Za područje

    Uređenje uredskog prostora - kako poslovni prostor učiniti ugodnim za zaposlenike?

    Ako radimo 8 sati dnevno pet dana u tjednu, dolazimo do zapanjujućeg rezultata – čak 2000 radnih sati godišnje provedemo na radnome mjestu. Stoga ne čudi što uređenje ureda sve više dobiva na važnosti. Izgled uredskog prostora uvelike utječe na produktivnost, motivaciju zaposlenika, ali i na to kako će se osjećati tijekom svog radnog vremena. Evo nekoliko savjeta što učiniti da poslovni prostor bude ugodniji zaposlenicima.
    Stručni članak 56
    ured
    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera:

    Cilj organizacije i uređenja ureda treba biti ugodno radno okruženje u kojem će se zaposlenici dobro osjećati i tako postizati najbolje moguće rezultate. Poslovni prostor treba poticati kreativnost i utjecati na stvaranje dobre radne i kolegijalne atmosfere.

    Dok su nekada uredi bili jednostavni poslovni prostori koji su imali samo osnovne elemente potrebne za rad, danas se situacija značajno promijenila.

    Ured u bojama koje pokreću dobre emocije

    Feng shui pravila su se, osim za stambene prostore, pokazala  korisnima i za poslovne prostore, posebice kada su u pitanju boje zidova. Možete odabrati zelenu ili plavu - obje izazivaju dobre, pozitivne emocije.

    Zelena boja asocira na prirodu, unoseći na taj način u poslovni prostor mir i spokoj. Prema Feng shuiju, drevnoj kineskoj filozofiji uređenja prostora, zelena boja simbolizira rast, pozitivnu energiju i nove početke. Vjeruje se da zelena boja potiče koncentraciju, a time i produktivnost. Osim što će otkloniti stres, zelena boja će se lako uklopiti u bilo koji interijer budući da se lako može kombinirati s gotovo svim bojama.

    Zeleni zidovi ureda
    Zelena asocira na prirodu, unoseći u poslovni prostor mir i spokoj.
    Aktualne su nježnije nijanse zelene, poput pastelnozelene, svijetle kadulje ili blijede mente.

    Poput zelene, i plava boja se povezuje s umirujućim stvarima: nebom ili vodenim prostranstvom. Prema mišljenu psihologa, plava boja opušta psihu gledatelja, unosi sklad, jača intuiciju i želju za znanjem. Možete se odlučiti za svjetloplave zidove, koji asociraju na nebo bez oblaka ili za tamnije, dublje nijanse plave, koje će stvoriti jaki kontrast s namještajem neutralnih boja.

    Poslovni prostor treba biti dovoljno osvijetljen

    I po pitanju osvjetljenja vrijedi isto pravilo za stambene i za poslovne prostore - što više svjetla, po mogućnosti prirodnog, to bolje. Adekvatna rasvjeta stvorit će ugodnu radnu atmosferu i olakšati rad zaposlenicima. Brojna istraživanja potvrđuju ove podatke i pokazuju da su zaposlenici produktivniji i motiviraniji za rad ako su izloženi prirodnom svjetlu. Manje su umorni, oči im se znatno manje naprežu, bolje su raspoloženi.

    Ako ured zahvaljujući svom položaju ima dobru prirodnu rasvjetu, treba je što više iskoristiti. Uredski stol treba postaviti tako da gledanje u monitor računala zaposlenicima bude olakšano.

    No ako svjetlost zaklanjaju druge zgrade ili poslovni prostor ili iz nekog drugog razloga nema prirodnog svjetla, treba odabrati što bolju umjetnu rasvjetu, onu koja neće previše naprezati oči. Širok izbor lampi i lustera danas nudi mogućnost personalizacije ureda. Dobrim odabirom prostoru ćete dati osobni pečat.

    Odaberite ergonomski uredski namještaj

    Preporučuje se da veći dio proračuna za uređenje ureda namijenite za kupnju kvalitetnog namještaja. Osim što treba udovoljiti estetskim zahtjevima, važno je da uredski namještaj  bude i ergonomski udoban. Činjenica je da zaposlenici u uredima sjede osam sati dnevno, a takav dugotrajan boravak u često nepravilnom položaju vodi do brojnih zdravstvenih problema, poput bolova u kralježnici i vratu. Rad u neudobnim stolicama i stolovima sigurno će se loše odraziti na produktivnost i učinkovitost rada.

    Uredski namještaj
    Dugotrajan boravak u često nepravilnom položaju vodi do brojnih zdravstvenih problema, poput bolova u kralježnici i vratu.

    Posebnu pozornost treba posvetiti visini radnih stolova i samoj udobnosti stolica - najbolje je da su podesive, tako da ih zaposlenici koji će sjediti na njima mogu podizati ili spuštati prema svojoj visini, ali i da mogu podešavati nagib naslona kako im odgovara. Stoga neka vaš izbor bude uredski namještaj koji podupire pravilan položaj kralježnice te se prilagođava vratu i zapešću. Još jedan razlog zašto ne biste trebali štedjeti pri kupnji radnog stola i stolice - to je investicija koja će trajati godinama. Odaberete li kvalitetan namještaj, uz pravilno održavanje nećete još dugo morati razmišljati o zamjeni novim komadima namještaja.

    Da biste spriječili nepravilno držanje i bolove u vratu i leđima, ne bi škodilo imati pilates loptu u uredu. Pokazale su se učinkovitima u jačanju mišića leđa, a ujedno su i svojevrsna zabava.

    Ured ne smije biti neuredan

    Neka na radnom stolu budu samo osnovne stvari koje vam trebaju svakog dana. Uklonite sve nepotrebne stvari i nered, vidjet ćete koliko će vam to povećati motivaciju za rad i dati elana. 

    Dobar i jednostavan način da stvari na stolu budu uvijek uredne je nabava organizatora za uredski pribor.

    Unesite dašak prirode u poslovni prostor

    Ured može postati prava zelena oaza ako ga oplemenite s nekoliko lončanica. Osim estetske uloge, biljke pridonose i boljoj kvaliteti zraka u prostoriji.

    Biljke u uredu
    Ured može postati prava zelena oaza ako ga oplemenite lončanicama.

    Možete odabrati biljke koje prema Feng shuiju donose novac i uspjeh, a nisu pretjerano zahtjevne za održavanje. Japansko drvo novca ili krasula (Crassula ovata), prema toj drevnoj filozofiji, privući će novac. Ta biljka cvate tijekom zime, sve do proljeća, sitnim bijelim cvjetovima. Postoje objašnjenja da lišće krasule izlučuje eterična ulja koja povećavaju mentalnu i tjelesnu budnost čovjeka te aktiviraju njegove mentalne i fizičke sposobnosti. Sanseverija ili indijsko pero izvrstan je izbor ako nemate puno vremena za brigu o bilju. Vrlo je otporna - neće joj smetati ni nedostatak Sunčeve svjetlosti, ni suh zrak, ni neredovito zalijevanje. Zamija, prema Feng shuiju, upija negativnu energiju i aktivira polje sreće i novca. Također, ta biljka koja spada u sukulente uvijek je dobar izbor jer zahtijeva samo osnovnu njegu.

    Neke tvrtke su to podigle na višu razinu, ugrađujući cijele zelene zidove unutar poslovnih prostora.

    Neka uredski prostor krase kreativni detalji

    Boravak u uredu trebao bi nadahnuti, zabaviti i motivirati zaposlenike. Sukladno tome, možete unijeti i neke kreativne detalje - u neiskorištene kutove možete staviti kutne police s knjigama i tako stvoriti mini knjižnice, na zidove objesiti plutene ploče na koje će zaposlenici vješati šaljive ili motivacijske poruke, fotografije sa zajedničkih druženja itd.

    Plutana tabla u uredu
    Boravak u uredu trebao bi nadahnuti, zabaviti i motivirati zaposlenike.

    Upotpunite poslovni prostor rekreacijskim sadržajima

    Renomirane svjetske tvrtke potpuno su promijenile koncept poslovnog prostora jer su uvidjele koliko je važno zbližavanje zaposlenika u stankama, pa su danas prostorije za zabavu koje nude rekreativni sadržaj postale normalna pojava.

    Cilj uvođenja rekreacijskog sadržaja je omogućiti radnicima da se opuste, bilo da se radi o stolovima za tenis, stolnom nogometu, pikadu i drugome.

    Rekreacijski sadržaj u uredu
    Rekreacijski sadržaji namijenjen je opuštanju radnika.

    Brendirajte ured i poslovne materijale

    Osim što ured treba urediti tako da se zaposlenici u njemu osjećaju ugodno i motivirano, treba obratiti pozornost i na dojam odnosno imidž koji će ostaviti na vaše sadašnje, ali i buduće poslovne partnere. Jedna od ključnih stavki je brendiranje ureda. Svoj uredski prostor možete brendirati na više načina: tako da ga uredite u bojama svoje robne marke odnosno logotipa, postavljanjem marketinških materijala na zidne police ili čak certifikata i diploma, brendiranjem malih uredskih predmeta poput podloge za miš, fascikla, olovaka, rokovnika, šalica u blagovaonici i sl. Uredan i kreativan prostor sigurno će ostaviti dobar dojam na vaše klijente.

    Ako nemate vremena da se posvetite baš svakom detalju ili jednostavno želite uređenje ureda prepustiti profesionalcu, jedinstveni plan uređenja interijera može vam izraditi dizajner interijera. A koliko će stajati dizajn interijera ureda, ovisi o njegovoj veličini, opsegu radova, broju trodimenzionalnih slika ili modela, kao i broju mogućih rješenja.

    Ako tražite iskusne i profesionalne dizajnere interijera, obratite nam se. Pošaljite upit, potpuno besplatno, brzo i jednostavno, na našem portalu emajstor.hr i ubrzo će vam se javiti stručnjaci za uređenje interijera  s odgovarajućom ponudom.

     

    Stručni članak 56
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Dizajn interijera?

    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera
    10
    1

    STUDIO NAKANT d.o.o.


    9.8
    0

    TISSA d.o.o.


    9.7
    0

    ARHITEKTURA LEDER d.o.o.


    9.8
    0

    FORETIĆ I SINOVI d.o.o.