Za područje

  Podno grijanje

  Članak je pregledalo čak 13668+ korisnika
  Podno grijanje je sustav grijanja u kojem voda kruži po cijevima koje su ugrađene u tlo. Toplina podnoga sustava prenosi se na podnu konstrukciju, pa cijeli pod djeluje kao grijaće tijelo. Radijacijom tla pušta toplinu u prostor i grije zrak. Podno grijanje postaje sve češći sustav grijanja. Koristi se za samostalno grijanje stambenih kuća, ali i javnih objekata.
  Stručni članak 13668
  Imamo 1037 izvođača za područje Podno grijanje:

  Pozitivna svojstva sustava

  Podno grijanje ima brojna dobra svojstva i prednosti pred klasičnim sustavima grijanja. Pozitivno svojstvo sustava je da se grijani zrak jednakomjerno raspoređuje prostorom, zbog velike grijane površine. Podovi predaju toplinu zraku isijavanjem, zrak se grije i diže te se raspoređuje po cijelom prostoru. Iskorištavanje podnog grijanja je od 50 do 80 %, u usporedbi s radijatorskim sustavom, koji je 30 %. Troškovi grijanja zahvaljujući učinkovitosti sustava niži su za 6 do 12 %. Uz to, pri korištenju podnog grijanja smanjuju se gubici energije pri zračenju, u usporedbi s korištenjem klasičnih sustava.

  Uz bolje energetske učinke, u prostoru se podiže i kvaliteta življenja. Prašina se u prostoru u kojem je namješteno podno grijanje manje diže i manje kruži jer se grijani zrak u prostoru giba lagano. Zrak u prostoru se također manje isušuje, pa je relativna vlaga viša. Zrak se manje isušuje zbog niže temperature vode u podnom sustavu. Temperatura poda se zbog podnoga grijanja kreće između 20° C i 29° C, jer je najviša preporučena temperatura boravišnog prostora 25° C, a najniža negdje 21° C. Podno grijanje je učinkovito i iz estetskih razloga jer u prostoru nema vidljivih neukusnih grijaćih uređaja.

  Negativna svojstva sustava

  Uz to što je podno grijanje jako učinkovit sustav grijanja, ima i neka negativna svojstva. Podno grijanje djeluje tako da toplinom prvo grije pod, a pod potom isijava toplinu u prostor. Problem s tim je to što sustav ima slab odaziv na brze promjene temperature u prostoru jer sustav prvo mora zagrijati pod, što traje neko vrijeme. Uz to, proces još usporavaju skupe podne obloge.
  Problem podnoga grijanja je i u tome što je sustav fiksiran u konstrukciji, pa je problematično naći eventualne kvarove. Osim toga, popravak sustava je skup.

  Korištenje podne obloge

  Učinkovitost podnog grijanja može se sniziti ako u prostor ugradimo neprikladnu podnu oblogu. Podnu oblogu moramo odrediti prije montaže jer o njoj ovisi vrsta sustava koju ćemo ugraditi, koju vrstu cijevi ćemo upotrijebiti, kakva će biti temperatura vode u cijevima i kako ćemo položiti cijevi. Neke podne obloge jednostavno nisu primjerene za podno grijanje, pa se prethodno moramo raspitati kakva je toplinska provodnost materijala.

  Za podno grijanje najprikladnije su obloge s dobrom provodnosti topline, npr. kamen i keramika, a možemo upotrijebiti i laminat, parket, linoleum ili neke tekstilne podne obloge. Zbog ugradnje podnog grijanja, pri polaganju podnih obloga sastav poda se uvelike mijenja. Sasvim neprimjerena podna obloga za podno grijanje je pluto, a problematične su i tekstilne podne obloge.

  Električno podno grijanje

  Većinom je poznato podno grijanje gdje je medij prijenosa topline voda. Postoji i električno podno grijanje. I električno podno grijanje možemo upotrijebiti kao glavni grijaći sustav objekta.
  Postoji više vrsta električnog podnoga grijanja. Jedan od sustava je sustav s bakrenim žicama, a postoji i sustav grijaće metalne folije. Korisnici se mogu poslužiti i sustavom s aluminijskom grijaćom trakom. Također, postoji i sustav u kojem je grijaći kabel pričvršćen na mrežu od staklenih vlakana. Pri električnom sustavu podnoga grijanja, investicijski troškovi su niži nego kod klasičnoga podnoga grijanja. I montaža sustava je lakša. Električno podno grijanje možemo ugraditi i pod sve podne obloge.

  Cijena montaže klasičnoga podnoga grijanja kreće se između 30 i 40 eur/m2, ako cijena montaže uključuje i ugradnju svih slojeva podne konstrukcije. Trošak se može i drastično povećati ovisno o sustavima ugradnje.

  Za više informacija pošaljite upit na eMajstor.hr.

  Stručni članak 13668
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1037 izvođača za područje Podno grijanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1037 izvođača za područje Podno grijanje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1037 izvođača za područje Podno grijanje
  9.7
  0

  OBRTNIČKA ZADRUGA ČAKOVEC


  9.2
  0

  KVS d.o.o.


  10
  1

  BETA INSTALACIJE j.d.o.o.


  10
  1

  VG INSTALACIJE VRBAT j.d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje PODNO GRIJANJE?