x

  Unutarnja klizna vrata – načini ugradnje i cijena

  Unutarnja klizna vrata su u suvremenim, modernim domovima elegantna i funkcionalna zamjena za klasična, krilna unutarnja vrata. Paralelno sa sve bržim razvojem tehnologije i novih materijala, upotrebljivost i estetika postaju važni i za unutarnja vrata. Zašto su unutarnja klizna vrata pravo rješenje? Koje su prednosti i slabosti? Gdje ih ugrađujemo? Kakve su cijene u odnosu na klasična, krilna unutarnja vrata? O svemu ovome pročitajte u nastavku.
  Stručni članak 61
  vrata.jpg
  vrata.jpg
  Imamo 555 izvođača za područje Unutarnja vrata:

  1. KOJE SU PREDNOSTI I SLABOSTI UNUTARNJIH KLIZNIH VRATA?

  Primarna funkcija unutarnjih kliznih vrata je, kao kod klasičnih krilnih vrata, odvajanje unutarnjih prostorija. Kao i svaki element građevinske stolarije, i unutarnja klizna vrata imaju prednosti i mane.

   


  Prednosti unutarnjih kliznih vrata

  Jedna od najznačajnijih prednosti unutarnjih kliznih vrata je ekonomična iskorištenost prostora. Unutarnja klizna vrata vrlo su praktično rješenje na mjestima gdje treba dobro iskoristiti prostor, osobito u malim stanovima. Upotrebom unutarnjih kliznih vrata uštedjet ćete površine za otvaranje. U usporedbi s klasičnim krilnim unutarnjim vratima, koja zbog načina otvaranja zauzimaju znatno više prostora, s kliznim vratima je iskorištenost prostora veća, što omogućava postavljanje unutarnjeg namještaja tik do vrata. Upotrebljivost unutarnjih kliznih vrata i ušteda prostora njihovom upotrebom dolazi do izražaja kada u stanu stanuju osobe s ograničenom mogućnošću kretanja. Jedna od prednosti je i gotovo nečujno i glatko otvaranje/zatvaranje kliznih vrata duž vodilica. Uz različite kombinacije materijala, unutarnja klizna vrata su elegantno rješenje koje se u cjelini uklapa u unutarnji ambijent stana.

   


  Nedostaci unutarnjih kliznih vrata

  Nedostataka unutarnjih kliznih vrata je zapravo malo. U njih ubrajamo slabu zvučnu izolaciju i slabo brtvljenje u usporedbi s klasičnim, krilnim unutarnjim vratima. Stoga se preporučuje postavljanje unutarnjih kliznih vrata na mjesta gdje nema potrebe za većom zvučnom izoliranošću i brtvljenjem. Dok se njihova upotreba ne savjetuje za prostorije poput spavaćih soba, dječjih soba, kupaonica i zahoda, osim ako te sobe nisu izolirane, odnosno ako se nalaze u intimnom, osobnom dijelu cjelokupnog dizajna objekta. Odabir potpuno ovisi o želji korisnika.

   

  2. NAČINI MONTAŽE UNUTARNJIH KLIZNIH VRATA

  Unutarnja klizna vrata možemo, ovisno o načinu otvaranja, podijeliti u dvije grupe. Unutarnja klizna vrata s otvaranjem izravno u zid i klizna vrata s otvaranjem uza zid.

  Klizna vrata s otvaranjem uza zid

  U slučaju kliznih vrata s klizanjem po zidu treba provjeriti je li ugradnja uopće moguća. Dio zida gdje se vrata otvaraju mora biti prazan, a unutarnja oprema mora biti pomaknuta. Klizna vrata s ovim načinom otvaranja jednostavnije se montiraju, lakše je održavanje i popravak. Nedostatak unutarnjih kliznih vrata je gornja vodilica, koja je vidljiva i čija je duljina jednaka dvostrukoj širini vratnog krila i zato nekako narušava izgled čitavih kliznih vrata. Naravno, to nije nužno jer gornju vodilicu možemo prekriti daskom ili nečim drugim.

   Klizna vrata s otvaranjem izravno u zid

  Kod kliznog otvaranja vratnog krila u zid treba ugraditi i posebnu kasetu u koju se namještaju viseća klizna vrata ili su klizna vrata jednostavno obložena gipsanim kartonskim pločama.

