Za područje

  Jasmin, zahvalna biljka za uzgajanje na otvorenom

  Članak je pregledalo čak 13057+ korisnika
  Jasmin se uzgaja na otvorenom, kao vanjska biljka, a zahvaljujući svom posebnom, intenzivnom cvjetnom mirisu upotrebljava se i za proizvodnju biljnih čajeva i mirisa. Jasmin nam odlično može služiti kao pergola. Bez problema prkosi suncu i osigurava hlad. Ako želite da služi dobro kao pergola, nemojte ga saditi u korita. Jasmin se bolje razvija ako mu korijeni nisu sputani i ima više prostora za rast. Iz jasmina koji raste na otvorenom vrlo brzo može nastati prekrasna pergola koja nudi hlad i u ljetnim mjesecima.
  Stručni članak 13057
  jasmin
  Imamo 579 izvođača za područje Hortikultura, vrt:

  1. VRSTE JASMINA

  Na svijetu postoji više od 200 vrsta jasmina. Svim je vrstama zajedničko da je u pitanju grmlje koje je najčešće penjačica. Jasmini su različiti i njihova njega i vrijeme cvjetanja razlikuju se od vrste do vrste. Općenito se, međutim, smatraju nezahtjevnim biljkama. U nastavku možete pročitati nešto više o vrstama jasmina.

  Jasminum officinale

  To je klasičan, uobičajeni jasmin, šire poznat i kao bijeli jasmin. Smatra se starom vrstom jasmina, čije točno podrijetlo nije poznato, ali sigurno potječe iz Azije. Cvjeta u kasno proljeće i početkom ljeta. Ima karakteristične male bijele cvjetove, vrlo intenzivnog mirisa. Otporan je na hladnu zimu.

  Jasminum polyanthum

  Spada u zimzeleni jasmin, koji cvjeta zimi. Njegovi su cvjetovi nježno ružičaste ili bijele boje. Cvjetovi su veliki, u obliku grozdova. Bez problema se penje do 2,5 m u visinu.

  Jasminum primulinum

  Poznat kao proljetni jasmin. Cvjeta od proljeća do početka ljeta s bijelim ili žutim cvjetovima koji nježno mirišu. Odlična je penjačica i raste u visinu do 10 m.

  2. UPORABA JASMINA

  S obzirom na raznolikost i veličinu biljke, jasmin se uzgaja kao ukrasna biljka na otvorenom (u vrtu) ili se uzgaja u cvjetnim posudama kao ukrasna biljka za dom.

  Jasmin se uzgaja na otvorenom radi dekoracije zidova, a može se upotrebljavati i kao pergola. Jasmin na otvorenom treba oslonac za svoj rast. Raste vrlo brzo i za svoj razvoj ne treba posebnu njegu, osim što treba obratiti pozornost na vlažnost tla na kojem se uzgaja. Zemlja treba biti uvijek vlažna. Treba ga obrezati u rano proljeće kako bismo potaknuli cvjetanje. Jasmin se ne smije izlagati vjetru ni jakom suncu.

  Ako raste kao pergola, treba ga redovito obrezivati i brinuti se o njegovom obliku. Za rezanje ne trebate nikakve posebne alate, dovoljne su obične vrtne škare, namijenjene za obrezivanje biljaka. Ispod jasmina obično ne raste ništa. Preporučuje se redovito čišćenje listova jasmina, koji se nalaze na travnjaku oko jasmina, inače će se listovi koji su opali početi raspadati i na travnjaku će se pojaviti mahovina.

  jasmin2.jpg

  Stručni članak 13057
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 579 izvođača za područje Hortikultura, vrt:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija