Za područje

  Vertikalni vrt

  Članak je pregledalo čak 5097+ korisnika
  Vertikalni vrtovi se sve češće viđaju u gradovima kojima nedostaje prostor sa zelenilom. Takvi vrtovi ujedno uljepšavaju prostor i atmosferu, osvježavaju postojeću, te nadopunjuju novu arhitekturu. Naime, vertikalni vrtovi nisu nikakva novost, prisutni su bili već u Babilonu.
  Stručni članak 5097
  Vertikalni vrt kao stvoren za Vašu terasu
  Imamo 573 izvođača za područje Hortikultura, vrt:

  Aplicirati ih možemo na razne načine, postaviti na razne površine, fasade, krovišta, također ih možemo objesiti u prostor ili postaviti u obliku piramide.

  Koje vrste biljaka možemo posaditi?

  Za izradu vertikalnih vrtova možemo upotrijebiti različite vrste biljaka koje će oplemeniti naš prostor, npr. timijan, hermelike, čuvarkuću, majčinu dušicu, penjačice, ali i povrće.

  Stručni savjet tvrtke HERBAFARM-MAGNOLIJA d.o.o.


  1. Kako funkcionira izrada vertikalnog vrta? Postoji li nekoliko vrsta?

  Vertikalnim vrtovima unosimo prirodu i život u naša betonska gradska boravišta. Žardinjere s biljem zauzimaju dosta površina skupog stambenog ili poslovnog prostora (kvadrat cca 3000E/m2). Vertikalni vrtovi štede kvadrate korisnog tlocrtnog prostora, a otvaraju potpuno vizualni doživljaj jer ispunjavaju zelenilom pogled po unutrašnjem prostoru, a uz to poništavaju statički elektricitet u prostoru, ovlažuju suhi zrak, ispunjavaju prostor svježinom i kisikom, a zelena boja smiruje i opušta i aktivno se suprotstavlja dnevnom stresu. Svaka firma u kojoj želimo smanjiti stres, opustiti uzavrelu atmosferu, smiriti i oraspoložiti korisnika prostora treba uložiti u vertikalne vrtove. 

  2. Je li teško održavati vertikalne vrtove?

  Vertikalni vrtovi Herbadesign su hrvatski proizvod visoke kvalitete, trajnosti, funkcionalnosti i estetike. Jednostavno i brzo se montiraju na zid ukoliko postoji dovod vode i odvodnja. Ukoliko toga nema preporučamo Heksagonalne module koji se ručno zalijevaju,a imaju istu funkciju. 

  3. Prednosti vertikalnih vrtova?

  Održavanje je lako, jednom godišnje treba prihraniti bilje, dodati humusnog supstrata, kontrolirati protočnost kapaljki zbog vapnenca iz vode te zamijeniti baterije u programatoru. Svakih 14 dana treba odstraniti pokoji požutjeli listić.


  G-din Tin Udov, HERBAFARM-MAGNOLIJA d.o.o.

  Vrste vertikalnih vrtova

  Možemo ih izraditi na najrazličitije načine, iako su najčešća dva načina. Dakle, u prvom su biljke postavljene u viseće košare, a u drugom, zidnom načinu, u palete. Ako biljke postavljamo u košare, veoma je važno kako ih međusobno kombiniramo. U jednoj košari mogu biti samo one biljke koje imaju iste uvjete održavanja. Dakle, u posude možemo posaditi jednogodišnje biljke, a isto tako i trajnice, ovisno kakav vrt želimo imati. Osim visećih košara, možemo postaviti i tegle koje će držati nosači.

  Na tržištu možemo naći razne panoe za sadnju vertikalnih vrtova. Improvizacije iz drvenih paleta, također su uvijek dobrodošle. Stoga, ako se odlučite za vlastitu izradu konstrukcije, paletu najprije sa svih strana obložite filcom, ne zatvarajte samo prostor predviđen za sadnju biljaka. Tada u paletu usipajte zemlju i započnite sa sadnjom. Posađene biljke ostavite u vodoravnom položaju nekoliko tjedana kako bi se dobro učvrstile u zemlju. Tek tada ih podignite u vertikalan položaj.


  Informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena. Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Vertiikalni vrt
  Vertiikalni vrt


  Stručni članak 5097
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 573 izvođača za područje Hortikultura, vrt:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija