Za područje

    Biokamini - izvrsno rješenje za prijelazno vrijeme

    Trendovi u uređenju se stalno mijenjaju, a kamin je onaj element koji je uvijek u trendu i uklapa se gotovo u svaki stil opremanja. Jedna od glavnih asocijacija na kamin je toplina, udobnost, tradicija, opuštanje uz zanimljivu knjigu. Ništa ljepše od pucketanja vatrice u kaminu dok vani pada snijeg. Ako i vi želite ovaj komfor u svom domu, a nemate dovoljno prostora, ne brinite se. Danas na tržištu možete pronaći biokamine koji ne zahtijevaju puno prostora, a jednostavno se upotrebljavaju i održavaju. U nastavku teksta bavimo se prednostima i nedostacima tog ekološkog rješenja za dostatno grijanje prostora.
    Stručni članak 26
    biokamini
    Imamo 119 izvođača za područje Kamini:

    Za razliku od tradicionalnih kamina na kruta goriva, biokamini izgaraju bioetanolom. To je prirodno gorivo dobiveno iz biomase, njezinom fermentacijom, najčešće iz ostataka biljaka poput šećerne trske ili kukuruza. Dakle, radi se o biogorivu koje sadrži isključivo sirovine prirodnog podrijetla. Upravo zbog te činjenice biokamini se smatraju iznimnim ekološkim rješenjem za grijanje prostora.

    No biokamini se ne upotrebljavaju kao glavni, već kao dodatni izvor grijanja i savršeni su za prijelazna razdoblja u godini, kada nije sezona grijanja. Gotovo 100 % topline proizvedene u procesu izgaranja biogoriva emitira se u prostoriju u kojoj se ono nalazi, što praktički znači da nema rasipanja energije te su biokamini odličan dodatni izvor topline.

    Kada su u pitanju biokamini, još uvijek vlada zabluda da oni uopće ne stvaraju vatru, što nije točno. U pitanju je pravi pravcati plamen. Jedina je razlika to što vatra nije posljedica gorenja drvenih cjepanica, već gorenja bioetanola koji sadrži 96 % alkohola. Modificiran je i denaturiran tako da gori prekrasnim žutim plamenom, i to bez dima.

    Biokamin se sastoji od dva elementa - plamenika i ložišta. Plamenik je certificirani serijski proizvod koji osigurava kontrolirano i sigurno izgaranje para etanola, u skladu sa zakonskim normama i standardima. Ložište u kojem se nalazi plamenik predstavlja sigurno okruženje koje jamči sigurnu uporabu.

    Prvi biokamin datira još iz 1977. godine, a konstruirao ga je talijanski inženjer Giuseppe Lucifora. On je prvi predložio da se umjesto tradicionalne drvne sječke za ogrjev upotrebljava obični industrijski alkohol.

    Prednosti biokamina

    Biokamini su sve češći izbor dopunskog grijanja jer omogućavaju zagrijavanje prostora, povećavaju njegovu estetsku vrijednost, a ujedno se jednostavnije upotrebljavaju i održavaju nego tradicionalni kamini. Treba samo napuniti plamenik bioetanolom i zapaliti plamen. Nakon gašenja vatre, za razliku od kamina na ogrjev, u biokaminu nema pepela i čišćenje nije potrebno. Razlog leži u činjenici da su njegovi produkti izgaranja, uz toplinu koju emitira, samo ugljični dioksid i vodena para. Osim pepela, biokamini ne ispuštaju u prostor nikakve mirise, čađu ni dim.

    Bioetanol u biokaminu
    Biokamini ne zahtijevaju dimnjak, ventilacijski sustav ili sustav za dovod goriva.

    Na spomen kamina gotovo odmah pomislimo na njegove popratne elemente - plamenik, hvataljke, košare za ogrjev. Sve to neće biti potrebno kada upotrebljavamo biokamin. Ali što je još važnije - ugradnja tradicionalnih kamina ne može se zamisliti bez instalacija, prije svega bez dimnjaka. Biokamini ne zahtijevaju dimnjak, ventilacijski sustav ili sustav za dovod goriva. Zato u toplini kamina mogu uživati i oni koji u svom domu nemaju dimnjak, što je velika prednost ovog sustava grijanja.

