Za područje

  Unutarnja vrata, izbor i cijena

  Članak je pregledalo čak 28921+ korisnika
  Iako sva obavljaju jednaku funkciju, na tržištu postoje brojne različite mogućnosti izbora unutarnjih vrata. Obzirom na materijal, možemo birati između masivnih drvenih unutarnjih vrata, furniranih unutarnjih vrata i imitacije furnira, staklenih unutarnjih vrata ili kovinske izvedbe. Kakve su cijene i što nam se najbolje isplati kod izbora?
  Stručni članak 28921
  Imamo 595 izvođača za područje Sobna vrata:

  Obzirom na način otvaranja, razlikujemo klizna vrata, leteća vrata i unutarnja vrata s klasičnim lijevim ili desnim otvaranjem koju većina nas ima kod kuće.

  Što moramo znati prije kupnje

  Prije kupnje moramo prije svega vrlo detaljno znati koja je dimenzija otvora za vrata, to jest neobrađenog otvora. Dimenzije unutarnjih vrata kreću se između 75 cm, što su vrata za minimalne servisne prostore, i 130 cm, što je maksimalna mjera za jednokrilna leteća ili klasična unutarnja vrata na otvaranje.

  Naravno, najveću ulogu odigrat će odgovor na pitanje koja je cijena za sobna vrata? Ona se kreću između 200 i 1000 EUR, ovisno o njihovoj izvedbi. Najčešće korišten je masivan drveni okvir jer prenosi ključna opterećenja i furnirano vratno krilo. U nastavku ćemo govoriti i o drugim mogućnostima.

  Stručni savjet tvrtke TETRA d.o.o.


  U kojoj fazi gradnje treba ugraditi sobna vrata?

  Sobna vrata se obavezno ugrađuju na gotove podove, što bi značilo da sva keramika podna i zidna mora biti gotova, te naravno i parketi ili laminati. Potrebno je obratiti pažnju na parketne lajsne i cokle, koji se naknadno zavrašavaju do ukrasnih lajsni dovratnika. To je dosta česta pogreška, gdje majstori odrade i te lajsne što namjerno jer im se ne da dolaziti ponovno ili možda u neznanju. Dakle kako kažu u Lip Bledu vrata dolaze skupa sa zavjesama.
  Također treba obratiti pozornost da otvori budu pripremljeni kako treba jer u suprotnom može doći do problema (štemanje otvora, dodatno zidanje, rezanje keramike) što zna biti nezgodno, skupo i može dovesti do oštećenja skupocjenih parketa, keramike, zidova...

  Izrađujete li sobna vrata po mjeri?

  Da naravno, uvijek možete kupiti standardna vrata, koja su povoljnija i brže isporučiva ali i naručiti vrata i dovratnike po mjerama.
  Naši kupci često pristaju na doradu građevinskih otvora, te na taj način izbjegnu nadoplate a dovratnike i vrata dobiju u kraćem vremenu. Naravno treba uzeti u obzir novac potrošen na doradu otvora i vidjeti koliko im se to isplati ali koliko vidim ušteda je opipljiva.

  Koje materijale koristite pri izradi unutarnjih vrata?

  Ovisno o tvornici, Lip Bled dovratnike radi od iverice i nakon toga ih presvlači melaminom, laminatom ili furnirom, ili ih boji po željama, dok npr. Braga (Italija) dovratnike radi od lamelirane jelovine. Ne znači nužno da su jedni bolji od drugih zbog toga.
  Vrata su malo kompleksnija, obično imaju okvir od masiva ili jeftiniji modeli od medijapana, baza im može biti ili iverica ili medijapan, pa preko toga opet melaminska folija, laminat (CPL), furnir ili lak. Postoje također razne ispune sobnih vrata ali uobičajene su kartonsko saće ili bušena iverica. Sve ostalo spada u neku vrstu funkcijskih vrata, ovisno o potrebama kupaca.


  G-din Goran Andrić, TETRA d.o.o.

  Klizna vrata

  Klizna unutarnja vrata mogu biti lijep i praktičan element u prostoru. Posebno dobro dođu tamo gdje nema prostora za klasično otvaranje vratnih krila, recimo u uskim hodnicima. Unutarnja klizna vrata dijelimo prema sustavu zatvaranja. Zatvarati se mogu u zid ili uza zid. Klizna vrata su uprta na gornjoj ili donjoj strani na jednostruku ili višestruku vodilicu. Pomiču se na kotačićima dviju četki protiv prašine koje osiguravaju od prljavštine. Debljina vratnoga krila kliznih vrata kreće se od 4 - 8 cm ako ih želimo izolirati. Kod vrata koja se zatvaraju u džep, tj. ALU kasetu, nedostatak je nešto složenija montaža i djelovanje, na što moramo misliti već pri gradnji. Općeniti nedostatak kliznih unutarnjih vrata, posebno tih koja se zatvaraju uza zid, je slabije dihtanje i zvučna izolacija.

  Cijena kliznih vrata se zbog vodilica kreće se od 400 EUR, a ako ugrađujemo kaljeno staklo, onda i od 600 EUR.

  Furnirana vrata

  Furnirana unutarnja vrata su kompromis izgleda masivnih drvenih vrata i cjenovne dostupnosti te lakoće vratnoga krila. Na izboru imate više desetina furnira domaćeg i uvoznog drva, a najčešće se koriste orah ili hrast zbog svoje tvrdoće i postojanosti.

  Na raspolaganju vam je više vrsta sastava vratnih krila. Tradicionalno je bilo u uporabi saće od kartona ili kakvog drugog materijala. Sve više se koriste furnirana unutarnja vrata s perforiranom ivericom, koja nude visoku tvrdoću i istovremeno malu težinu.

  Cijena unutarnjih furniranih vrata kreće se od 200 EUR za osnovne izvedbe, nekoliko više do 400 EUR odvojit ćete za vrata s magnetskim ključanicama i sakrivenim šajkama, a prestižnije varijante dosežu i do 600 EUR.

  Masivna unutarnja vrata

  Masivna unutarnja vrata su uobičajeno napravljenena od troslojnoga križno lijepljenog panela. Debljina takvoga krila je 4 cm. Unutrašnjost krila može biti napravljena i od lijepljenih smrekinih letvica i furniranog sloja. Postoje i druge, dizajnerski bolje napravljene izvedbe s drvenim panelima, koje su znatno skuplje.


  Cijena masivnih unutarnjih vrata kreće od 300 EUR, a opet sve ovisi o izboru drveta, namještanju i izvedbi. Vaša ekipa eMajstor

  Stručni članak 28921
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Sobna vrata?

  Imamo 595 izvođača za područje Sobna vrata:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 595 izvođača za područje Sobna vrata
  9.3
  0

  FORIS TUUS MUNDUS d.o.o.


  10
  1

  STOLARIJA TROPE, vl. Vedran Trope


  10
  3

  MGF, vl. Miroslav Kos


  9.9
  0

  STOLARIJA GRČIĆ, vl. Stjepan Grčić