Za područje

  Obnova doma u 5 koraka

  Članak je pregledalo čak 5540+ korisnika
  Lijepo uređen dom svaki nas dan nadahnjuje i puni životnom energijom. Pri tome nam omogućuje osobno izražavanje koje će prostor učiniti samo našim. Iako je put od istrošenog do obnovljenog doma često trnovit, pazite na 5 stvari koje su važne prilikom obnove.
  Stručni članak 5540
  Imamo 2211 izvođača za područje Adaptacija stana:

  1. Ocjena stanja

  Kupili ste nekretninu, naslijedili je ili već neko vrijeme živite u njoj i potrebno joj je preuređenje? Prvo treba utvrditi u kakvom je stanju i što će sve trebati obnoviti. Pri tome se gledaju prozori, instalacije, podovi, parket, namještaj. Utvrđuju se mane poput pojavljivanja plijesni u kutovima i njihov uzrok. Stan se izmjeri, nacrta se tlocrt i opiše stanje pojedinačnih dijelova. Za to možete potražiti stručnjaka - građevinara ili arhitekta, koji će vam pomoći prvenstveno u sljedećem koraku.

  2. Ideja što želite

  Nakon ocjene stanja ima smisla napraviti cjelovit nacrt – viziju što želite od stanovanja! Često se prihvatamo manjih zahvata, prije svega zbog novca, nekad i zbog vremena, pa se jednom zamijeni parket, drugi put prozori, zatim se obnavlja kupaonica itd. No, moguća je, naravno, i kompletna obnova. Bez obzira na to idete li u obnovu djelomično ili u cijelosti, preporučljivo je znati na početku što želite postići na kraju! Tada se svakim korakom približavate toj konačnoj ideji.

  3. Nacrti i vizualizacije

  Ideju prenesite na papir – u tome vam također može pomoći arhitekt. Uz nacrt vam može napraviti i vizualizacije konačno izgleda pojedinih prostorija, savjetovati vas pri izboru materijala i namještaja. Prvenstveno pomaže ako se odlučite za preuređenje tlocrta ili možda za probijanje ili rušenje zidova. U višestambenim objektima je u tom slučaju potrebna ocjena stručnjaka jer je nužno utvrditi radi li se o nosivim zidovima ili ne. Kod nosivih zidova naprosto nisu dozvoljeni nikakvi zahvati, a kod drugih treba ocijeniti utjecaj na statičnost objekta.

  4. Popis poslova i materijala

  Nakon što je ideja dorečena, napravi se popis potrebnih radova i materijala za obnovu. Popis radi građevinar, arhitekt ili izvođač. Tom prilikom treba odrediti prije svega tip i kvalitetu materijala, što može znatno varirati. Dobar popis poslova omogućit će vam pridobivanje prikladnih ponuda pouzdanih izvođača i lakšu ocjenu troškova. Popis poslova košta malo (100 do 200 eura), a može vam puno uštedjeti. Ako se projekta obnove prihvatate sami, pazite prije svega na faze. Razdvojite grube građevinske radove od obrtničkih zahvata i finalizacije. Radove jednostavno podijelite na prljave i čiste. Parket možemo polagati na kraju, i nakon ličilačkih radova.

  Posebno se treba posvetiti vodovodnim i električnim instalacijama. Ako želimo imati lijep dom, moramo temeljito razmisliti o svim priključcima. Svaka kasnija izmjena skupo će nas koštati, a možemo i uništiti podne i zidne obloge.

  5. Cijena obnove stana?

  Na kraju se sve, naravno, vrti oko cijene. Ona ovisi o količini zahvata, tipu i kvaliteti ugrađenih materijala i vremenu. Za kompletnu obnovu sa zamjenom namještaja cijena za manje kvalitetne materijale počinje od 400 eur/m2 i potom se kreće do 600 eur/m2 i više. Ako želite pomoć arhitekta, on će vas stajati oko 15 eur/m2, kod većih površina i manje, što je zanemarivo u usporedbi s cijenom kompletne obnove jer vam može uštedjeti dosta vremena i novca, a rezultat će biti i vizualno bolji.

  Sažetak

  Obnove se primite promišljeno, prvo ocijenite stanje, cjenovni rang materijala te s dobrim popisom radova pridobijte ponudu izvođača s referencijama. Arhitekt vam pri tome može uvelike pomoći. Tako možete uštedjeti mnogo vremena i novca te se sačuvati od popravljanja raznih pogrešaka. Na kraju se možete useliti u dom skrojen po vašoj mjeri.


  Ako vas zanimaju cijena obnove, arhitekt za obnovu doma ili izvođači za obnovu doma, obratite se nama u eMajstoru i pomoći ćemo vam.

  Stručni članak 5540
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 2211 izvođača za područje Adaptacija stana:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Adaptacija stana?

  Imamo 2211 izvođača za područje Adaptacija stana:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2211 izvođača za područje Adaptacija stana
  10
  7

  ZG BAU, vl. Antonio Zlodi


  9.7
  0

  MAK ADAPTACIJE, vl. Ante Tadić


  9.4
  0

  ELEKTRO ADUT d.o.o


  9.8
  0

  MRGAN INSTALACIJE d.o.o.