Za područje

  Jednostavni objekti bez građevinske dozvole

  Članak je koristio već 2630+ korisnicima
  Prema Zakonu o gradnji objekata ovisno o zahtjevnosti izgradnje objekta i održavanja razlikujemo manje zahtjevne objekte, nezahtjevne objekte i jednostavne objekte. Među njima je jednostavan objekt konstrukcijski najmanje zahtjevan. Po definiciji je jednostavan objekt konstrukcijski nezahtjevan objekt koji ne zahtijeva posebnu statičku i građevinsko-tehničku provjeru, nije namijenjen stanovanju i nije objekt s utjecajima na okoliš.
  Stručni članak 2630
  ograda-naslovna.jpg
  Imamo 502 izvođača za područje Građevinska dozvola:

  1. Jednostavni objekti za 2020. godinu


  Građevinska dozvola za jednostavan objekt 2020. godine nije potrebna. Izgradnja jednostavnog objekta može se započeti bez građevinske dozvole ako investitor prije početka gradnje dobije podatke o lokaciji iz kojih proizlazi da je takva gradnja jednostavnog objekta u skladu s provedbenim prostornim aktom. Jednostavni objekti bez građevinske dozvole mogu se graditi i u vlastitoj režiji, kada će se objekt upotrebljavati za vlastite potrebe ili za potrebe društva koje ga gradi.

  2. Nezahtjevan objekt – udaljenost od međe, dimenzije, uporaba i dizajn


  Prema Zakonu o gradnji objekta i Uredbi o razvrstavanju objekata ovisno o složenosti gradnje objekta, pomoćni jednostavni objekt mora biti već planiran na postojećoj građevinskoj parceli i ne smije zalaziti u susjedno zemljište.

  2.1. Jednostavni objekti – udaljenost od međe


  Najizloženiji dio jednostavnog objekta mora biti udaljen od međe susjednog zemljišta za polovinu svoje visine, kod ukopanih objekata najmanje 1,5 m, a ako se radi o ogradi kao jednostavnom objektu i objektu bez kriterija visine, može se graditi i na međi.

  2.2. Jednostavni objekt - uporaba


  Ovisno o dopuštenoj namjeni, svrha jednostavnog ili nezahtjevnog objekta mora dopunjavati namjenu postojeće građevine, odnosno ona ne smije biti u suprotnosti s namjenom predviđenom prostornim aktom.

  2.3. Nezahtjevni objekti - dimenzije


  S obzirom na dopušteni dizajn, materijale i veličinu, smatra se da jednostavni objekt svojom veličinom, materijalima i ostalim dizajnerskim karakteristikama ne smije kvariti opći izgled prostora i ne smije se isticati u prostoru. U slučaju dogradnje postojećeg objekta, objekt ne smije odstupati od već izgrađenih objekata u pogledu veličine, materijala, boje i ostalih grafičkih značajki, odnosno mora slijediti tipologiju već izgrađenih zgrada.

   

  pomocni-objekt.jpg
  Za jednostavan objekt građevinska dozvola nije potrebna ako je manji od propisane veličine.

   

  3. Primjeri jednostavnih objekata


  Kolika je veličina zgrade bez građevinske dozvole? Jednostavnim objektom smatra se nadstrešnica do 30 m2, spremnik za plin ili naftu, mali komunalni uređaj za čišćenje, bunar, jednokatni objekt tlocrtne površine do 4 m2, utvrđena dvorišta do 300 m2, privremeni objekti, spomen obilježja, urbana oprema, ograde i slično.

  4. Priključenje na infrastrukturu


  Jednostavni i nezahtjevni objekti također mogu imati priključak na infrastrukturu. Za priključivanje takvog objekta na infrastrukturu treba kod upravljača te infrastrukture dobiti suglasnost za priključivanje u skladu s propisima koji uređuju pojedino područje infrastrukture.

  5. Intervencija u konstrukciju postojeće kuće


  Tijekom gradnje jednostavnog i nezahtjevnog objekta i tijekom radova održavanja ne smije biti intervencija u konstrukciju postojećeg objekta. U svakom slučaju, intervencija u konstrukciju postojećeg objekta je rekonstrukcija objekta. U tom slučaju investitor mora ishoditi građevinsku dozvolu za rekonstrukciju postojeće građevine (npr. zbog dogradnje, nadogradnje objekta itd.), na temelju izrađenog projekta za dobivanje građevinske dozvole.

  Za pomoć u izgradnji obratite se portalu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje .

  Okvirne informacije o cijenama dobit ćete u kalkulatoru cijena .

  Stručni članak 2630
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 502 izvođača za područje Građevinska dozvola:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 502 izvođača za područje Građevinska dozvola:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 502 izvođača za područje Građevinska dozvola
  9.7
  0

  ZANKI ARCHITEKTUR d.o.o.

  Split
  10
  0

  STUDIO FRADRIGO d.o.o.

  Omiš
  10
  1

  ARHITEKTONSKI STUDIO G&B d.o.o.

  Zagreb
  9.6
  0

  ARHITEKTONSKI STUDIO MADUNIĆ d.o.o.

  Zagreb
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE GRAĐEVINSKA DOZVOLA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana