Za područje

  Unutarnja vrata s dovratnikom ili vrata sa skrivenim dovratnicima?

  Članak je pregledalo čak 10639+ korisnika
  Vrata s klasičnim dovratnicima dominiraju već stoljećima, ali svejedno se na tržište probijaju i nova vrata sa skrivenim dovratnicima, koja bolje odgovaraju minimalističkom modernom trendu. Istražili smo oba tipa vrata, njihove materijale, prednosti, mane i druge karakteristike.
  10639
  door 3296644 960 720

  1. Unutarnja vrata s dovratnikom

  Unutarnja vrata s vidljivim dovratnicima klasičan su i tradicionalan odabir koji ne izlazi iz mode, objasnili su majstori iz tvrtke Prozori i vrata iz Samobora. Poznata su nam masivna drvena vrata, staklena vrata, furnirana unutarnja vrata, PVC vrata, metalno-drvena vrata, čelična vrata ili aluminijska vrata. Jači materijali, poput aluminija i čelika, čine čvrst okvir vrata i omogućuju ostakljivanje većih površina.

  vrata s podboji.jpg
  Klasična vrata s dovratnicima ne izlaze iz mode, dostupni su brojni materijali i dizajni.

   

  2. Dovratnici za unutarnja vrata

  Drveni dovratnici klasični su dovratnici koji se odavno upotrebljavaju. Izdržljivost drva čuva dovratnike i pridržava vratno krilo. Dodatna prednost drvenog dovratnika je da može biti od istog drva, iste boje i teksture kao i vratno krilo, pa zajedno s njim tvori skladnu cjelinu. Postoje i aluminijski ili čelični dovratnici za vrata, koji su još otporniji na oštećenja. Upotrebljavaju se prije svega za vrata koja se često upotrebljavaju, npr. ulazna vrata ili od skladišta. Čelični su dovratnici vrućim cinčanjem i praškastim bojenjem zaštićeni od korozije, a mogu se i dodatno prelakirati i uskladiti s izgledom vratnoga krila.

  3. Vrata sa skrivenim dovratnicima

  Vrata sa skrivenim dovratnicima diktiraju najnoviji estetski trendovi. Unutarnja vrata bez dovratnika minimalističkog su modernog izgleda, u ravnini sa zidom, a spoj između vrata i zida izgleda kao uski utor. Mali ali čvrst aluminijski okvir ugrađen je u zid i skriven od pogleda, a može se ugraditi i u obične zidane zidove, pregradne knauf zidove, armirani beton ili zidove od siporeksa. Omiljena su i vrata visine od poda do stropa, koja izgledaju još jednostavnije.

  Vrata bez okvira primjerena su kako za kuću, tako i za restorane, galerije ili poslovne prostore. Skriveni okovi osiguravaju kvalitetno otvaranje i zatvaranje, koje je zbog magnetske brave gotovo nečujno. Skrivene šarke vrata pomoću kvalitetnih nosača nose težinu krila vrata i održavaju ujednačenost spoja na obodu krila. Skrivene šarke mogu se namjestiti i po visini, širini i dubini. Brtvljenje unutarnjih vrata s nevidljivim dovratnicima osigurava brtvena guma, koja poboljšava nepropusnost i zvučnu izolaciju vrata.

  vrata brez okvirjev.jpg
  Vrata sa skrivenim dovratnicima praktički su nevidljiva.

   

  4. Montaža skrivenih dovratnika za vrata

  Montaža aluminijskih dovratnika unutarnjih vrata obično se izvodi prije žbukanja jer je tako najbolje napraviti završnu obradu unutarnje žbuke. Moguća je i naknadna ugradnja za vrijeme renoviranja ili adaptacije, ali je ona nešto skuplja jer je potrebna i naknadna izvedba žbuke oko otvora vrata, objašnjavaju u tvrtki Prozori i vrata. Unutarnja vrata koja su u ravnini sa zidom obično se montiraju tek prije useljenja u kuću ili stan, da ne bi došlo do oštećenja vratnih krila tijekom ugradnje.

   

  10639
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE SOBNA VRATA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana