasade. Kamen je izrazito postojan materijal, stoga kamenu fasadu ne moramo obnavljati dugi niz godina. Također, kamena fasada je vizualno vrlo privlačna i zanimljiva. 
  Kamen se može pričvrstiti na fasadu na dva načina. Izravno na konstrukciju raznim vezivima ili tako da je između zračni otvor. Druga metoda pričvršćivanja fasade je češća, a takva fasada spada u ventilirane fasade.

  6.1. Kamena fasada - cijena

  Cijena neventilirane fasade od prirodno lijepljenoga kamena kreće se između 100 i 130 EUR/m². Cijena samog dekorativnog kamena kreće se između 60 i 100 EUR/m².

  Kamena fasada
  Bogata tekstura kamene fasade daje posebnu čar i suvremenim objektima. 

  7. Fasada od vlaknocementnih ploča

  Vlaknocementne ploče izrađuju se od cementnog veziva i sintetičkih vlakana. Ploče možemo kupiti u raznim bojama, tako da konstrukcija može biti vidljiva ili prekrivena. Paneli se obično pričvršćuju na metalnu ili drvenu podkonstrukciju. Ploče se mogu polagati tako da se preklapaju ili da je između njih vidljiva fuga. Na mjestu pričvršćivanja panela na konstrukciju fasada ima zračni zazor, tako da je ventilirana.

  Vlaknocementne ploče se često upotrebljavaju za javne zgrade, a sve je češća njihova primjena i za stambene objekte. Kod odluke o ovoj vrsti fasade izrazito je važan fizički kontekst. Upotreba vlaknocementnih ploča nije prikladna za svako okruženje. Najviše dolazi do izražaja u urbanim sredinama.

  7.1. Vlaknocementna fasada - cijena

  Cijena fasade od vlaknocementnih ploča kreće se od 100 do 216 EUR/m².

  8. Fasada obložena pločama od kompozitnih materijala

  Primjer ploča izrađenih od kompozitnih materijala su takozvane trespa ploče, koje se sastoje od 70 % drvenih vlakana i 30 % termički vezanih smola. Ploče su bojene različitim posebnim pigmentima, integriranih sa smolama. Ploče su vizualno slične vlaknocementnim pločama, samo što su izrađene od potpuno različitih materijala, pa za njih vrijede slična pravila upotrebe, dakle na njihov izbor utječu slični čimbenici.

  8.1. Kompozitna fasada - cijena

  Cijena fasade od trespa ploča kreće se između 110 i 210 EUR/m².

  Kompozitna fasada
  Kompozitni materijali omogućuju gladak i suvremeni izgled fasade. 

  9. Fasada presvučena oblogama od umjetnih masa

  Paneli, odnosno građevni blokovi od umjetnih masa, nisu baš ekološki izbor. Najčešće vrste umjetnih masa su akrilno staklo, polivinilklorid, polistiren i slično. Obično su to prozirni materijali, ali mogu biti obojeni različitim bojama. Ove fasade mogu se napraviti u najrazličitijim inačicama, mogu se dizajnirati na najrazličitije načine. Možemo birati između panela, traka, letvica i slično. Ta vrsta fasade obično se upotrebljava za javne objekte, ali se može upotrebljavati i za stambene objekte. Prednost takve fasade je što se lako pričvršćuje i montira.

  9.1. Fasada od umjetnih masa - cijena

  U Hrvatskoj je ta vrsta fasade vrlo rijetka. Cijene fasada od umjetnih masa vrlo su raznolike.

  10. Aluminijska fasada

  Aluminijska fasada izrađena je od aluminijskih sendvič panela. Svaka ploča sastoji se od nekoliko slojeva umjetnih masa, obično od polietilena i aluminija. Aluminijske ploče su izrazito čvrste i lagane u odnosu na njihovu snagu i jednostavno ih je održavati.

  Aluminijska fasada ima panele koji se pričvršćuju na konstrukciju metalnim elementima. Između je zračni sloj, pa je to ventilirana fasada. Unatoč tome što se radi o metalu, aluminijske panele moguće je nabaviti u raznim metalik, ali i klasičnim bojama. Aluminijske ploče mogu se primijetiti na mnogim javnim i industrijskim objektima, a sve više ih biraju i privatni investitori obiteljskih kuća.

  10.1. ALU fasada - cijena

  Cijena fasade od aluminijskih sendvič ploča kreću se od 130 EUR/m² nadalje.

  Alu fasada
  ALU fasada s vrlo čvrstim i laganim aluminijskim panelima koje je ujedno lako održavati.

  11. Fasada od opeke i keramička fasada

  Opeka, odnosno keramika, tradicionalni je materijal koji se može upotrebljavati i kao fasadna obloga. Fasada od opeke izrazito je česta, osobito u zapadnoj Europi. Može se primijetiti i na našim prostorima, ali rjeđe. Keramička fasada tipičnija je za istočnu Europu, odnosno Bliski istok. Fasada od opeke otporna je na vremenske uvjete i stoga izrazito korisna. Postoje različite vrste i mogućnosti za izradu fasada od opeke i keramike.

  Fasada od opeke
  Kontaktna fasada od opeke karakteristična je za zapadnu Europu, dok se rjeđe može primijetiti na našim prostorima. 

  11.1. Fasada od opeke - cijena

  Cijena klinker fasade kreće se od 120 do 150 EUR/m² zajedno sa svim slojevima, od konstrukcije pa nadalje.

  Obratite nam se za više informacija, pošaljite upit ili nam postavite pitanje.

   

  Stručni članak 463
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2116 izvođača za područje Fasade
  10
  0

  TICHE d.o.o.


  10
  3

  LUPA GRAĐENJE d.o.o.


  9.4
  0

  MULTIMODIS d.o.o.


  9.6
  0

  USLUŽNI OBRT SABINE, vl. Božo Vidović


  Tražite dobre izvođače za područje FASADE?