Za područje

  Pravilna ugradnja kamina

  Članak je pregledalo čak 24292+ korisnika
  Kamin je bio i opet postaje sve češći element u stanu ili kući jer osim ugodnoga ambijenta predstavlja i izvor grijanja u najhladnije doba. Moramo paziti na pravilnu ugradnju i neke pojedinosti.
  Stručni članak 24292
  Inox dimnjak i kamin, montirano sa drvenom strukturom.
  Imamo 118 izvođača za područje Kamini:

  Vrste kamina

  Najviše se koriste zračni, toplovodni ili toplozračni kamini. Kad se izvodi ugradnja kamina moramo paziti na više stvari. Ako planirate novu gradnju, savjetujemo vas da o namjeravanoj montaži kamina obavijestite inženjera.
   

  Dovod zraka

  Kamin pri gorenju usisava kisik iz prostora. Kod intenzivnije uporabe kamina to može smanjiti kvalitet zraka i sadržaj kisika u prostorima. Kod niskoenergetskih kuća zračenje zimi nije mudro, no problem možemo jednostavno riješiti ako isplaniramo dovod zraka izvana. Imamo dvije opcije. U slučaju da imamo izolaciju ispod ploče, cijev za dovod zraka možemo provesti ispod ploče do kamina. Ako imamo na ploči više od 5 cm izolacije, možemo cijev provesti na ploči i iz kuće van kroz proboj na zidu. Na vanjskoj strani se ugradi manja kanalica s mrežicom.
   

  Odvod kondenzata

  Pri gorenju se oslobađa vlaga odnosno kondenzira se na zidovima dimnjaka i u kaminu. Moderni kamini imaju već pripremljen odvod kondenzata. Cijev za kondenzat jednako tako provedemo ispod ili iznad ploče iz kuće.
   

  Dimnjak

  Nekad je standard bio zidani dimnjak, a danas se sve češće koriste montažni dimnjaci. Njihova prednost je lakoća i jednostavnost ugradnje kao u slučaju ako ga do krova ne možemo provesti vertikalno. Montažni inox dimnjaci su lagani i kasnije ih jednostavnije demontiramo. Uobičajeni proboji su oko 300 mm. Ako planiramo novogradnju, na njih ne smijemo zaboraviti jer je kasnije dijamantno bušenje iznimno skupo.
   
   
  Suvremeni otvoreni kanal za dovod zraka.
  Suvremeni otvoreni kanal za dovod zraka.


  Stručni članak 24292
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Kamini?

  Imamo 118 izvođača za područje Kamini:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 118 izvođača za područje Kamini
  9.7
  0

  KAMINI d.o.o.


  9.5
  0

  GAL - COM d. o. o.


  10
  8

  SCHIEDEL PROIZVODNJA DIMNJAKA d.o.o.


  9.8
  0

  TERMO SOLARI d.o.o.