   


  3. NAČINI PRIČVRŠĆIVANJA UNUTARNJIH KLIZNIH VRATA

  Sustav pričvršćivanja unutarnjih kliznih vrata u potpunosti ovisi o proizvođaču. Jedna od mogućnosti ugradnje su viseća klizna vrata, kod kojih je vodilica na gornjoj strani, a na donjoj podni kotač koji sprječava ljuljanje kliznih vrata. Drugi način osigurava da klizna vrata ne budu obješena, jer su postavljena na kotačiće. Ovaj način zahtijeva i podnu vodilicu. Gornja vodilica je u pravilu pričvršćena na strop, dok je donja vodilica prilijepljena za pod i može se postaviti na bilo koju podnu oblogu.

  Je li moguće ugraditi vodilice u pod? Odgovor je da. U tom se slučaju na zahtjev naručitelja u podnoj oblozi izreže mali kanal u koji se namješta vodilica. To se odnosi na parket. U slučaju keramičkih pločica se već tijekom samog polaganja postavlja pretprofil, u koji se kasnije postavlja vodilica, ali ako je podna obloga tapison, onda se vodilica namješta između poda i tekstilne obloge. Svi postupci postavljanja donje vodilice osiguravaju poravnanje profila, odnosno kanala s podnom površinom i pridonose estetici.

  4. MATERIJALI ZA KLIZNA VRATA

  Na raspolaganju je velik izbor materijala. Klizna vrata mogu biti od drva, raznih vrsta stakla, iverice, PVC-a, aluminija. Na raspolaganju su različite nijanse boja, tekstura, uzoraka i linija unutarnjih kliznih vrata. Najčešći odabir za unutarnja klizna vrata je kombinacija drva i stakla. Naposljetku, što se tiče odabira pravog materijala, važno je uskladiti materijal i uzorke s ostalom unutarnjom opremom, kao i položajem vrata u prostoru (svrha prostorije).

  3v.jpg

  5. CIJENA UNUTARNJIH KLIZNIH VRATA

  Cijene unutarnjih kliznih vrata kreću se približno u rasponu od 3000 do 5000 kuna, ovisno o vrsti kliznih vrata, načinima otvaranja i materijalima. Višu cijenu ćete platiti za upotrebu kaljenog stakla na vratima i za sustav otvaranja kliznih vrata u zid, odnosno uklizavanje u zid, jer takav sustav zahtijeva složeniju ugradnju i dodatno ugrađenu kasetu, za razliku od sustava s otvaranjem uza zid, odnosno klizanjem po zidu.

  5v.jpg

  Stručni članak 61
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 555 izvođača za područje Unutarnja vrata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE UNUTARNJA VRATA
  9.8
  0

  ALUMINIJSKA BRAVARIJA, vl. Mauro Reganzin

  Ljubići 104a, 52429 Grožnjan
  9.6
  0

  ŽIR, vl. Mirko Samardžić

  Kralja Tomislava 68, 35212 Garčin
  9.3
  0

  BRANE-MONT OBRT, vl. Branko Sučić

  Ante Starčevića 1, 21214 Kaštel Kambelovac
  9.4
  0

  DAP CENTAR d.o.o.

  Ulica Badema 13, 10000 Zagreb
  10
  1

  ŽIVIĆ d.o.o.

  J. J. Strossmayera 9, 32272 Cerna
  9.4
  0

  YALE & CO d.o.o.

  Lijepe Naše 24, 49290 Klanjec
  Imamo 555 izvođača za područje Unutarnja vrata:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE UNUTARNJA VRATA?

  masivna unutarnja vrata
  ugodna staklena vrata
  PVC unutarnja vrata
  ugodna krilna vrata
  klizna vrata bez okvira
  moderna unutarnja vrata
  klasična unutarnja vrata
  masivna unutarnja vrata
  proizvođač vrata
 • Unutarnja vrata Biograd na moru
 • Unutarnja vrata Bjelovar
 • Unutarnja vrata Dubrovnik
 • Unutarnja vrata Karlovac
 • Unutarnja vrata Knin
 • Unutarnja vrata Krk
 • Unutarnja vrata Makarska
 • Unutarnja vrata Osijek
 • Unutarnja vrata Pag
 • Unutarnja vrata Poreč
 • Unutarnja vrata Pula
 • Unutarnja vrata Rijeka
 • Unutarnja vrata Rovinj
 • Unutarnja vrata Šibenik
 • Unutarnja vrata Sisak
 • Unutarnja vrata Slavonski Brod
 • Unutarnja vrata Split
 • Unutarnja vrata Umag
 • Unutarnja vrata Varaždin
 • Unutarnja vrata Zadar
 • Unutarnja vrata Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana