Za područje

  Kako izraditi balkon bez toplinskih mostova?

  Članak je pregledalo čak 14450+ korisnika
  Vanjski prostor koji nam pruža odmor na suncu i svježi zrak, potreban je prije svega u objektima s više katova. Balkon je, dakle, dio kuće koji izlazeći iz njenih kontura omogućuje dodir s vanjskim svijetom.
  Stručni članak 14450
  Tipični primjer balkona na kući
  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar:

  To je element dodan kući izvan ravnine vanjskih zidova. Ponekad je podbočen stupovima ili poduprt konzolama u konstrukciji objekta. Česta pojava su i lođe, koje se zbog gradnje u ravnini pročelja razlikuju od balkona, a otvorene su samo s jedne, prednje strane.

  Mogućnosti izgradnje balkona

  Ovaj put ćemo se usredotočiti samo na balkone koji su objektu dodani, znači umetnuti u konstrukciju. Budući da ne predstavljaju veći problem pri izvedbi, nepravilna izrada spoja balkona s objektom može prouzročiti toplinski most. To znači da se toplina gubi, izlazi kroz konstrukciju balkona zbog prekinute toplinske izolacije. Spajanje objekta s balkonom bez toplinskog mosta moguće je izvesti na nekoliko načina.

  1) Prvi način izvedbe je trakasto pričvršćivanje balkona za konstrukciju objekta koji, uz to, po cijeloj površini moramo toplinski izolirati. Cijelu konstrukciju balkona obložimo slojem toplinske izolacije kao što je tvrda pjena ili mineralna vuna. Oblaže se, dakle, i donja i gornja strana balkonske ploče zajedno s vanjskom. Samo tako možemo spriječiti gubitak topline.

  2) Problem djelomično možemo riješiti ako balkon pričvrstimo u konstrukciju objekta točkasto. Takvim je načinom balkon s nosačima pričvršćen za konstrukciju, a u slučaju toplinskog mosta, manja količina toplinske energije gubi se preko točaka nosača. Nosače isto tako možemo izolirati, što dodatno sprečava odvod topline.

  3) Treća, energetski optimalna mogućnost je uporabe posebnog međuelementa - toplinske armirane košare. Ona se ugrađuje u prostor između konstrukcije objekta i konstrukcije balkona. Element je moguće upotrijebiti na balkonskoj ploči ili na konstrukcijskoj ploči izrađenoj od trakastih elemenata. Armirana košara je izolirana, s ugrađenom tvrdom toplinskom, polistirenskom izolacijskom pločom, po visini cijelog srednjeg dijela. Zbog toga na spoju dviju konstrukcija ne nastaje toplinski most. Čelična armatura izviruje sa svake strane kutije kako bi se mogla pričvrstiti u konstrukciju. Česti proizvođač armirane košare je Schucko, pa se proizvod navodi pod imenom Schucko element.

  4) Na kraju, problem toplinskog mosta možemo riješiti dodavanjem samostojećeg balkona s konstrukcijom neovisnom o objektu. Težinu balkona nose stupovi, te je samo je djelomično pričvršćen za objekt. Ovakvo rješenje s estetske strane nije uvijek najpovoljnije jer dodani arhitektonski elementi često narušavaju sklad postojećeg objekta.


  Više informacija o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena. Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Dizajnerski balkon
  Dizajnerski balkon


  Lođe
  Lođe


  Stručni članak 14450
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Zidar?

  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar
  9.9
  0

  MAMIĆ GRADNJA j.d.o.o.


  9.5
  0

  MIDI PLANGRAD d.o.o.


  9.7
  0

  CVITIĆ GRADNJA, OBRT ZA GRAĐEVINARSTVO, vl. Anton Cvitić


  9.3
  1

  BIRČIĆ GRADNJA d.o.o.