Za područje

  Obnova i zamjena parketa

  Članak je pregledalo čak 15063+ korisnika
  Parket je zaista prirodna i trajna podna obloga. Većinu parketa moguće je u potpunosti obnoviti ili zamijeniti samo oštećene dijelove. Obnova parketa prije svega ovisi o oštećenosti dok kod višeslojnih parketa ona ovisi prije svega o debljini gornjeg sloja. Ukoliko je debljina tog sloja oko četiri milimetra, moguće je parket obnoviti četiri puta, na što treba misliti već kod kupovine. Najbolji parketi imaju debljinu gornjeg sloja do 6 mm. Obnova obuhvaća kitanje, brušenje i višekratno lakiranje parketa.
  Stručni članak 15063
  Brušenje parketa, http://www.desal.si/
  Imamo 616 izvođača za područje Parketari:

  Zamjena parketa

  Ako je stari parket bio već više puta brušen i ukoliko je zaista dotrajao, u tom slučaju je nužna zamjena. Stari parket se može odstraniti ili ga se ostavlja kao podlogu za novi, o čemu je najbolje posavjetovati se sa stručnjakom. Ako nam visina stropa i pragova u stanu to dozvoljava i ako je stari parket prilično dobro očuvan, isplati se novi parket položiti preko staroga. Tako se uštedi na troškovima odstranjivanja parketa i sanacije estriha, te se dobiva dodatna zvučna i toplotna izolacija. No, što je s obnovom parketa?

  Savjet stručnjaka iz firme GERL TECH d.o.o.

  1. Kada ima smisla obnavljati stari parket i kada ga treba zamijeniti?

  U većini slučajeva stare masivne parkete je moguće obnoviti. Zbog njihove debljine ima dosta prostora za brušenje pa se tako i veća oštećenja ili nejednakosti u boji mogu sanirati. Ukoliko parket nije više stabilno pričvršćen za podlogu on bi se trebao presložiti i učvrstiti, nakon tog koraka slijedi brušenje i lakiranje. U prošlom stoljeću su tapisoni bili vrlo moderni pa smo često znali naići na to da su tapisoni izravno zalijepljeni na parket. Taj parket je na prvu izgledao uništeno no uz odgovarajuće strojeve i kvalitetnu obradu parketa uspjeli smo spasiti stare parkete te su izgledali skoro kao novi.

  Parketi bi se trebali zamijeniti nakon nekakvih poplava gdje je drvo upilo veće količine vlage, također i tanki lamel parketi ili višeslojni parketi koji su već nekoliko puta brušeni pa nemaju više korisnog sloja.

  2. Koje vrste parketa poznajemo?

  Masivni, višeslojni i seljački pod.

  Masivni parketi su cijelom svojom debljinom od drveta. Oni su najizdržljivija vrsta parketa te se mogu nekoliko puta obnavljati i tako izdržati čak i kroz stoljeće. Masivni parketi pri kupnji nisu obrađeni te se nakon postave moraju brusiti pa lakirati ili uljiti.
  Postoje 3 vrste masivnih parketa: klasični parketi, lam parketi i industrijski parketi. Parkete možemo kupiti u različitim klasama: select, natur i rustik. Kod select klase je drvo probrano te ima vrlo malo godova, kvržica i nejednakosti u boji, dok se u rustik klasi skoristi cijelo drvo te su prirodne karakteristike izraženije.

  Klasični parketi dolaze u debljinama od 10 do 22mm no najčešće se koriste oni od 21 ili 22mm u natur klasi.
  Lam parketi su nastali u prošlom stoljeću kao jeftinija varijanta masivnih parketa i dolaze najčešće u debljinama od 10mm.
  Industrijski parketi su snopovi manjih daščica parketa postavljenih na kant koji su spojeni ljepljivim trakama. Na taj način se postave, bruse i obrađuju. Mogu izdržati velika opterećenja pa se tako mogu montirati u školama, vrtićima, restoranima i drugim poslovnim prostorima gdje se parket intenzivno koristi.

  Višeslojni parketi se sastoje od dva ili tri sloja pod pritiskom zaljepljenih podnih drvenih dasaka ili drvenih materijala. To su gotovi parketi koji se nakon postave mogu odmah koristiti bez daljnje obrade.
  Dvoslojni parketi najčešće dolaze kao gotovi klasični parket u debljini od ca. 10mm. Za prvi donji sloj se koristi smreka ili mdf materijal na koji se lijepi gornji tzv. korisni sloj od 3-4mm u vrsti drveta po izboru hrast, bukva, orah, javor ili drugi. Ti parketi su lakirani ili nauljeni te se postavljaju ljepljeno na ravnu podlogu.
  Troslojni parketi se sastoje od dva sloja smreke te gornjim korisnim slojem od 2,5 do 3,5mm debljine. Ukupna debljina tih parketa je od 13 do 15mm.
  Troslojni parketi mogu biti u optici brodskog poda sto znači da je na jednoj dasci parketa korisni sloj sastoji od više manjih daščica ili u optici seljačkog poda gdje se korisni sloj sastoji od jedne velike daske.

  Seljački podovi su masivne drvene daske većih duljina do 2m i širine od 110 do 220mm. Oni se postavljaju u kućama gdje se želi stvoriti rustikalan dojam npr. u vikendicama na selu ili drugim objektima u seoskom krajoliku. No u zadnje vrijeme se i takvi podovi često stavljaju i u urbanim sredinama.

  3. Koja vrsta parketa je prikladna za podno grijanje?

  S modernim ljepilima su sve vrste parketa prikladne za vodena podna grijanja. Za takve slučajeve se koristi trajno elastično ljepilo koje neće dozvoliti da se parket rasuši i razdvoji. Na električna podna grijanja se ne preporučuje postavljati parkete jer se ona prebrzo zagriju i temperatura grijanja im je veća. Mi prodajemo isključivo parkete koja su prošla testiranja na vodenim podnim grijanjima te su certificirani za upotrebu na takvima sa garancijom od 30 godina u privatnim objektima, a u poslovnim objektima 5 godina.

  4. Na tržištu postoji velik izbor drva i različitih vrsta parketa, što kupci najviše biraju?

  Najviše parketa se proizvodi od hrastovog drveta. Hrast je čvrsto, tvrdo i otporno drvo. Lako je dobavljivo i nije skupo zbog toga se cc. 80% svih parketa proizvodi od toga drveta. Hrastovi parketi se mogu lakirati i obraditi u raznim bojama i na razne načine tako nastaje velika paleta proizvoda. Kupci najčešće biraju između klasičnih masivnih hrastovih parketa od 16 do 22mm i gotovih troslojnih parketa u optici brodskog poda. No sve više se kupuju troslojni parketi u optici seljačkog poda u select klasi hrasta koji su četkani ili strukturirani pa onda nauljeni. Ti parketi kada se postave izgledaju vrlo otmjeno zbog toga ih arhitekti skupljih objekata vrlo rado biraju.

  G.Tomislav Čučić, GERL TECH d.o.o.


  Postupak obnove parketa

  Postupak obnove parketa jednak je za sve vrste drva. Ovisi o veličini oštećenja, dotrajalosti, broju brušenja i drugim čimbenicima. Za ocjenu mogućnosti obnove parketa najbolje će vam mišljenje dat parketari. Oni će odlučiti koje dijelove parketa treba zamijeniti s novim. Ukoliko su se od podloge odvojile daščice parketa, njih se ponovno prilijepi ili zamijeni. Potom počinje brušenje parketa, pri čemu se prebrusi vršni zaštitni sloj laka. Time se odstrane površinska oštećenja, nastala kao posljedica udaranja i ogrebotine. Ako su oštećenja prevelika za uklanjanje brušenjem parketa, potrebno ih je prije lakiranja zapuniti kitom. Utore i fuge parketa koje su nastale kao posljedica dugotrajne upotrebe, te variranja temperature i vlage, kitamo i prekrivamo uz upotrebu fine piljevine. Nakon završetka kitanja parketa, izvodi se njegovo lakiranje, prvo s temeljnim lakom i potom još s završnim. Kod obnove parketa dobro je obaviti i zamjenu rubnih letvica. Lak dostiže svoju kemijsku i fizičku tvrdoću u razdoblju od sedam do deset dana. Tako je završena obnova parketa koji će zasjati u svom punom sjaju.


  Za dodatne informacije javite se Vašoj eMajstor ekipi.

  Kitanje parketa
  Kitanje parketa


  Lakiranje parketa
  Lakiranje parketa


  Stručni članak 15063
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 616 izvođača za područje Parketari:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija