Za područje

  Unutarnja vrata: cijena za sobna vrata

  Članak je pregledalo čak 10069+ korisnika
  Iako sva vrata imaju istu funkciju, danas na tržištu postoji puno različitih vrsta vrata. Ovisno o materijalu od kojeg su vrata izrađena, možemo birati između masivnih drvenih unutarnjih vrata, furniranih ili s imitacijom furnira, staklenih unutarnjih vrata ili metalnih inačica. U ovom članku ćemo se usredotočiti na cijenu vrata i najisplativiji odabir.
  Stručni članak 10069
  omiljen
  unutarnja vrata
  Imamo 589 izvođača za područje Sobna vrata:

  1. Unutarnja vrata: načini otvaranja

  Prema načinu otvaranja vrata dijelimo na klizna, njišuća i okretna vrata, odnosno na klasično lijevo ili desno otvaranje, kakva većina nas ima kod kuće.

  2. Dimenzije otvora za vrata

  Prije kupnje trebamo najprije vrlo precizno odrediti dimenzije neobrađenog otvora u zidu u koji planiramo ugraditi vrata. Dimenzije unutarnjih vrata kreću se od 75 cm, što zapravo predstavlja minimalnu širinu za vrata za servisne prostorije, pa sve do 130 cm, što bi bila maksimalna širina za jednokrilna njišuća ili klasična unutarnja okretna vrata.

  3. Cijena za unutarnja vrata

  Naravno, najveću ulogu kod odabira vrata obično ima cijena. Ona se kreće između 120 i 700 EUR. Cijena za sobna vrata uvelike ovisi o materijalu od kojeg su vrata izrađena, kao i o ugradnji. Najviše se upotrebljava masivni drveni okvir, jer podnosi točkasta opterećenja, i furnirano vratno krilo. U nastavku ćemo govoriti i o drugim opcijama.

  Drvena unutarnja vrata
  Drvena unutarnja vrata s crnim detaljima - crnim šarkama i kvakama.

   

  4. Klizna vrata

  4.1. Klizna vrata - praktična i lijepa

  Klizna unutarnja vrata su istodobno i lijep i praktičan element u prostoriji. Osobito su dobrodošla tamo gdje nema mjesta za klasično otvaranje vratnog krila, primjerice u uskim hodnicima. Unutarnja klizna vrata razlikuju se prema sustavu zatvaranja. Mogu se zatvarati u zid ili uza zid. Klizna vrata su prikačena s gornje i s donje strane u jednu ili više vodilica. Kreću se na kotačićima, obično s dvije četke protiv prašine, koje ih zapravo štite od prljavštine. Debljina vratnog krila kliznih vrata kreće se od 4 cm pa do 8 cm, ako ih želimo izolirati. Nedostatak vrata koja se zatvaraju u tzv. džep ili u ALU kasetu je nešto kompliciranija montaža i činjenica da o njima moramo razmišljati ranije, tijekom gradnje.

  Općeniti nedostatak kliznih unutarnjih vrata, osobito onih koja se zatvaraju uza zid, je slabo brtvljenje i zvučna izolacija.

  4.2. Cijena za klizna vrata

  Cijena kliznih vrata kreće se od 400 EUR do 800 EUR, ako ugrađujemo kaljeno staklo.

  Klizna vrata
  Klizna vrata su izvrsna za prostorije u kojima nema mjesta za široka krilna vrata.

   

  5. Furnirana vrata

  5.1. Furnirana vrata su cjenovno pristupačnija

  Furnirana unutarnja vrata predstavljaju kompromis između prelijepog izgleda masivnih drvenih vrata, cjenovne pristupačnosti i lakoće vratnog krila. Možete birati između desetak domaćih i stranih drvenih furnira, no najčešće se za izradu vrata upotrebljava orah ili hrast, zbog svojih izvrsnih osobina - sjajne tvrdoće i trajnosti. Na raspolaganju je također nekoliko različitih sastava vratnih krila. Tradicionalno se upotrebljavalo saće od kartona ili drugih laganih materijala.

  Međutim, danas se sve više upotrebljavaju furnirana unutarnja vrata s perforiranom pločom od iverice koja osigurava veliku čvrstoću, a istodobno malu težinu.

  5.2. Cijena za furnirana vrata

  Cijena unutarnjih furniranih vrata kreće se od 130 EUR za osnovne inačice. Nešto više, do 400 EUR platit ćete za vrata s magnetnom bravom i skrivenim štokovima, dok prestižne inačice stoje i do 670 EUR.

  Furnirana vrata
  Furnirana unutarnja vrata dobar su kompromis između izgleda i cijene.

   

  6. Masivna sobna vrata

  6.1. Masivna vrata izrađena od unakrsno lijepljenih panela

  Masivna unutarnja vrata najčešće se izrađuju od troslojno unakrsno lijepljenih ploča. Debljina takvog krila je 4 cm. Unutrašnjost krila može biti izrađena i od lijepljenih smrekovih letvica i sloja furnira. Postoje i druga rješenja, sofisticiranije dizajnirana od lijepljenih slojeva furnira, koji su znatno skuplji.

  6.2. Masivna unutarnja vrata - cijena

  Cijena masivnih unutarnjih vrata kreće se od 230 EUR, ali naravno, sve ovisi o izboru drva, nosača, šarki te ugradnji.

  Ako trebate dobrog izvođača, stolara ili montera za unutarnja vrata, pošaljite nam upit.

   

   

  Stručni članak 10069
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 589 izvođača za područje Sobna vrata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 589 izvođača za područje Sobna vrata:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 589 izvođača za područje Sobna vrata
  9.9
  0

  ARIŠ MASIV, vl. Nebojša Grbić


  9.1
  0

  IVER ISTRA j.d.o.o.


  9.2
  0

  DAMA DESIGN INTERIOR d.o.o.


  9.5
  0

  ART M STOLARIJA, vl. Mario Živko


  Tražite dobre izvođače za područje SOBNA VRATA?