Za područje

  Mogućnosti temeljne ploče

  Članak je pregledalo čak 25406+ korisnika
  Temeljna ploča je važan element svake kuće. Pored statičkih potreba koje je nužno zadovoljiti, ona štiti objekt od vlage i gubitka topline. Često se postavlja pitanje na koji je način izvesti. Je li toplinska izolacija bolja ispod ili iznad temeljne ploče? Ugrađuje li se pod temeljnu ploču još i podložni beton?
  Stručni članak 25406
  Temelji nove kuće
  Imamo 1126 izvođača za područje Temelji i temeljna ploča:

  Cijena temeljne ploče

  Cijena građevinskog dijela temeljne ploče kreće se oko 2 % investicije, kod jednoobiteljske kuće to iznosi približno 4000 EUR. Odlučimo li se za kvalitetnu toplinsku izolaciju i hidroizolaciju, cijena će biti viša za dodatnih 4000 EUR. Nameće se pitanje kako izvesti temeljnu ploču. Mogućnosti je napretek, pogledajmo koje su prednosti, a koje mane pojedinih izvedbi. 
   

  Izolacija ispod temeljne ploče

  Izrada temeljne ploče s izolacijom ispod betonske ploče koristi se za niskoenergetske kuće. Prednost te izvedbe je u tome da se u cijelosti izbjegne pojava toplinskih mostova ili mogućnost prodora vlage u konstrukciju. Mana toplinske izolacije ispod ploče je u višoj cijeni. Problem se javlja pri razvođenju strojnih instalacija iznad ploče, koji zahtijevaju određenu visinu radi 2 % kod kanalizacije. Budući da ih ne možemo razvoditi iznad ploče, potrebno je načiniti otvore kroz koje će se cijevi provući pod ploču. Uz cijenu XPS i hidroizolacije, vrsta ovakve izvedbe uvijek je skuplja. 
   
  Toplinska izolacija: pod ploču položimo 2 x 12 ili 2 x 10 cm XPS toplinske izolacije. Temeljnu ploču moramo izolirati posebno deklariranom XPS toplinskom izolacijom, koja je primjerena visokim tlačnim opterećenjima i isto tako otporna na vlagu. U velikoj se mjeri rabe Firbanovi proizvodi.
   
  Hidroizolacija: postupak hidroizolacije izvodimo samoljepljivom bitumenskom hidroizolacijom, poliolefinskom folijom, EPDM membranom ili nekim drugim produktima. Važno je da se ona položi između prvog i drugog sloja.  Hidroizolacija se uglavnom polaže ispod ploče, a u slučaju postavljanja na ploču, armirani bi se beton morao duže sušiti. 
   

  Izolacija iznad ploče

  Izrada temeljne ploče iznad ploče, nekad je bilo najčešće rješenje, a takvu vrstu izvedbe vjerojatno će vam predlagati i sami izvođači. Prednost izvedbe tog tipa je u jednostavnom provođenju kanalizacijskih cijevi po već postavljenoj toplinskoj izolaciji, što ujedno smanjuje potrebu izrade otvora na ploči, a time i pojeftinjuje cjelokupnu investiciju. Nedostatak toplinske izolacije na temeljnoj ploči je donji dio betonske ploče koja je izbočena pa može prouzročiti toplinske mostove kroz zidove.
   
  Toplinska izolacija: XPS položimo na ploču u 2 x 12 ili 2 x 10 cm debljine.
   
  Hidroizolacija: hidroizolaciju postavljamo pod ploču, međutim, vlaga oštećuje konstrukciju. Nedostatak je duže sušenje ploče.
   

  Izolacija ispod i iznad ploče

  Posljednje rješenje je kompromis između dvije, prije spomenute mogućnosti. Objedinjuje prednosti obje solucije. Toplinska izolacija na ploči omogućava razvođenje instalacija. Dovoljno je 5 cm, iako preporučamo 10 ili 12 cm. Toplinska izolacija ispod ploče štiti objekt od gubitka topline.  
   
  Hidroizolacija ispod temelja
  Hidroizolacija ispod temelja


  Termo izolacija ispod temelja, izvor: https://www.arhitekti hka.hr
  Termo izolacija ispod temelja, izvor: https://www.arhitekti-hka.hr


  Stručni članak 25406
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1126 izvođača za područje Temelji i temeljna ploča:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija