Za područje
  Što je novo?

  Izrada i izolacija temeljne ploče

  Članak je koristio već 4190+ korisnicima
  „Početi od temelja” nije samo metafora, nego i ključan dio svake gradnje. Iskop građevinske jame, izolacija temeljne ploče i zalijevanje betonom prvi su koraci. Provjerili smo koji radovi se odvijaju prilikom izrade temeljne ploče.
  4190
  ploča.jpg

  1. Iskop građevinske jame

  Kada je gradilište pripremljeno za početak gradnje, najprije treba napraviti iskop građevinske jame, objašnjavaju u tvrtki GRADISAN d.o.o. Dimenzije građevinske jame označavaju se iskolčenjem. Bagerima se uklanja zemlja za kasniju upotrebu, a bageri kopaju građevinsku jamu. Iskopani materijal se skladišti na privremenom odlagalištu ili se kamionima odvozi na trajno odlagalište. Dno građevinske jame nasipa se šljunčanim tamponom (drenažni filc), poravna i učvrsti. Ovaj sloj mora biti minimalno 2m širi od temeljne ploče, čime se osigurava potrebna čvrstoća i stabilnost za temelje, kao i odgovarajuća drenaža.

  2. Polaganje instalacija i drenaže

  Ispod temelja provodi se mnoštvo instalacija koje izlaze iz temeljne ploče, te ih zbog toga treba položiti prije izgradnje temelja. Instalacije se polažu zajedno sa zaštitnim cijevima i dodatnim betonom koji štiti od težine kuće koja će se sagraditi. Na mjestima gdje instalacije ulaze u kuću predviđeni su vertikalni proboji. Kako se uz temelje i ispod njih ne bi zadržavala voda, izvode se još i padine, nasipi, drenažni šljunak, odvodne cijevi i šahtovi za odvod.

   

  temeljna-ploča.jpg
  Priprema oplate i armature prije zalijevanja temeljne ploče.

   

  3. Izolacija temeljne ploče i hidroizolacije

  Za izolaciju temeljne ploče najčešće se upotrebljava pjenjeno staklo, koje je vrlo otporno na velika opterećenja, vlagu i druge faktore. Polaže se sloj debljine od 20 – 30 cm, nakon čega se postavlja folija koja toplinsku izolaciju odvaja od betona. Sve zajedno prekriva se podložnim betonom. Preko podložnog betona polaže se hidroizolacija koja sprječava ulazak vlage i vode u objekt. Ugradnja hidroizolacije ispod temelja je učinkovitija jer nema opasnosti od prodora armature, objašnjavaju u tvrtki GRADISAN d.o.o.

  4. Polaganje temeljne ploče

  Sljedeći korak je postavljanje oplate i umetanje armature prema armaturnom nacrtu. Iz tvornice betona dovozi se beton i slijedi zalijevanje betonom. Beton se mora dobro osušiti. Dovoljnu čvrstoću za nastavak gradnje postiže nakon 24 do 48 sati, a punu čvrstoću postiže nakon 28 dana. Prije nastavka gradnje izrađuje se još toplinska izolacija ruba temeljne ploče.

  Sve dobro u životu ima kvalitetne temelje.

  4190
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 933 izvođača za područje Temelji i temeljna ploča:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 933 izvođača za područje Temelji i temeljna ploča:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE TEMELJI I TEMELJNA PLOČA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana