Za područje

  Sustav centralnog grijanja

  Članak je pregledalo čak 14502+ korisnika
  Najčešći tip grijanja, i kod obiteljskih i kod javnih objekata, je centralno grijanje. Toplinsku energiju u centralnom sustavu možemo osigurati različitim gorivima – lož-uljem, prirodnim plinom, strujom itd.
  Stručni članak 14502
  Sustav centralnog grijanja, http://www.bestheating.com
  Imamo 1390 izvođača za područje Centralno grijanje:

  Dijelovi sustava centralnoga grijanja

  Sustav centralnoga grijanja sastoji se od različitih dijelova koji imaju različite funkcije. Sve započinje kod kotla za centralno grijavanje, gdje se generira energija. Potom toplina putem razvodnog sustava putuje do grijaćih tijela kroz koja se toplina širi u prostor. Dio sustava je i ekspanzijska posuda. 
   

  Djelovanje sustava

  Sustav centralnoga grijanja djeluje tako da se medij, obično voda, prvo zagrije u kotlu. Zagrijana voda, koja je lakša, počinje se dizati i širiti u cijevima razvodnog sustava. Zagrijana voda potom putuje cijevima do grijaćih tijela, radijatora. Voda se počinje hladiti, pa se teža i hladna opet vrati na početnu poziciju – u kotao, gdje postupak počinje iznova. 
   

  Kotao i ekspanzijska posuda

  Kotao, kao dio centralnoga grijanja, brine se za zagrijavanje medija sustava. Stvara toplinsku energiju za grijanje, koja je pogon centralnoga sustava. Vodu u kotlu zagrijavamo upotrebom prikladnog ogrjeva – možemo upotrijebiti lož-ulje, prirodni plin, biomasu, struju itd. Kao medij može nam poslužiti i zrak kada je u pitanju toplozračno centralno grijanje. Toplozračno grijanje se obično koristi kod većih zgrada, a rjeđe kod obiteljskih objekata.
   
  Ekspanzijska posuda je dodatak u kotlu koji sprječava prekomjerno povišenje tlaka vode u kotlu, odnosno njezino pretvaranje u paru. Kada se temperatura vode povisi, naraste i njezin volumen, a ekspanzijska posuda brine se o ujednačavanju volumena vode.
   

  Grijači

  Grijači centralnoga sustava obično su radijatori, a a podno grijanje se također koristi kao dio centralnog sustava. S gledišta zdravlja i raspoređenosti topline, podno grijanje je primjerenije od radijatorskog grijanja. Kod podnoga grijanja toplina prolazi kroz tlo, ravnomjerno po cijelom prostoru. Dakle, toplina se raspoređuje prikladnije nego kod grijanja radijatorima gdje topli zrak cirkulira po sobi. Kod podnog grijanja temperatura je za koji stupanj niža jer omogućuje pohranu energije.
   
  Cijena podnoga grijanja, zajedno s polaganjem sistemskih ploča s razdjelnim ormarićima i priključkom te ispitivanjem tlaka, stoji oko 55 EUR/m2. 
   
  Informacije o cijenama možete pogledati u kalkulatoru cijena.
  Za pomoć pri gradnji pošaljite upit na eMajstor-u.
  Centralno grijanje na drva, http://www.grijanje klima.com
  Centralno grijanje na drva, http://www.grijanje-klima.com


  Centralno grijanje na struju, www.njuskalo.hr
  Centralno grijanje na struju, www.njuskalo.hr


  Stručni članak 14502
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1390 izvođača za područje Centralno grijanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1390 izvođača za područje Centralno grijanje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1390 izvođača za područje Centralno grijanje
  9.3
  0

  OBADIĆ d.o.o.


  9.8
  0

  INTERVENTUS d.o.o.


  9.7
  0

  TERMOFOR d.o.o.


  10
  12

  GEK j.d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje CENTRALNO GRIJANJE?