Za područje

  Od kojeg materijala bi trebao biti izrađen namještaj?

  Članak je pregledalo čak 12592+ korisnika
  Kada počinjemo dizajnirati interijer prostora i kada se toga prihvatimo sami, prvo moramo odabrati oblike, boje i materijale elemenata u prostoru. Jedna od ključnih odluka odnosi se na odabir pravog materijala.
  Stručni članak 12592
  Drveni namještaj, www.interijer.net
  Imamo 767 izvođača za područje Stolar:

  Drveni namještaj

  Najljepši i najugodniji je namještaj izrađen od drveta. Masivno drvo je prirodan materijal koji je zdrav i ugodno djeluje na naše raspoloženje. Također, ono interijeru pruža toplinu i ugodu obiteljskog doma. Uz to, drvo je obnovljiv izvor koji je ekološki prihvatljiv. Drvo je vrlo otporno i ima dugi vijek trajanja te se od njega mogu izraditi gotovo sve forme. Odnosno, od drva se može proizvesti sav namještaj. Masivno drvo je ujedno jedan od najčešće korištenih materijala za namještaj. Stolar za izradu namještaja može koristiti lijepljeno lamelirano drvo, koje je nešto otpornije, ili prirodno masivno drvo. Jedina, donekle negativna osobina drveta je da je to nešto skuplji materijal u odnosu na druge, koji se također koriste za izradu namještaja. Cijena ormara izrađenog od masivnog drveta smreke je oko 180 EUR/m2.

  Stručni savjet tvrtke FERO LIGNUM d.o.o.


  1. Koji su trenutni trendovi u našoj zemlji što se tiče namještaja za dnevne boravke (materijal, boje, oblici)?

  Dnevni boravci lakirani mat medijapan ili drveni dekori iveral ili furnirana iverica u kombinaciji s crnim/antracit profilima.

  2. Namještaj po mjeri, luksuz ili potreba?

  Svakako potreba jer jedino tako se iskoristi prostor, u cijeni je dostava i montaža dok uz gotovi namještaj morate dogovarati ekstra montažu.

  3. Dobiva li se garancija na namještaj?

  Mi kupcima dajemo 5 godina garancije ali i iza toga roka izlazimo kupcima u susret ako su oštećenja nastala normalno svakodnevnom uporabom i nisu nastala djelovanjem vode.


  dipl. ing. Ivan Jurišić, FERO LIGNUM d.o.o.

  Namještaj od iverala

  Namještaj od iverala ili iverice je najsličniji namještaju od masivnog drva. Ogromna količina namještaja danas je izrađena od iverice.

  Iveral se može obložiti furnirom, folijom ili ultrapasom, a kada je iveral obložen furnirom, tada se najviše približi izgledu masivnog drva. Zato izgled namještaja od iverala isto tako pruža osjećaj topline i ugodnosti. Iveral je izdržljiv materijal, ali manje od punog drveta i kod njega češće nastaju oštećenja pri premještanju ili demontaži namještaja. Namještaj od iverala ne zahtijeva nikakvo posebno održavanje. Prašina i prljavština uklanjaja se vlažnom krpom. Cijena namještaja izrađenog od laminata kreće se između 50 i 100 EUR/m2, ovisno o vrsti i kvaliteti laminata.

  Namještaj od MDF ploča

  Namještaj može biti izrađen od MDF ploča ili vlaknenih ploča. Može oponašati pravo drvo ili je konačan izgled MDF namještaja potpuno drugačiji, primjerice s visokim sjajem. Takvim namještajem možemo postići domaći izgled ili čak potpuno moderan, što ovisi o završnom sloju MDF-a. MDF također ne postiže čvrstoću i izdržljivost, koju ima masivno drvo, te se može lako oštetiti, prvenstveno kod demontaže i ponovnog sastavljanja. Ukoliko imate namještaj izrađen od MDF-a s glatkim finišem, to će vam omogućiti jednostavno čišćenje i održavanje. Cijena namještaj izrađenog od MDF-a kreće se između 30 i 100 EUR/m2, ovisno o vrsti i kvaliteti MDF-a i finišu namještaja.

  Namještaj od drvenih paleta

  Ako želite biti izvan uobičajenih okvira i želite drugačiji, jeftiniji namještaj, onda su za vas idealne drvene palete. Za namještaj od drvenih paleta vrijede neke slične značajke kao za namještaj od drveta. Drvene palete su ekološki prihvatljive i pomažu u stvaranju ugodnog i obiteljskog interijera. Kod njih je pozitivno i to da su drvene palete materijal za pakiranje, koji se reciklira i ponovno koristi. Drvene palete imaju kraći vijek trajanja te iako kod njih ne nalazimo velik broj različitih oblika, one ipak pomažu pri stvaranju osebujnog interijera. Namještaj od drvenih paleta izuzetno je povoljan, jer je cijena drvene palete oko 10 EUR za komad.

  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

   

  Namještaj od iverice, http://majstorije.info/
  Namještaj od iverice, http://majstorije.info/


  Namještaj od MDF ploča, http://www.indizajn.rtl.hr/
  Namještaj od MDF ploča, http://www.indizajn.rtl.hr/


  Stručni članak 12592
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Stolar?

  Imamo 767 izvođača za područje Stolar:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 767 izvođača za područje Stolar
  9.8
  0

  FENIKS DRVO d.o.o.


  9.1
  0

  SINDAR INTERIJERI j.d.o.o.


  9.4
  0

  NAMJEŠTAJ MILIŠA d.o.o.


  10
  132

  TPP INTERIJERI d.o.o.