Za područje

    Mali stanovi - kako iskoristiti svaki centimetar malog stana?

    Urediti mali stan nije nimalo laka zadaća. Mali stanovi često izgledaju pretrpano, moglo bi se reći čak i kaotično. Također u većini slučajeva moramo se odreći željenih komada namještaja ili ukrasnih elemenata, budući da za njih jednostavno nema mjesta. No puno je kutova, praznih dijelova zidova i drugih skrivenih mjesta u prostoru koja ostaju neiskorištena. Stoga u nastavku odgovaramo na pitanje kako estetski i funkcionalno najbolje iskoristiti svaki centimetar malog stana.
    Stručni članak 48
    mali stanovi
    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera:

    U manjim stambenim jedinicama svaki četvorni metar korisne površine je iznimno važan, kako bi se osigurala veća učinkovitost, ali također estetika stambenog prostora. Uređenje nije nimalo jednostavno budući da treba pronaći dobar kompromis između funkcionalnosti i estetike - drugim riječima, biti praktičan, ali ipak urediti prostor prema svojim željama i zamislima. Iskoristite li svaki centimetar prostora, uspjet ćete postići takav cilj.

    Zid iza vrata

    Zid iza vrata često ostane neiskorišten, iako upravo to može biti odlično mjesto da se objese teži odjevni predmeti, torbe, ručnici ili krpe, bilo da se radi o hodniku, kuhinji, spavaćoj sobi ili kupaonici. Na sama vrata možete objesiti i kukice jer u malim stanovima svaki element treba biti multifunkcionalan.

    Zid iza vrata možete iskoristiti i tako da objesite tzv. plutajuće police i na njih posložite stvari kojih se ne želite odreći. Na zid iza ulaznih vrata možete postaviti viseće džepove ili policu te staviti košaru s ključevima i ostalim stvarima koje vam uvijek moraju biti pri ruci. Iza kuhinjskih vrata možete objesiti modularnu ili sklopivu policu na koju ćete poslagati začine, pa će tako ostati više mjesta u kuhinjskim elementima. Također možete objesiti kukicu na kojoj ćete držati pregaču.

    Mali stanovi zahtijevaju uspravne police

    Sigurni smo da imate barem jedan dio zida koji zbog skučenosti nije našao svoju namjenu. Za takav zid postoji jednostavno rješenje - uspravna polica. Potražite je u specijaliziranim salonima ili je naručite po mjeri, u skladu s raspoloživim dimenzijama prostora. Okomiti sustav za pohranjivanje spriječit će da prostor izgleda pretrpano.

    Uspravna polica
    Okomiti sustav za pohranjivanje spriječit će da prostor izgleda pretrpano.
    Možete se odlučiti za spojene police ili usku komodu - otvorenu ili zatvorenu, koju ćete iskoristiti za držanje knjiga, lonaca, ukrasnih detalja, a u kuhinji za držanje posuđa, namirnica, staklenki i posuda sa začinima.

    Da biste maksimalno iskoristili takvo mjesto, najbolje je da polica bude visoka od poda do stropa. U gornji dio možete poslagati stvari koje rijetko upotrebljavate, ali ih ne želite izbaciti iz stana, dok u donjem dijelu, koji je pristupačniji, možete držati stvari koje upotrebljavate svaki dan i koje bi vam trebale biti pri ruci.

    Ako ste kreativni i želite svoj životni prostor učiniti jedinstvenim, pomalo rustikalnim, obojite stare ljestve, oslikajte ih i upotrijebite ih kao uspravnu policu.

    Stare ljestve kao polica
    Stare ljestve možete pretvoriti u okomitu policu. 

    Iskoristite i horizontalni prostor u kuhinji

    Prostor između gornjeg i donjeg kuhinjskog elementa često ostaje prazan, iako može imati namjenu. Objesite na tome mjestu zidnu policu za začine, noževe ili staklenke, ali i modularne zidne elemente, kao što su kuhinjske šipke i kuke. Na njih možete objesiti lonce, tave ili čak posude. Zid u kuhinji tako više neće izgledati prazno, a svi predmeti koje svakodnevno upotrebljavate u kuhinji bit će vam stalno pri ruci. Time štedite prostor, ali i osiguravate praktičniji raspored.