    S obzirom na to da su neovisni o dimnjacima i drugim instalacijama, biokamini se mogu postaviti gdje god želite - mogu biti samostojeći, ugradbeni, nadgradni. Odaberite izgled i način postavljanja koji vama odgovara, ovisno o raspoloživom prostoru i rasporedu namještaja.

    Čak i u toplijem dijelu godine, kada se ne upotrebljavaju za dogrijavanje prostora, biokamini izgledaju vrlo elegantno i dekorativno. Svojom pojavom upotpunjuju svaki ambijent stvarajući čaroban ugođaj.

    Biokamin u interijeru
    Svojom pojavom biokamini upotpunjuju svaki ambijent stvarajući čaroban ugođaj. 
    Brz tempo života nam ne ostavlja puno slobodnog vremena, pa su biokamini dobro rješenje za sve one koji ne žele ili nemaju vremena da se njima puno bave, odnosno ne žele ulagati vrijeme i trud u pripremu i unošenje drva, čišćenje pepela i sve ostalo.

    Jedna od glavnih prepreka za postavljanje kamina obično je skučen prostor. Međutim, za biokamine to ne predstavlja problem - proizvode se u različitim oblicima i veličinama te se mogu ugraditi u manje stambene jedinice kao izvrsna alternativa klasičnim kaminima na drva ili pelet. Možete ih naručiti po mjeri, to znači da se izrađuju i po narudžbi, pa možete birati između samostojećeg, zidnog, ugradbenog i nadgradnog kamina. Također možete birati između ručnog i automatskog upravljanja kaminom.

    Što se tiče postavljanja biokamina, vrlo je jednostavno, a pogodnost jednostavne montaže i demontaže dolazi do izražaja u slučaju selidbe ili kada se odlučite na novo uređenje prostora.

    Osim navedenih prednosti, postoje još jedna: nema iskakanja iskri, te je siguran za upotrebu.

    Nedostaci biokamina

    Uz brojna pozitivna obilježja biokamina postoje i nedostaci koje morate znati prije nego što se odlučite za kupnju i ugradnju.

    Najveći nedostatak biokamina je što se ne može upotrebljavati kontinuirano. Biokamini mogu neprekidno raditi do 3 sata, koliko će trajati jedna litra bioetanola, budući da se plamenik mora ohladiti između dolijevanja. Ta stanka nije preduga, petnaestak minuta, ali ipak onemogućuje nesmetano stalno korištenje.

    Još jedan nedostatak je što ima manji toplinski učinak u usporedbi s kaminom na kruta goriva. Stoga se biokamini ne upotrebljavaju kao primarni oblik grijanja, već samo za dodatno zagrijavanje prostora.

    Svi oni koji imaju tradicionalni kamin na kruta i tekuća goriva znaju da se prostorija u kojoj se nalazi mora redovito provjetravati. Isto je i s biokaminom jer plamen troši kisik. Ipak, ne brinite se, ne trebate ulagati u dodatno prozračivanje - dovoljno je redovito otvarati prozore.

    Da biste izbjegli oslobađanje mirisa gorućeg alkohola, kupujte denaturirani alkohol, prirodni etanol, čiji su jedini produkti izgaranja ugljični dioksid i vodena para.

    Spomenuli smo da biokamini ne zahtijevaju dodatnu opremu. Ipak, jedno se mora uzeti u obzir - zaštitni paravan od kaljenog stakla. Ponekad se dogodi da se plamen izvija naprijed ili natrag, pa treba spriječiti neželjene posljedice.

    Koliko će vas koštati ovakvi kamini, ovisi o modelu i veličini. Ako ste se odlučili za ovaj dopunski izvor grijanja i tražite ponuđače i majstore koji će vam ga ugraditi, obratite nam se. Pošaljite upit, potpuno besplatno, brzo i jednostavno, na našem portalu emajstor.hr i ubrzo će vam se javiti obrtnici s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 26
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Kamini?

    Imamo 119 izvođača za područje Kamini:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 119 izvođača za područje Kamini
    9.6
    0

    IK-SO, vl. Martin Ifšak


    9.7
    0

    DEVILLE KAMIN, vl. Krešimir Šebalj


    9.4
    0

    KAMEN-GRAD d.o.o.


    9.7
    0

    KARAT d.o.o.