Za područje

  Kakav treba biti pod iznad podnoga grijanja?

  Članak je pregledalo čak 19254+ korisnika
  Kada smo odlučili koristiti podno grijanje, moramo mu prilagoditi i pod. Za to su potrebni odgovarajući estrih, ali i vrsta podnoga grijanja.
  Stručni članak 19254
  Postavljanje estriha u početnoj fazi
  Imamo 1102 izvođača za područje Podno grijanje:

  Estrih i podno grijanje

  Estrih i inače mora biti pravilno postavljen, kako bi se zadovoljili standardi. Estrih mora biti kompaktan, bez pukotina, adekvatno osušen, a njegova površina mora biti glatka i čvrsta. Kada u estrih položimo podno grijanje, moramo obratiti pozornost na dodatne zahtjeve. Podno grijanje možemo pokrenuti tek nakon što je estrih dovoljno suh, a to je negdje nakon što protekne 21 dan sušenja.

  Iznad cijevi podnoga grijanja mora biti još najmanje 35 mm estriha, čime spriječavamo pucanje estriha i osiguravamo adekvatniji prijenos topline. Zbog ugradnje cijevi podnoga grijanja, ukupna debljina estriha je malo deblja nego u slučajevima bez podnoga grijanja. Kod podnoga grijanja, debljina estriha je u rasponu između 6 i 7 cm.

   

  Stručni savjet tvrtke ŠAR-MAI USLUGE d.o.o.

  Može li se sustav podnog grijanja koristiti kao jedini izvor topline u sobi?

  Podno grijanje je sustav grijanja u kojem voda kruži po cijevima koje su ugrađene u tlo. Sustav podnog grijanja se može koristiti kao jedini izvor topline u sobi. Toplina dolazi s poda i širi se prema gore kroz prostor pružajući ugodnu toplinu.

  Pod kojim podnim oblogama se preporuča ugradnja grijaćih mreža?

  Za podno grijanje najprikladnije su obloge s dobrom provodnosti topline, poput kamena i keramike.  Podne obloge koje su preporučuju su pločice, parket , laminat... Ukoliko se koriste pločice, vrijeme zagrijavanja ovisi o debljini pločica.

  Zahtijeva li podno grijanje održavanje?

  Podno grijanje ovisi o radu bojlera kojeg se preporuča redovito servisirati.

   

  G-din Ilija Šarčević, ŠAR-MAI USLUGE d.o.o.

  Podne obloge i podno grijanje

  Kada smo se odlučili za podno grijanje, moramo biti vrlo pažljivi pri odabiru vrste podne obloge. Podnu oblogu moramo odabrati prije početka polaganja cijevi, budući da one ovise o vrsti podne obloge. Isto tako nam vrstu podne obloge diktira temperatura vode u cijevima.

  Za podno grijanje su idealne sljedeće vrste podnih obloga: kamen, keramika, kao i laminat, linoleum, neke tekstilne obloge i parket, osim parketa od bukve. Neki podovi su potpuno neprikladni u sprezi s podnim grijanjem, na primjer pluto i nekvalitetne vrste tekstilnih podnih obloga.

  S polaganjem podne obloge, posebno drvenih podova, možemo početi tek kada je razina vlage estriha povoljna, a ona je oko 1,8 % kod cementnog estriha. Ako vlažnost nakon 21 dana još uvijek nije odgovarajuća, moramo nastaviti sa sušenjem estriha na 40 °C. Podno grijanje moramo tijekom polaganja obloge smanjiti na temperaturu od oko 18 °C, a nakon završetka polaganja možemo je opet povisiti. Temperatura podnoga grijanja općenito ne bi smjela prelaziti 25 °C u kombinaciji s parketom.


  Informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena.

  Stručni članak 19254
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1102 izvođača za područje Podno grijanje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija