x

  Puno drvo ili drvene ploče

  Članak je koristio već 11415+ korisnicima
  Je li masivno drvo stvarno otišlo u zaborav? Je li ga moguće zamijeniti cjenovno pristupačnijim oblikom drveta? Danas je industrija drvenih ploča vrlo razvijena, no usprkos tome masivno drvo ima mnogo samo njemu svojstvenih prednosti.
  Stručni članak 11415
  Stol od masivnog drva, http://remarcroatia.hr/
  Stol od masivnog drva, http://remarcroatia.hr/
  Imamo 675 izvođača za područje Stolar:

  U načelu, razlikujemo masivno drvo i drvene ploče. Iako današnja drvna industrija i proizvodnja imitacija pokušava oponašati masivno drvo, razlika je itekako bitna. Puno drvo je drvo punog profila, koje oblikujemo i obrađujemo sa svih strana i zbog cijene je manje dostupan materijal. Drvene ploče su drvna masa, koja je bila izmijenjena, zalijepljena, prešana ili na neki drugi način prilagođena za upotrebu. Danas se ploče od drva koriste u većini industrija namještaja, dok proizvodi od punog drveta imaju mali udio na tržištu.

  Značajke drveta

  Još uvijek se najviše cijeni masivno drvo, koje si zbog porasta proizvodnih i transportnih troškova danas mnogi teško mogu priuštiti. Drvo dobivamo od crnogoričnog ili listopadnog drveća. Vrste drveća se između sebe dosta razlikuju, stoga treba paziti koje ćemo masivno drvo izabrati za specifičnu upotrebu.

  Drvo je materijal koji ima posebna svojstva koja su značajno drugačija u usporedbi s umjetnim materijalima. Slično kao kod čovjeka, i za drvo možemo reći da ono ima svoju anatomsku strukturu. Drvo je porozno, jer je sastavljeno od mnoštva sitnih cijevi, i stoga ima smjer, u kojem se snažnije ili slabije suprotstavlja djelovanju sile. Iako to u početku možda nije uočljivo, drvo sadrži i veliki postotak vlage. Pri odvajanju vlage ili sušenju, drvo mijenja svoj oblik te kažemo da drvo radi. Kod nepravilne ugradnje ili izbora drva, mogu se pojaviti pukotine.

  Zbog toga drvo obrađujemo na različite načine, kako bismo spriječili njegov rad, uvijanje ili pucanje, a isto tako uz pomoć osmišljenih modernih tehnika možemo znatno poboljšati njegovu čvrstoću, koja se stručno naziva nosivost.

  Drvene ploče

  Drvene ploče ili paneli su ravni i plosnati poluproizvodi od drva. To znači da su za njihovo sastavljanje bili upotrijebljeni brojni manji komadi masivnog drva, koji su međusobno povezani u ploče. Za njihovu proizvodnju se koristi drvo manje kvalitete. Time se bitno snizi njihova cijena, ali se i znatno poboljšaju neka svojstva. U drvnoj industriji razlikujemo:

  Lamelirano drvo
  Tanak sloj drva: furnir, lijepljeni nosači od masivnog drva

  Šperploče
  Ploče od nekoliko tankih slojeva: furnirane ploče (udomaćen izraz za njih je šperploča), stolarske ploče, panel ploče.

  Vlaknene ploče
  Ploče od drvenih vlakana: guste ili manje guste.

  Ploče od iverice
  Ploče proizvedene od prešanih komadića, ivera: jednoslojne, dvoslojne, druge.

  Šperploče
  Šperploče su poluproizvodi koje dobivamo lijepljenjem više furnira, ploča od iverice ili vlaknenih ploča. Proizvodimo ih u posebnim prešama, za njihovo lijepljenje je u više navrata potrebna upotreba kemikalija i smola. Budući da su izrađene od drva manje kvalitete, prilično su jeftine, no pritom su i, nažalost, škodljive za zdravlje. Imaju i dosta dobrih značajki. Primjerice, s obzirom na to da su ploče međusobno unakrsno zalijepljene, drvo praktično ne radi, odnosno ne puca i ne savija se. Moguće je izraditi šperploče velikih dimenzija.

  Lamelirano drvo
  Izrađujemo ga lijepljenjem obloga ili slojeva furnira. Za razliku od šperploča, furniri su međusobno povezani na način da su vlakna postavljena paralelno. Stručno se takvo višeslojno drvo naziva i lamelirano drvo. Najčešće ga proizvode od bukvinih ili ariševih furnira u različitim debljinama. Radi usporednih drvenih cjevčica ili vlakana takvo drvo možemo savijati, zato se upotrebljava u industriji namještaja za proizvodnju zakrivljenih površina poput naslona za stolice i zakrivljenih nogu namještaja.

  Ploče od iverice
  To su ploče koje dobivamo spajanjem drvenih ivera. To su mali komadići drva, koje uz pomoć formaldehidnih smola ili drugih ljepila u prešama zalijepe i stisnu. Materijal za njihovu izradu je iznimno jeftin i dostupan, no njihova je proizvodnja zahtjevnija.

  Za upotrebu ih moramo oplemeniti, dakle na njih nalijepimo folije s imitacijom drva, ultrapas, ili neke druge umjetne materijale, često ih i furniramo, odnosno obložimo s tankim slojem drvenog furnira. Neoplemenjene ploče od iverice imaju više loših značajki, otpuštaju kemikalije, a upotrijebljene nakon lijepljenja, daleko su manje čvrste od šperploča te su sklone raspadanju i nisu elastične. Sjetimo se samo kako je teško u iverici probušiti rupu ili je lijepo prepiliti.

  Proizvodnja drvenih ploča je povezana s tehnološkim procesima koji troše dosta energije, uključuje i kemikalije štetne za zdravlje, ljepila i smole. Zato kod nas u eMajstoru nastojimo promovirati masivni namještaj, jer je on prihvatljiv za okoliš i predstavlja estetsko rješenje. Pažljivim odabirom, preradom i obradom masivnog drva, moguće je izraditi proizvode prihvatljive cijene, koji će vam služiti cijeli život.
  Drvene ploče, http://www.mundus-viridis.hr/
  Drvene ploče, http://www.mundus-viridis.hr/


  Lamelirano drvo, http://www.pabst-holz.com/
  Lamelirano drvo, http://www.pabst-holz.com/


  Šperploča, http://drvnicentar.filo.hr/
  Šperploča, http://drvnicentar.filo.hr/


  Vlaknene prirodne ploče
  Vlaknene prirodne ploče


  Stručni članak 11415
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 675 izvođača za područje Stolar:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE STOLAR
  9.2
  0

  RIMOR d.o.o.

  Vrbaska 1c, 31000 Osijek
  9.4
  0

  MOBILART, vl. Vedran Storeli

  Montiron 43, 52100 Pula
  9.5
  0

  SGS KLESARSKI OBRT, vl. Goran Matović

  Zagrebačka 50, 48214 Sveti Ivan Žabno
  9.6
  0

  INFINITUM d.o.o.

  Lokvini 31, 52470 Umag
  9.5
  0

  DIZAJN KOVAČEVIĆ d.o.o.

  Kraljice Jelene 47, 35000 Slavonski Brod
  9.4
  0

  NAMJEŠTAJ MILIŠA d.o.o.

  Put Vezike 4, 21314 Jesenice
  Imamo 675 izvođača za područje Stolar:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE STOLAR?

  opće stolarstvo
  unutarnja oprema od ivera
  unutarnja oprema furnir
  namještaj po željama
  namještaj po mjeri kuća
  stolarski majstor
 • Stolar Biograd na moru
 • Stolar Bjelovar
 • Stolar Dubrovnik
 • Stolar Karlovac
 • Stolar Knin
 • Stolar Krk
 • Stolar Makarska
 • Stolar Osijek
 • Stolar Pag
 • Stolar Poreč
 • Stolar Pula
 • Stolar Rijeka
 • Stolar Rovinj
 • Stolar Šibenik
 • Stolar Sisak
 • Stolar Slavonski Brod
 • Stolar Split
 • Stolar Umag
 • Stolar Varaždin
 • Stolar Zadar
 • Stolar Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana