Za područje

  Obnova parketa

  Članak je pregledalo čak 4200+ korisnika
  Parket s godinama gubi sjaj, a na njegovoj površini pojavljuju se ogrebotine i drugi znakovi istrošenosti. Obnovom možemo drvu vratiti živu boju. Prije svega, parket treba obnoviti kada se na njemu pojave mjesta koja nisu više zaštićena bojom. Možemo obnoviti sve vrste parketa, od masivnog pa do višeslojnog gotovog parketa. Jedini uvjet je da je debljina gornjeg sloja minimalno 2,5 mm. U svakom slučaju, preporučljivo je obnoviti parket svakih 15 godina, ovisno o intenzitetu upotrebe odnosno istrošenosti. Obnova oko 50 m² parketa traje otprilike 4 dana, možemo se primiti posla u bilo koje vrijeme, pa čak i po zimi, ako u prostoriji osiguramo temperaturu između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.  
  Stručni članak 4200
  parket glavna

  1. Obnova lakiranog parketa

  Lakirani parket lakše je održavati i zahtijeva manje čišćenja. Debeli sloj laka štiti ga od ulaska prljavštine i vlage te čini površinu otpornijom. Zbog povoljnije cijene, najbolje je obnoviti parket u svim prostorijama istodobno, ujedno tako možemo izbjeći odstupanja u nijansama između obnovljenih i neobnovljenih parketa. Prije početka obnove iz stana treba ukloniti sav namještaj i završne podne letvice. Ovisno o oštećenjima na parketu, majstor će izbrusiti stari lak i oko 1 mm drva. Fuge, utore između daščica parketa i dublja oštećenja zapunit će i zagladiti, zatim će nanijeti prvi sloj temeljnog laka i na njega više slojeva završnog laka. Završni lak možete odabrati u različitim stupnjevima sjaja, od mata pa do visokog sjaja. Nakon što se lak osuši (obično u jednom danu) slijedi još i montaža novih završnih letvica. Problematičnija je obnova reljefnih ili brušenih parketa. Brušenjem ih obično potpuno uništimo. Ponovna izvedba reljefa je vrlo ograničena, a i vrlo skupa usluga.

  Brušenje parketa
  Brušenje parketa

                                                                     

  2. Obnova uljenog parketa

  Obnova uljenog parketa je znatno jednostavnija od obnove lakiranog parketa. Kada se zaštitni sloj istroši, možemo ga i sami ponovno nauljiti. Možemo nauljiti cijelu prostoriju ili samo mjesta koja su istrošenija, na primjer kod ulaznih vrata, ispred kuhinjskog pulta ili oko stola u blagovaonici. Uljeni parket obično ne treba brusiti, što znači da je reljefni uzorak parketa dugoročno sačuvan. Jedna od prednosti uljenog parketa su i jednostavni popravci. Manju oštećenu površinu ili udubinu samo izbrusimo, zapunimo kitom, višak mase izbrusimo i na kraju nauljimo. Nakon nekoliko sati oštećenje više neće biti vidljivo.

  Uljenje parketa
  Obnova uljenog parketa

   

  Kod uljenog parketa manju oštećenu površinu ili udubinu samo izbrusimo, zapunimo kitom i ponovno nauljimo.                                                                                                                                                    

  Savjet stručnjaka iz tvrtke ĆURČIĆ I GODINIĆ j.d.o.o.

  1. Kada na parketu primjetimo oštećenja, da li je potrebno mijenjati parket ili možemo obnoviti stari parket?

  Ovisi o oštećenju, ako je oštećenje veće onda se mogu zamjeniti pojedine letvice novima pa se zatim sve izbrusi i polakira, ako je manje oštećenje onda je dovoljno brušenje i lakiranje.

  2. Kako odrediti pravac postavljanja parketa?

  Pravac postavljanja parketa ili laminata određujemo prema prozoru (izvoru svjetlosti), ulazu prostorije ili dužini prostorije, dva od tri uvjeta se trebaju poštivati.

  g. Danko Čurčić, ĆURČIĆ I GODINIĆ j.d.o.o


  3. Kada treba zamijeniti parket?

  Parket ima vrlo dug životni vijek i zato se rijetko odlučujemo za zamjenu. Prije svega to radimo iz estetskih razloga, kada nam se parket vizualno ne uklapa u prostor. Tehnologija je napredovala tako da je moguće popraviti skoro sve vrste oštećenja. Duboka oštećenja parketa mogu se sanirati tako da ih se zapuni kitom za drvo, pastom za drvo ili obojenim voskom. Moguće je i pojedinačno ukloniti i zamijeniti daščice parketa. Čak i nakon površinskog izlijevanja vode, ako nije prodrla dublje u drvo ili čak u podlogu ispod parketa, još ga je uvijek moguće obnoviti. Međutim, kada je parket jako navlažen, treba ga zamijeniti. Inače se podigne i dok se suši, savija se i odvaja od podloge.

  Kada je parket jako navlažen i odvaja se od podloge, treba ga zamijeniti.
  Stručni članak 4200
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE PARKETARI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana