Za područje

  Obnova stana u zgradi, cijena obnove

  Članak je pregledalo čak 2417+ korisnika
  Cjelokupna obnova stana u bloku velik je zalogaj što se tiče troškova i organizacije. Prije svega, važno je logično uskladiti pojedinačne faze obnove stana i uspješno isplanirati troškove. Napisali smo nekoliko riječi o cijeni kompletne obnove prosječnog stana.
  Stručni članak 2417
  obnova stana
  Imamo 2337 izvođača za područje Adaptacija stana:

  1. Kako se odvija adaptacija stana?

  Obnova stana u bloku ili kući, bila to zamjena parketa ili razbijanje zida, zahtijeva pražnjenje cijelog stana. Zbog toga je logično donijeti odluku o potpunoj obnovi starijeg stana. Ako planirate obnovu organizirati sami, morate voditi brigu o redoslijedu građevinskih i obrtničkih radova tako da dodatne troškove i poteškoće pri izvođenju radova svedete na minimum. Kako se odvija adaptacija stana?

  (0) Nakon što u potpunosti ispraznimo stan, (1) prvi na redu su radovi rušenja i grubi građevinski radovi.  (2) Zatim slijede grube vodovodne i električne instalacije u stanu, (3) zatim nove glazure.  (4) Za glazure moramo isplanirati sve električne instalacije i završni razvod vodovoda ili novog podnoga grijanja. (5) Idealno je nakon glazure izvesti grubo i fino žbukanje zidova i stropova u stanu. (6) Zatim slijedi gletanje, zaglađivanje i bojenje. (7) Nakon što obojite zidove možete postaviti parkete. (8) Zadnja faza je fina montaža prekidača, utičnica i drugog elektromaterijala.

  Na temelju više primjera cjelovitih obnova stanova u bloku, renovaciju smo podijelili na sve potrebne faze i formirali cijene za njih. Pogledajmo dakle koliko košta renoviranje stana po pojedinim fazama!

  2. Nove električne instalacije

  Obnova električnih instalacija u starijem stanu podrazumijeva kompletno mijenjanje razvoda kabela i električnog ormarića. Električar će na temelju mjesta označenih priključke, utičnice i prekidače izraditi ponudu za radove i nabavu materijala. Elektroinstalacijski radovi kod adaptacije stana obično obuhvaćaju:

  - bušenje zidova za PVC cijevi

  - zamjenu električnog ormarića i novi priključak

  - zamjenu električnih kabela i cijevi po cijelom stanu

  - umetanje novih razvodnih kutija

  - montaža prekidača i utičnica

  - montaža osvjetljenja

  - pogon sustava i ispitivanje električnih instalacija.

  Obnova elektroinstalacija
  Obnova električnih instalacija ključna je za smanjenje mogućnosti požara.

  Cijena obnove električnih instalacija

  Cijena električnih instalacija u stanu za ovaj obujam elektroradova iznosi 40 EUR/m² stambene površine, a cijena novih instalacija za stan veličine 60 m² iznosi 2.400 EUR.

  3. Kompletna obnova vodovoda i odvoda

  Vodoinstalater ili izvođač strojarskih instalacija najprije će u sklopu radova rušenja i grubih građevinskih radova izvesti grube vodovodne instalacije, zajedno s bušenjem za odvode i vodovodne cijevi, a nakon završetka keramičarskih radova montirat će sanitarnu opremu. Ponuda za obnovu vodoinstalacija obuhvaća:

  - uklanjanje postojećih vodovodnih cijevi

  - razbijanje podova za nove odvode

  - bušenje zidova za vodovod i kanalizaciju

  - polaganje novih cijevi vodovoda

  - polaganje novih cijevi odvoda

  - montažu sanitarne opreme u kupaonici.

  Renoviranje kuhinje
  Najskuplja je obnova kuhinje i kupaonice jer najčešće obuhvaća i obnovu vodovodnih instalacija.

  Cijena obnove vodoinstalacija

  Cijena obnove vodoinstalacija u starijem stanu koja obuhvaća gore navedeno iznosi 55 EUR/m² stambene površine, a kompletne vodoinstalacije iznose 2.800 EUR.

  4. Građevinski radovi, radovi rušenja i podovi

  Svaka kompletna renovacija stana obuhvaća i građevinske radove. Građevinski radovi predstavljaju manji dio troškova u renovaciji, osim ako se odlučite za rušenje nosivih zidova. Građevinski radovi najčešće obuhvaćaju i radove rušenja, a ponuda za obnovu stana sadržavat će sljedeće:

   - pražnjenje stana

  - uklanjanje podova, parketa, keramike

  - uklanjanje vratnih okvira

  - odvoz otpada na odlagalište

  - obradu nadvratnika

  - ravnanje podova ili izradu novog estriha u stanu

  - žbukanje utora električnih i vodovodnih instalacija

  - grubu i finu žbuka na oštećenim zidovima.

  4.1. Cijena građevinskih radova

  Cijena osnovnih građevinskih radova kod cjelokupne obnove stana kreće se oko 25 EUR/m², a kod prosječnog stana 1.400 EUR.

  5. Obnova kupaonice

  Nova kupaonica u stanu predstavlja prilično velik trošak, što je razumljivo. Obnova i modernizacija stare kupaonice zahtijeva mnogo preciznog rada različitih izvođača, a isto tako treba i nabaviti i postaviti svu sanitarnu opremu. Kod obnove cijele kupaonice osim vodovodnih i električnih instalacija morat ćete napraviti i sljedeće:

   - nabaviti keramiku srednje klase

  - položiti keramiku s fugiranjem

  - nabaviti i postaviti WC školjku s vodokotlićem

  - nabaviti i postaviti tuš-kadu i tuš-kabine,

  - nabaviti i ugraditi set za kupaonicu s umivaonikom,

  - postaviti armaturu – slavinu – na umivaoniku i kadi

  - ukupan materijal za obnovu kupaonice.


  Cijena obnove kupaonice

  Prosječno velika kupaonica koštat će vas između 3.600 i 4.700 EUR, a cijena kupaonice po kvadratnom metru kreće se između 470 i 730 EUR.

  6. Soboslikarski radovi

  Bojenje stana tijekom obnove je faza u kojoj će vaš stan već dobiti ugodan izgled. Soboslikarski radovi za cijeli stan obuhvaćaju gletanje i brušenje te bojenje stropova i zidova u svim prostorijama. Radovi koje će soboslikar obaviti tijekom obnove su:

   - brušenje zidova i stropova

  - premazivanje zidova i stropa emulzijom

  - gletanje špaleta i betonskih površina

  - bojenje stropova i zidova

  - obrada rubova u prolazima.

  Soboslikarski radovi
  Nakon žbukanja, suhomontaže i bojenja, prostorija izgleda kao nova.

  6.1. Cijena soboslikarskih radova

  Cijena prosječnih soboslikarskih radova kod kompletne obnove stana iznosi oko 25 EUR/m² stambene površine, a kod prosječnog stana cijena svih soboslikarskih usluga je oko 1.900 EUR.

  7. Polaganje novoga parketa

  Parketarski radovi vašem će stanu podariti završni izgled. Za obnovu stana savjetujemo troslojne gotove parkete koji se brzo postavljaju. Parkete treba polagati nakon bojenja stana. Parketar će odraditi sljedeće:

   - nabaviti parket

  - položiti parket

  - brusiti i lakirati parket.

  7.1. Cijena polaganja parketa

  Prosječna cijena polaganja parketa kreće se oko 30 EUR/m² stambene površine zajedno s parketom, tako da će vas novi parket u prosječnom stanu koštati oko 1.900 EUR.

  8. Obnova vrata i prozora

  Teško je procijeniti koliko će koštati prozori i vrata kod obnove stana, ali možemo reći da cijena nabave i postavljanja prosječnih krila furniranih vrata iznosi 270 EUR/komad. Ulazna protuprovalna vrata izolirana od buke zajedno s montažom koštaju 1.260 EUR.

  9. Obnova stana – cijena

  Koliko onda košta obnova stana? Cijena obnove cijelog stana iznosi 400 EUR/m² stambene površine, pri čemu smo uzeli u obzir materijale srednjeg cjenovnog razreda i prosječnu cijenu kvalitetnih izvođačkih usluga. Dakle, obnova stana u bloku nije mala investicija.

  Stručni članak 2417
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Adaptacija stana?

  Imamo 2337 izvođača za područje Adaptacija stana:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2337 izvođača za područje Adaptacija stana
  10
  7

  MUHAREMOVIĆ GRADNJA j.d.o.o.


  10
  0

  PET PLUS GRADNJA d.o.o.


  10
  1

  AS USLUGE, vl. Alan Slavić


  9.7
  0

  MRIŽICA d.o.o.