Za područje

  Obnova drvenog stropa u kući

  Članak je koristio već 29665+ korisnicima
  Pri kupnji starije kuće ili stana, skoro uvijek se javi pitanje kako obnoviti drvene podove/stropove. Ako želite ublažiti škripanje, zamijeniti podnu oblogu ili položiti podno grijanje, potrebno je obnoviti strop. Kakve sve mogućnosti obnove drvenog stropa postoje, donosimo u ovom članku.
  Stručni članak 29665
  omiljen
  Imamo 759 izvođača za područje Stolar:

  5 pitanja prije nego se prihvatite obnove drvenog stropa

  Prije obnove drvenog poda/stropa u kući, moramo ustanoviti ključne faktore na temelju kojih ćemo odlučiti koje rješenje odabrati kako bismo uštedjeli i udovoljili funkcionalnim zahtjevima.

  - Kakva je konstrukcija? Jesu li grede ili drveni nosači oštećeni? Hoćete li na ploču poda postaviti pregradne zidove ili konstrukcijska opterećenja?
  - Želite na drveni pod položiti podno grijanje?
  - Kakvu podnu oblogu biste željeli položiti na drveni strop?
  - U kakvom prostoru planirate obnovu drvenoga stropa?
  - Bi li u donjim prostorijama prebivao netko tijekom postupka obnove?

  Uklanjanje cijelog poda i armiranobetonska ploča

  U slučaju da je konstrukcija u slabom stanju i želite na ploču polagati nosive zidove ili stupove, potrebno je izvesti armiranobetonsku ploču. Prvo se odstrane obloge i punjenja, pa se potom demontiraju sve drvene grede. U slučaju nosivih zidova, postupak uklanjanja stropa izvodi se fazno. Nosivi zidovi se podupiru s donje strane.

  Slijedi izrada ležišta i sidrišta ploče. U postojeći zid se zareže tzv. šlic u koji će sjesti postojeća ploča. Na potpornje se montira obloga i ulije se ploča. Preporučujemo da armaturu i debljinu ploče dimenzionira statičar. Mana ovog postupka je u tome što ćemo upotrijebiti veliku količinu vode, snažno ćemo ući u konstrukciju i beton će se morati sušiti približno mjesec dana. Prednost je u tome što ćemo strop, tj. kat značajno ojačati. Na betonsku ploču možemo položiti estrih, podno grijanje ili kakvu drugu željenu podlogu.

  Za izvedbu obnove drvenog stropa savjetujemo vam da se obratite poduzeću koje ima iskustva s obnovama starih objekata. U tome vam možemo pomoći.

  Održavanje drvenog plafona

  U slučaju da vam se žuri, ne želite znatno ulagati u zgradu i ploče i dodatno je statično opteretiti, savjetujemo da se odlučite održavati drvene grede.

  Preventivna zaštita greda drvenog stropa od nametnika

  Drveni strop obično čini – gledano od dolje naviše – žbuka, trska, obloga za trsku (opcionalno), grede, pijesak i drveni pod. Prije nego se odlučimo za jedno tehničko rješenje, moramo provjeriti u kakvom je stanju konstrukcija. Na jednom dijelu odstranjujemo oblogu i punjenje kako bismo mogli procijeniti stanje greda. Ako opazimo crve i truljenje, moramo odstraniti svu oblogu i punjenje te sve grede zaštititi od nametnika. Kada položimo pod, gredama će biti teško pristupiti. Zaštititi možemo premazom poput Belinkinova Impregnanta ili recimo Sadolinovih rješenja.

  Izolacija drvenog poda i obloga

  Ponekad između greda drvenog stropa starije kuće ima između 10 i 15 cm prostora. Za zvučnu i toplinsku izolaciju savjetujemo da se cijeli prostor napuni drvenim vlaknima, mineralnom ili kamenom vunom. Najbolji je izbor tvrda izolacija jer kroz vrijeme neće ulijegati. Iznad izolacije je potrebno položiti paropropusnu foliju.

  Suhi estrih ili cementni estrih

  Najbrže rješenje je da se odlučimo za uporabu suhog estriha jer uporaba vode i sušenje neće biti potrebno. Ako obnavljamo suhe prostore, možemo upotrijebiti OSB ploče, u slučaju sanacije drvenog poda kupaonice ili kuhinje savjetujemo uporabu Knaufova suhog estriha s gredama slojeva posebnih betonsko-kartonskih ploča.

  Bolje rješenje za sprečavanje zvučnog udara ili za korištenje podnoga grijanja ispod keramičkih pločica je klasičan cementni estrih. Pri ugradnji mikroarmiranog estriha moramo paziti na pravilno ugrađenu PE foliju. Osim izolacije među gredama ili ako smo očuvali stari pijesak, savjetujemo polaganje stiroporne ploče za sprečavanje zvučnog udara. Umjesto ploče od stiropora, naravno, možemo položiti sistemske ploče podnoga grijanja. Potom slijedi polaganje minimalno 4 cm debelog mikroarmiranog estriha koji možemo ojačati polietilenskim ili čeličnim vlaknima.

  Konačna podloga može biti parket, kamen ili pločice, PVC pod ili itison

  U skladu s odgovorima iz prvog pitanja možete odabrati pravo rješenje za vašu obnovu stare kuće. Ako trebate dobrog izvođača, pozivamo vas da nam se obratite.


  Vaša eMajstor ekipa

  Stručni članak 29665
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 759 izvođača za područje Stolar:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 759 izvođača za područje Stolar:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 759 izvođača za područje Stolar
  9.4
  0

  EMI STIL d.o.o.

  Čakovec
  10
  0

  AID BARIĆ, vl. Igor Barić

  Zdenci
  9.6
  0

  CONFIRMAT d.o.o.

  Zagreb
  9.8
  0

  TRASTING d.o.o.

  Zagreb
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE STOLAR?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana