Za područje

    Ugostiteljski objekti - na što obratiti pozornost pri uređenju?

    Osim ukusne hrane i ljubaznog osoblja, posjetitelje ugostiteljskog objekta privući će i sam interijer. Štoviše, to će uvelike utjecati na njihovu odluku o odabiru baš tog ugostiteljskog objekta. Svatko želi svoje slobodne trenutke za opuštanje i druženje provesti u udobnom, estetski dopadljivom prostoru, gdje će se osjećati ugodno. Stoga se vrijedi potruditi oko dobrog i kreativnog uređenja ugostiteljskog objekta. U nastavku teksta istražujemo kako bi trebalo urediti ugostiteljski objekt, na što treba obratiti pozornost, ali i koji su stilovi najzastupljeniji.
    Stručni članak 60
    uredjenje ugostiteljskih objekata
    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera:

    Bez obzira na to otvarate li ili renovirate restoran, kafić ili bar, važno je dobro isplanirati interijer i eksterijer prije nego što krenete u cijeli proces realizacije. Uređenje ugostiteljskih objekata trebalo bi prije svega prilagoditi namjeni samog prostora, vrsti objekta i uslugama koje će pružati. Ugostiteljski objekti trebaju ispunjavati sve funkcionalne zahtjeve, od kojih su neki propisani zakonom, ali i estetske, jer će i oni utjecati na poslovanje objekta. Unikatan, originalan ambijent je uvijek poželjan, stoga kod uređenja ugostiteljskih objekata treba težiti autentičnosti, davanju osobnog pečata.

    Tijekom toplijeg dijela godine brojni ugostiteljski objekti svojim gostima nude mogućnost uživanja u ljetnim vrtovima ili uređenim balkonima, pa ne treba zanemariti ni vanjsko uređenje.

    Jedno je sigurno - zanimljivim uređenjem može se uvelike utjecati na privlačenje gostiju, a ulaganje u dobar dizajn višestruko se isplati.

    Opće smjernice za uređenje ugostiteljskih objekata

    Za koji god stil se odlučite, trebate se pridržavati određenih smjernica kako biste gostima pružili ugodan i udoban boravak u svom objektu.

    Tako primjerice šank i prostor oko njega ne smiju biti skučeni. Šank je jedan od najvažnijih elemenata svakog ugostiteljskog objekta. Njegova veličina izravno ovisi o tome koliko se gostiju očekuje i kolike je kvadrature ugostiteljski objekt. Ako je šank prevelik, izgledat će prazno i uložit ćete više sredstava nego što je potrebno. S druge strane, ako je šank premalen, što se često događa, osoblju će biti puno teže raditi svoj posao i neće biti dovoljno mjesta za sve.

    Šank u ugostiteljskom objektu
    Šank je jedan od najvažnijih elemenata svakog ugostiteljskog objekta.

    Kod uređenja ugostiteljskih objekata često se ponavlja još jedna greška - mali razmak između stolova. U tom slučaju narušava se privatnost gosta jer ljudi oko njega mogu čuti sve o čemu on priča. Također, kada je prostor između stolova skučen, gosti se ne mogu slobodno kretati i izvlačiti stolice a da ne smetaju drugima. U tom slučaju posjetitelji ugostiteljskog objekta neće se osjećati ugodno ni udobno.

    Sigurno ste čuli da gosti, kada daju sud o nekom ugostiteljskom objektu, spominju i izgled zahoda. Zahod bi trebao biti dovoljno velik da se gosti mogu njime služiti i kretati se u njemu. No i ovdje biste se mogli potruditi i uključiti što više mašte u uređenje.

    Ugostiteljski objekti trebaju prije svega kod posjetitelja probuditi dobro raspoloženje i pozitivan osjećaj. Ako gosti dolaze u određeni restoran zbog opuštenog razgovora s prijateljima i ukusnog obroka, taj bi restoran trebao odisati toplinom. To ćete postići upotrebom starog, dobrog drva, kao domaćeg, prirodnog materijala i ugodnom ambijentalnom glazbom. Ako ugostiteljski objekt karakterizira etno koncept i gostima se nude domaći specijaliteti pripremljeni na tradicionalan način, treba cijeli interijer uskladiti s etno stilom jer gostima ne pružate samo gastronomski užitak, bogatstvo okusa i mirisa domaće kuhinje, već cjelokupni ambijent treba odisati tradicijom.

    Ambijentalnu cjelinu možete urediti i na osnovu specifičnosti podneblja - upotpunite ambijent zvucima tradicionalne domaće glazbe, oplemenite ga različitim umjetninama i narodnim rukotvorinama, izložite narodne nošnje ili karakteristične predmete vezane uz to podneblje.

    Drugi važan čimbenik kada su ugostiteljski objekti u pitanju je rasvjeta. Kao i kod stambenih i poslovnih zgrada, i za ugostiteljske objekte vrijedi pravilo  „što više prirodnog svjetla to bolje″, a ako ga nema dovoljno, treba osigurati umjerenu svjetlost kako bi se gosti u prostoru osjećali ugodno. Svjetlo nikako ne bi trebalo biti napadno. Zašto je odgovarajuća rasvjeta tako važna? Osim što osvijetljene prostorije podižu raspoloženje, a potrebno je dovoljno svjetla kako bi gosti mogli čitati jelovnike, uživati u hrani i piću te se družiti s prijateljima.

    Dobrim osvjetljenjem možete naglasiti i dekor i dizajn ugostiteljskog objekta.
    Osvetljenje u ugostiteljskom objektu
    Osvijetljene prostorije podižu raspoloženje, a potrebno je dovoljno svjetla i kako bi gosti mogli lako čitati jelovnike, uživati u hrani i piću te se družiti s prijateljima.

    Poznato je da boje zastupljene u interijeru uvelike utječu na raspoloženje onih koji u njemu borave. Osim toga, bojama se može naglasiti stil i karakter ugostiteljskog objekta. Stoga boje treba pažljivo birati, one moraju biti u skladu s vrstom i temom ugostiteljskog objekta. Stoga se mnogi vlasnici odlučuju za sigurnu opciju - neutralne boje koje se lako uklapaju uz svaki stil i različite komade namještaja te jače, naglašene boje za detalje kako bi stvorili upečatljiv kontrast.

    Ugostiteljski objekti mogu biti u različitim stilovima

    Pri uređenju ugostiteljskih objekata treba naglasiti originalnost - restoran, kafić ili bar treba biti takav da svojim interijerom i eksterijerom ne podsjeća ni na jedan drugi ugostiteljski objekt. To nije uvijek lako postići, ali prvi značajan korak ka tom cilju može biti odabir odgovarajućeg stila uređenja. Treba ga prilagoditi tipu ugostiteljskog objekta i ciljanoj skupini gostiju.

    Kada su ugostiteljski objekti u pitanju, najbolje je ne miješati stilove, budite dosljedni samo jednom.

    U tome vam svakako može pomoći stručnjak za uređenje interijera koji će zamišljeni stil primijeniti kroz raspored elemenata, izbor namještaja i boja, rasvjete, ukrasnih predmeta... Koliko vas može stajati dizajn interijera, ovisi o veličini prostora, opsegu posla, broju trodimenzionalnih slika ili modela, kao i o broju mogućih rješenja.

    Skandinavski stil

    Ovaj stil uređenja koji je osobito popularan posljednjih godina karakterizira jednostavnost, umjerenost i minimalizam. Dominiraju neutralne boje, ugodne za oko, poput bijele, krem, bež, sive u različitim nijansama, kako na zidovima i dekorima tako i pri odabiru podnih obloga. Dominira drveni namještaj, dok su dekorativni detalji minimalni. Puno prirodnog svjetla osiguravaju veliki prozori od poda do stropa. Što se tiče uređenja, dobar izbor su prirodne biljke ili ukrasi koji imitiraju prirodu.

    Skandinavski stil
    Kod skandinavskog stil dominiraju neutralne boje, ugodne za oko, poput bijele, krem, bež, sive u različitim nijansama.

    Ako vam je skandinavski stil prehladan, oštar i želite dodati malo topline, odlučite se za japandi. Taj se stil se razvio iz skladnog spoja skandinavskog stila i japanske kulture oblikovanja i uređenja unutarnjih prostora. Japandi karakterizira topla i neutralna paleta boja, dominiraju zagasiti tonovi i prirodne nijanse poput bež, smeđe, a suptilne nijanse zelene, plave i ružičaste mogu se upotrijebiti u kombinaciji s drvenim elementima ili predmetima od gline i keramike.

    Šareni retro stil

    Nasuprot minimalističkom skandinavskom stilu, tu je veseli retro stil u kojem su zastupljene jarke boje poput crvene, narančaste i tirkizne. Geometrijski oblici pojavljuju se na zidovima (u obliku tapeta) i namještaju. Šareni retro stil uređenja dobar je izbor za ugostiteljske objekte namijenjene dnevnim i noćnim okupljanjima, objekte u kojima se organiziraju rođendani, novogodišnji dočeci i druge proslave.

    Ako ugostiteljski objekt u toplijem dijelu godine ima otvoren vrt, ne treba zanemariti ni njegovo uređenje. Posljednjih godina popularan izbor su ljuljačke "jaje" koje dolaze u različitim bojama, dimenzijama i modelima. Kombinirajte boju jastuka u ljuljački s ostatkom eksterijera i interijera ugostiteljskog objekta. Nekoliko takvih ljuljački bit će dovoljno da osvježite izgled vrta kafića ili restorana.

    Ljuljačka jaje
    Posljednjih godina popularne su ljuljačke "jaje", koje dolaze u različitim bojama, dimenzijama i modelima.

    Kada je riječ o uređenju vrta ugostiteljskog objekta, nemojte zaboraviti na biljke. Obično se biraju biljke koje ne zahtijevaju posebnu njegu, tj. nisu baš zahtjevne. Posudama za biljke možete dodati ukrasni malč - on će osigurati da posude uvijek izgledaju uredno i privlačno, a uvelike će smanjiti potrebu za zalijevanjem (zadržava vlagu) i čupanjem korova. Dobar izbor je malč od borove kore, koji će koristiti većini biljnih vrsta.

    Odgovarajuća rasvjeta potrebna je ne samo u interijeru, nego i u eksterijeru, osobito kada gosti sjede u vrtovima tijekom ljetnih večeri. Čest izbor za tu namjenu su LED svjetiljke, koje imaju manju potrošnju električne energije i dulji vijek.

    Ako nemate vremena da se posvetite baš svakom detalju ili jednostavno želite uređenje svog ugostiteljskog objekta prepustiti profesionalcu, jedinstveni plan uređenja interijera može vam napraviti dizajner interijera. Ako tražite iskusne i profesionalne dizajnere interijera, obratite nam se. Pošaljite upit, potpuno besplatno, brzo i jednostavno, na našem portalu emajstor.hr i ubrzo će vam se javiti stručnjaci za uređenje interijera  s odgovarajućom ponudom.

     

     

    Stručni članak 60
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Dizajn interijera?

    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 752 izvođača za područje Dizajn interijera
    10
    1

    ZARH d.o.o.


    9.4
    0

    STO POSTO PRIRODNO d.o.o.


    9.9
    0

    DDESIGN STUDIO, vl. Dragana Kurtić


    10
    3

    CRAFT NET d.o.o.