Za područje

  Renoviranje i popravak starog parketa - sve što trebate znati

  Članak je pregledalo čak 3412+ korisnika
  Parket je prirodna, trajna podna obloga koja daje onaj poseban ugođaj i topline svakom domu. Smatra se dugoročnom podnom oblogom. No ipak, kao i svaki materijal, on se s godinama može oštetiti i izgubiti sjaj. Većina parketa može se potpuno obnoviti, a mogu se i samo zamijeniti oštećeni dijelovi parketa. No ako nije moguće obnoviti parket, onda je vrijeme za popravak parketa. Renoviranje parketa prije svega ovisi o veličini i vrsti oštećenja, no kod višeslojnih parketa na mogućnost obnove također utječe debljina gornjeg sloja parketa. Budući da obnova parketa podrazumijeva kitanje, brušenje i višekratno lakiranje parketa, višeslojni parketi debljine sloja naprimjer od 4 mm, mogu podnijeti višestruku obradu odnosno obnovu parketa. Pa kada kupujete parket, obratite pažnju na njegovu debljinu. Kvalitetni parketi imaju debljinu gornjeg sloja do 6 mm.
  Stručni članak 3412
  renoviranje starog parketa
  Imamo 670 izvođača za područje Postavljanje parketa:

  1. Obnova parketa: procjena oštećenja

  Ako ne želite kompletnu zamjenu parketa, onda je restauracija parketa dobar izbor. Stoga nije loše znati na koje sve načine možete obnoviti stari parket. Postupak obnove parketa sličan je za sve vrste drva i ovisi o veličini oštećenja, istrošenosti, broju mogućeg brušenja i slično. Prvi korak u popravku ili obnovi drvene podne obloge je procjena štete. Za procjenu mogućnosti obnove parketa najbolje je da se obratite profesionalnom majstoru. On će procijeniti koje dijelove parketa bi trebalo zamijeniti novima. Tek nakon što se utvrdi opseg oštećenja, može se pristupiti popravku parketa.

  2. Zamjena parketa: kada popravak parketa nije moguć

  2.1. Zamjena parketa

  Ako je stari parket već više puta brušen i jako je dotrajao, onda je najbolje rješenje da se zamijeni. Stari parket možemo potpuno ukloniti ili ga ostaviti kao podlogu za novi parket, o čemu bi se svakako trebali savjetovati s profesionalnim majstorom. Zamjena parketa je nužna i kada se parket više ne može brusiti zbog tankog sloja drva i nekoliko prethodnih brušenja.

  Gotovi parketi slabije kvalitete su tanji i mogu se brusiti samo jednom ili dva puta tijekom svog vijeka. Vrlo kvalitetni masivni parketi debljine 15 mm i više mogu se gotovo neograničeno obrađivati, popravljati i brusiti.

  2.2. Popravak oštećenih daščica

  Kod većih oštećenja kao što su duboke ogrebotine, iskrivljene daščice ili oštećenja od vode, možda će biti potrebna zamjena oštećenih podnih daščica. To uključuje uklanjanje oštećenih daščica i zamjenu novima. Ovaj proces može trajati dugo i zahtijevati pomoć profesionalnog majstora, ali će svakako potpuno promijeniti izgled oštećene podne obloge.

  3. Popravak parketa: polaganje novog parketa preko staroga 

  Ako je stari parket relativno dobro očuvan i ako visina pragova i postojećeg poda to dopuštaju, dolazi u obzir i brza obnova parketa, odnosno brzi popravak parketa. To podrazumijeva postavljanje parketa koji je nov preko staroga. Ovakav popravak parketa je jeftiniji iz više razloga, ali prije svega puno brži. Troškove uklanjanja parketa i sanacije estriha praktički nemamo ili su beznačajni, a dobivamo i dodatnu zvučnu i toplinsku izolaciju.

  Lakiranje parketa
  Lakiranje parketa radi se u tri ili četiri sloja.

  4. Obnova parketa

  4.1. Brza obnova parketa: brušenje

  Kod manjih oštećenja, kao što su ogrebotine ili manja udubljenja, možemo posegnuti za brzim popravkom, brušenjem i lakiranjem podne obloge. To podrazumijeva brušenje oštećenog područja, nanošenje novog sloja završne obrade i sušenje. Ovaj postupak također možemo primijeniti ako želimo vratiti stari sjaj podu ili kada je samo dio parketa promijenio boju. Daščice koje po boji odstupaju od podloge možemo također zamijeniti.

  Za brušenje malih dijelova parketa možemo upotrijebiti ručni alat, no treba znati i da za brušenje parketa postoje specijalne brusilice koje možemo povoljno unajmiti. Nakon brušenja treba prelakirati površinu parketa. Brušenje i lakiranje se izvodi u minimalno dva, a preporučljivo je i u tri sloja.

  4.2. Obnova parketa: lakiranje i uljenje

  Nakon brušenja parketa slijedi lakiranje ili uljenje parketa. Obnova parketa nije potpuna bez ovog koraka jer drvo treba zaštititi od vanjskih utjecaja. Lakiranje je jeftinije od uljenja. Na raspolaganju su mat ili sjajni lak, pri čemu potonji reflektira puno više svjetla. Lak će malo promijeniti izgled prirodne teksture drva, pa će djelovati kao da je plastificirano odnosno kao da drvo ne diše. Obnova parketa kod koje se parket na kraju lakira veoma je izdržljiva i otporna na prljavštinu (ne upija tekućine). Lak svoju kemijsku i fizičku čvrstoću postiže nakon sedam do deset dana. Time je obnova parketa završena i on će ponovno zablistati punim sjajem.

  Za razliku od lakiranja, uljenje je puno skuplje, međutim, njime ćemo do tančina očuvati prirodan izgled parketa. Uljeni parket bit će još ljepši od sirovoga jer će ulje nježno naglasiti drvene daščice. Loša strana je što je nauljeni parket osjetljiv na mrlje i može upiti tekućinu ako se odmah ne obriše s površine.

  5. Popravak parketa: velike rupe

  Ako je oštećenje preveliko da bi se parket mogao popraviti jednostavnim brušenjem, treba ga prije lakiranja zakitati. Pukotine i fuge na parketu koje su posljedica dugotrajne uporabe i oscilacija temperature i vlage treba ispuniti pravom masom za ispunjavanje, tako da su u ravni s cijelom površinom parketa. Kada se masa stvrdne, možete dalje brusiti i oblikovati, a zatim lakirati parket, prvo temeljnim lakom, a zatim završnim lakom. Pri obnovi parketa treba promijeniti i zidne lajsne.

  Stručni članak 3412
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 670 izvođača za područje Postavljanje parketa:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija