Za područje

  Kondenzacijska plinska peć, cijena za grijanje na plin

  Članak je pregledalo čak 4109+ korisnika
  Plinsko grijanje postaje sve popularniji način grijanja. Zahvaljujući kondenzacijskoj tehnologiji jedan je od najpristupačnijih sustava grijanja. Plinsko grijanje omogućava kondenzacijska plinska peć. Više o karakteristikama, prednostima i cijeni plinske peći možete pročitati u nastavku.
  Stručni članak 4109
  plinska peć
  Imamo 1305 izvođača za područje Obnova, sanacija, renoviranje:

  1. Kondenzacijska plinska peć 

  1.1. Zašto su plinske peći pravi izbor

  Plinsko grijanje i plinske peći spadaju u udobne, izrazito pouzdane sustave grijanja i jedan su od najekonomičnijih sustava grijanja konvencionalnim izvorima energije. Prednost plinskih peći je i prostor koji trebamo za njihovu ugradnju – od svih sustava grijanja trebat će vam najmanje prostora za njihovu ugradnju. Kondenzacijska plinska peć prikladna je za postojeće, starije objekte, ali i za novogradnju, a osobito je učinkovita kod zidnog grijanja.

  Zbog svoje ekološke orijentacije, plinska peć je važan suvremeni način grijanja. Riječ je o jednom od najboljih i najučinkovitijih sustava grijanja,  s dobrom energetskom učinkovitošću i s malom količinom emisija. Plinska peć, poznata i kao kondenzacijska plinska peć, pridonosi manjem zagađenju okoliša jer praktički ne ispušta štetne čestice prašine. Plinske peći su tihe, gotovo nečujne i imaju niske operativne troškove.

  1.2. Kako radi kondenzacijska plinska peć?

  Kondenzacijska plinska peć iskorištava kondenzacijsku tehnologiju. Plin se dovodi u plinsku peć, gdje započinje proces kondenzacije. Plinska se peć u procesu kondenzacije koristi toplinom vodene pare, koja se nalazi u dimnim plinovima. Upravljanje plamenom i elektroničko paljenje odvijaju se putem ionizacijske elektrode. Prijenosnik plinske peći izrađen je od posebnih slitina, obično silicija /aluminija, dok su mu zidovi vrlo tanki, pa brzo reagira na promjenu temperature. Kondenzacijska plinska peć omogućava i dogradnju grijača sanitarne vode, što omogućuje grijanje sanitarne vode. Kapacitet grijača sanitarne vode za plinsku peć iznosi do 100 litara.

  sustav-grijanja.png
  Sustav grijanja na plinske peći vrlo je popularan i često se upotrebljava i kod nas.

  2. Svojstva plinske peći

  Kondenzacijske plinske peći imaju iznimnu energetsku učinkovitost, do 109 % i malu potrošnju energije, a također postižu dugi vijek. Kondenzacijske peći ostvaruju standardnu ​​snagu između 24 i 60 kW, dok peći s nadograđenim grijačem sanitarne vode imaju snagu između 11 i 22 kW.

  Prednost plinskih kondenzacijskih peći je i njihova veličina. Budući da su male, mogu se postaviti u bilo koji dio prostorije. Plinska kondenzacijska peć radi vrlo tiho, tako da ne ometa funkcioniranje u prostoru.

  Kućište plinske peći atraktivnog je izgleda i omogućava da se peć ugradi i u estetski sofisticiranije interijere. Posljednje, ali ne najmanje važno, ove peći postižu vrlo niske emisije dimnih plinova, poput NOx-a.

  Kondenzacijska plinska peć može se ugraditi i u podrum, kao i u bilo koju drugu prostoriju objekta. Plinska peć je pogodna i za upotrebu u višestambenoj zgradi.

  Savjet stručnjaka iz tvrtke MMM INSTALACIJE, vl. Miroslav Kuharović

  1. Koji su najčešći razlozi zbog kojih se nameće potreba za sanacijom dimnjaka?

  Najveća potreba za sanacijom dimnjaka je zbog zamjene plinskog atmosferskog ili turbo bojlera sa novim kondenzacijskim bojlerom. Novi kondenzacijski uređaji imaju veću iskoristivost tako da rade na niskoj izlaznoj temperaturi dimnih plinova gdje dolazi do kondenzacije u samom dimnjaku, tj. taj kondenzat se vraća u bojler i odvodi u kanalizaciju. Za kondenzacijske bojlere najbolje bi bilo izvesti dimnjak s PP cijevima atestiranim od proizvođača do 120 *C. Svi drugi materijali su manje otporni na kondenzat koji stvara jako agresivnu lužinu.

  2. Osim čišćenja, da li je neophodna još neka vrsta održavanja kako bi se dimnjak sačuvao?

  Posebno održavanje dimnjaka nije potrebno jer je dimnjak uvijek čist, osim što područni dimnjačar svake 2 godine treba provjeravati sagorjevanje bojlera (da li pravilno radi). Također, i ovlašteni serviser na svakom servisu treba provjeriti te poštelati bojler kako bi trošio manje energije i da se ne ošteti dimnjak sa lošim izgaranjem.

  3. Koji je Vaš savjet prije ugradnje dimnjaka?

  1. Prije ugradnje dimnjaka potrebno je tražiti negativni nalaz od područnog dimnjačara
  2. Od ovlaštenog projektanta za strojarske instalacije tražiti nacrt plinske instalacije i proračun dimnjaka za marku aparata za koju ste se odlučili
  3. Poslati svu dokumentaciju ovlaštenom instalateru koji radi s navedenom markom bojlera da napravi ponudu i odradi posao
  4. Pozvati područnog dimnjačara da provjeri (napravi tlačnu probu) i da pozitivan nalaz dimnjaka
  5. Pozitivni nalaz dimnjaka SKENIRATI, poslati instalateru koji je odradio posao radi prijave radova u plinari i izdavanja garancije za bojler.

  gosp. Miroslav Kuharović, MMM INSTALACIJE, vl. Miroslav Kuharović 

  3. Kada možemo vratiti ulaganje u plinsku peć?

  Velika prednost plinske peći je što se energija pohranjena u gorivu praktički u potpunosti pretvara u toplinu. Stoga je kondenzacijska plinska peć vrlo učinkovita (104 – 109 %). Zbog toga ima smisla promijeniti niskotemperaturnu (89% – 93 %) i standardnu plinsku peć (64 – 70 %). Takva plinska peć je procentualno daleko manje učinkovitija od kondenzacijske plinske peći. Ako za grijanje prostora i vode upotrebljavate lož-ulje ili kombinaciju peći na drva i ugljen, brzim izračunom uvidjet ćete da se ulaganje u suvremene kondenzacijske plinske peći može vratiti već za dvije godine!

  4. Grijanje na plin

  Grijanje na plin ima brojne prednosti. Ako je peć pravilno ugrađena i podešena, grijanje na plin osigurava vrlo dobru energetsku učinkovitost. Grijanje na plin nije korisno samo za grijanje prostora, već i za kuhanje i grijanje sanitarne vode. Grijanje na plin vrlo je popularno u Europi. Može se upotrebljavati za grijanje domova, kao i industrijskih i drugih velikih objekata. Plinsko grijanje ima konstantnu cijenu, neposrednu i ravnomjernu toplinu kada se upotrebljava za grijanje prostora, a dugoročno omogućuje veću financijsku uštedu.

  grijanje-na-plin.png
  Grijanje na plin karakteriziraju konstantne i niske cijene.

  5. Koliko košta grijanje na plin? 

  Grijanje na plin za prosječnu obiteljsku kuću iznosi oko 900 EUR godišnje.

   

  Stručni članak 4109
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače za područje Obnova, sanacija, renoviranje?

  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1305 izvođača za područje Obnova, sanacija, renoviranje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija