Za područje

  Toplinska izolacija potkrovlja: kako do pravilne izolacije?

  Članak je pregledalo čak 2240+ korisnika
  Krovovi su izloženi jakim klimatskim promjenama, suncu, vjetru, kiši, tuči i snijegu tijekom cijele godine. Za ugodnu i zdravu klimu u prostorijama trebamo ispravnu ugradnju izolacije koja će nam uštedjeti novac, a istodobno zaštiti objekt. Izolacija potkrovlja ovisi o tome je li u pitanju sanacija ili novogradnja. Obično se provodi s unutarnje strane, pri čemu treba paziti da se osigura dobra ventilacija krova. Najbolji izbor izolacije za gradnju ili sanaciju potkrovlja su tvrda ili meka mineralna izolacija. U nastavku pročitajte što je sve potrebno za pravilnu izolaciju potkrovlja.
  Stručni članak 2240
  toplinska izolacija potkrovlja
  Imamo 838 izvođača za područje Izolacija potkrovlja:

  1. Toplinska izolacija krova je ključna

  Čak 70 % energije se gubi preko krova, pročelja objekta, poda na tlu odnosno podruma nedovoljno izolirane kuće. Površine krova u tome imaju najveći udio, stoga je pravilna toplinska izolacija krova mjera sanacije koja ima najveći potencijal za štednju energije.

  Izolacija mansarde, potkrovlja ili ravnog krova učinkovit je način smanjenja toplinskih gubitaka i nižih računa za grijanje. To je put do zaštite od prekomijernog zagrijavanja tijekom ljetnog perioda i od hladnoće zimi. Kada se pravilno ugradi, izolacija potkrovlja bi se trebala isplatiti nekoliko puta tijekom svog vijeka trajanja od 40 godina.

  Toplinska izolacija krova
  Čak četvrtina ukupne topline kuće gubi se kroz krov, stoga je pravilna toplinska izolacija potkrovlja doista izrazito važna.

   

  2. Izolacija potkrovlja za hladna ljeta

  Izolacija sprječava izlazak topline iz stambenih prostora, pa će vaš tavanski prostor zimi biti topliji, a ljeti hladniji. Ovaj aspekt je vrlo važan za stanove u potkrovlju ili mansardi jer smo u protivnom osuđeni na klimatizacijske uređaje, budući da se krov ljeti najviše zagrijava, a prostorije ispod njega obično su uvijek najtoplije. Pravilno ugrađena toplinska izolacija potkrovlja osigurava ugodan životni ambijent tijekom cijele godine.

  3. Toplinska izolacija potkrovlja s ventiliranim krovom

  3.1. Vrste izolacije

  Većina krovova na novim i starijim objektima je ventilirana, budući da je adekvatna ventilacija krova vrlo važna. Sloj ventiliranog zraka treba osigurati od strehe do sljemena. Ventilirani prostor osigurava sušenje krova i drvenih elemenata i eliminira vodenu paru.

  Krov u potkrovlju se može izolirati kamenom ili staklenom vunom i sistemskim folijama. Postoje tri najčešća načina izolacije potkrovlja, a razlikuju se prije svega u izboru vrste izolacijskih materijala, kamene ili staklene vune, te pripadajućih krovnih folija i membrana. Ako želite najbolje rezultate, upotrijebite materijale najviše kvalitete, oni će vam uštedjeti i vrijeme i novac.

  3.2. Toplinska izolacija potkrovlja utječe na ventiliranost krova

  Neizbježna posljedica izolacije kuće je da kuća manje „diše”. Budući da smo spriječili prelazak topline iz toplije u hladniju prostoriju, mogu se pogoršati problemi s vlagom ili kondenzacijom. No uz pravilnu ugradnju toplinske izolacije i pravilnu provedbu svih detalja nema razloga za strah, budući da su vlaga i kondenzacija najčešće posljedica stvaranja toplinskih mostova. Toplinski mostovi su greška i rezultat nepravilne odnosno loše ugradnje.

  Ako trenutno u kući imate toplinske mostove, možete ih uspješno sanirati pravilnom ugradnjom toplinske izolacije.
  Izoliranje potkrovlja
  Potkrovlje možemo izolirati staklenom ili kamenom vunom. 

   

  4. Kako pravilno izolirati potkrovlje

  Ključ dobre izolacije rezultat je više faktora, a prije svega odabira prikladnog sustava krova, kvalitetnih materijala i poštivanja tehnološkog postupka ugradnje izolacije.

  U nastavku ćemo opisati sastav krova, od crijepa do završnog stropa od gips-kartonskih ploča, točku po točku. Opisani primjer je najčešći u praksi, a istodobno predstavlja najbolji način toplinske izolacije potkrovlja.

  4.1. Daske na kosom krovu

  Prvi sloj potkrovlja su nosive grede ventiliranog krovišta, ispod kojih se postavljaju kontraletve, na koje se postavljaju svi ostali slojevi izolacije.

  4.2. Paropropusna ili vodootporna folija

  Ovu važnu foliju nazivamo i sekundarnim krovnim pokrovom, koji omogućava prolaz vodene pare, a istodobno sprječava prodor vode ili vlage u unutrašnjost. Kvalitetna krovna folija je KNAUF INSULATION LDS 0,04.

  4.3. Toplinska izolacija potkrovlja - prvi sloj

  Sukladno suvremenim energetskim zahtjevima za potkrovlje, kamenu ili staklenu vunu treba položiti u dva sloja. Prvi sloj izolacije potkrovlja treba postaviti između rogova. Preporučuje se da se debljina izolacije prilagodi visini rogova. Kvalitetan proizvod za izolaciju krova je KNAUF INSULATION Filc za kose krovove Unifit 032, Unifit 035.

  4.4. Izolacija potkrovlja - drugi sloj

  Kako bi toplinska izolacija potkrovlja bila pravilno napravljena, potreban je dovoljno debeo sloj toplinske izolacije. Samo jedan sloj nije dovoljan, pa na prvi sloj toplinske izolacije treba položiti dodatni, drugi sloj. Drugi sloj izolacije se polaže na rogove. Ponovno se upotrebljava kamena ili staklena vuna. Odličan izbor je KNAUF INSULATION filc za kose krovove Unifit 032, Unifit 035.

  Preporučena ukupna debljina toplinske izolacije na krovu je od 25 do 40 cm. Debljina ovisi i o tome koji energetski razred kuće želimo postići - gotovo nultoj energetskoj kući treba deblji sloj.

  4.5. Parna brana

  Krov iznad stambenog prostora mora biti zrakonepropusan, stoga je važan element izolacije krova parna brana, odnosno folija koji sprječava ulazak vlage u konstrukciju. Preporučujemo parnu branu KNAUF INSULATION LDS 100.

  4.6. Gips-kartonske ploče na podkonstrukciji

  Završni sloj u gradnji ili sanaciji vašeg potkrovlja su gips-kartonske ploče na aluminijskoj podkonstrukciji, koje će vašem potkrovlju dati konačni izgled. Treba naglasiti da gips-kartonske ploče ne pridonose značajno izolaciji potkrovlja, stoga ne smiju biti izgovor odnosno služiti kao zamjena ili dopuna za loše ugrađenu ili nedovoljno debeo sloj toplinske izolacije.

  5. Prednosti toplinske izolacije potkrovlja

  Izolacija kosog krova može se napraviti brzo i samo sa suhomontažnim elementima, a njihova prednost je kompaktnost. Ovom metodom postižemo visoku toplinsku stabilnost i vatrootpornost potkrovlja. Ovakvom gradnjom ili sanacijom učinit ćete puno i za mikroklimu svojih stambenih prostora.

   

  Stručni članak 2240
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Izolacija potkrovlja?

  Imamo 838 izvođača za područje Izolacija potkrovlja:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 838 izvođača za područje Izolacija potkrovlja
  10
  10

  IntArt, vl. Marko Kos


  9.8
  0

  DAIVIG j.d.o.o.


  10
  2

  T.I.M. vl. Ivan Stanić


  10
  2

  STORIA VILLAS d.o.o.