    Modularni zidni elementi u kuhinji
    Prostor između gornjih i donjih kuhinjskih polica često ostaje prazan iako i on može imati namjenu.
    Na kuke možete objesiti i krpe ili kuhinjske rukavice.

    Zid uz kadu / tuš-kabinu

    Još jedna zidna površina koja često ostaje neiskorištena je površina uz kadu ili tuš-kabinu. Iskoristite je, stavite na zid police na kojima ćete držati za bočice šampona, losiona i drugih proizvoda za osobnu higijenu. Time ćete izbjeći kaotičan izgled, tako karakterističan za male kupaonice.

    Stol u kutu sobe

    Kada su u pitanju mali stanovi, jedna od najtežih zadaća je svakako uređenje radnog prostora.

    Jedno od mjesta koje u velikom broju slučajeva ostaje neiskorišteno u gotovo svakom stanu su kutovi prostorije. U jedan od njih možete smjestiti kutni stol, pa čak i policu. U ovoj ideji mogu vam pomoći stolari koji izrađuju namještaj po mjeri, no kutne radne stolove i police možete potražiti i u salonima namještaja. Takvim rješenjem iskoristit ćete prazan prostor i ujedno osigurati funkcionalan radni kutak.

    Kutni stol
    U jedan od kutova možete postaviti kutni radni stol, pa čak i policu.

    Iskoristite kutove kupaonice. Kako biste maksimalno iskoristili svaki centimetar, možete se odlučiti za trokutastu tuš-kabinu.

    Trokutasta tuš-kabina zauzima dvostruko manje prostora od klasične, kvadratne.

    Modularne ladice

    Jeste li znali da se u pojedinim salonima i trgovinama namještaja mogu nabaviti modularne ladice različitih širina i dubina koje se lako uklapaju u postojeći namještaj? Ako imate slobodnog prostora na ormaru, noćnom ormariću, stolu ili čak ispod kreveta, možete dodati modularnu ladicu/ladice i tako dobiti više prostora za pohranu.

    Kako se modularne ladice proizvode sa širokim izborom dizajna fronti, sigurno ćete pronaći one koje će se savršeno uklopiti u namještaj koji već imate.

    Okomiti vrt na terasi

    Iako je vani, terasa je također dio životnog prostora, pa i za nju vrijedi isto pravilo - pametno iskoristiti svaki centimetar. I tu treba „misliti okomito", zapravo pronaći pravu namjenu praznom zidu.

    Okomiti vrt na terasi
    Okomiti vrt se najjednostavnije može definirati kao vrt postavljen uspravno.

    Ako volite biljke, razmislite o montiranju okomitog vrta na prazan zid. Vaša povrtna oaza unijet će dašak prirode u dom, a pritom mu neće „oduzeti" nimalo korisnog prostora.

    Okomiti vrt se najjednostavnije može definirati kao vrt postavljen uspravno. U okomitom vrtu možete uzgajati omiljeno začinsko bilje, čak i napraviti vlastiti povrtnjak, što će se posebno svidjeti onima koji na stolu uvijek vole imati svježe povrće. Sada možete i vrtlariti u slobodno vrijeme iako živite u skučenom stanu. Treba vam samo dobra volja.

    Međutim, obratite pozornost na neke preduvjete. Važno je da na mjestu gdje planirate vrt ima dovoljno svjetla i topline te da je dobar protok zraka. Također, biljke koje ste odabrali za svoj vrt trebale bi zahtijevati slične uvjete uzgoja, odnosno imati slične potrebe kada su u pitanju zalijevanje, nutrijenti i temperaturni uvjeti. U tu svrhu uređivači krajobraza obično biraju manje biljke koje sporo rastu.

     

    Stručni članak 48
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Dizajn interijera?

    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera
    9.4
    0

    MAH - ARHITEKTI d.o.o.


    9.9
    0

    ARP d.o.o.


    10
    1

    Interior4U, obrt za ugradnju stolarije i usluge, vl. Tomislav Krupić


    9.9
    0

    KONOS CONSTRUCTION d.o.o.