Za područje

  Drvena nadstrešnica ili pergola

  Članak je pregledalo čak 58942+ korisnika
  Nadstrešnica je najpraktičnija, ali i često zapostavljena arhitektura, koja krasi javne objekte te stambene kuće. Nadstrešnice nam još od pradavnih vremena služe kao zaklon koji štiti nas i našu imovinu. Danas ih često nalazimo postavljene ispred ulaza te za zaštitu naših metalnih ljubimaca. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji poznat je bezbroj različitih oblika i izvedbi nadstrešnica, a u članku ćemo se detaljno osvrnuti na drvenu nadstrešnicu, njenu izradu i cijenu. Drvena pergola je posebna vrsta drvene nadstrešice koja se često koristi na terasama.
  Stručni članak 58942
  omiljen
  Drvena nadstrešnica kao mjesto za odmor od svakodnevnih problema
  Imamo 693 izvođača za područje Drvene nadstrešnice, nadstrešnica za auto, terase:

  Drvena nadstrešnica ili drvena pergola za terasu ima dugu povijest te je zbog prihvatljivosti za okoliš i lakoće obrade drva još i danas izuzetno popularna. Svojstva drva omogućavaju laku skeletnu konstrukciju i bezbroj mogućnosti oblikovanja od ravnih, do savijenih. Jedan od problema koji se javlja je savijanje konstrukcije, ukoliko drvo nije dovoljno osušeno i kod veće debljine drva. Većinu spomenutih problema danas rješavamo lijepljenim nosačima, koji odgovaraju i većim rasponima pa je tako drvena konstrukcija nadstrešnice slobodno i veća.

  Pokrov nadstrešnice

  Drvena nadstrešnica može imati sve vrste pokrova, koji prije svega ovisi o naklonu krovišta. Pokrov drvene nadstrešnice može biti klasičan od opeke, tegole, trapeznog lima ili su to polikarbonatne ploče, koje propuštaju svjetlost. Kod toga treba voditi računa o mogućem rastezanju i savijanju konstrukcije, koje može utjecati na pokrov.

  Stručni savjet tvrtke OBRT ŽAGA


  Što sve nudi OBRT ŽAGA?

  Naš obrt izrađuje pergole i nadstrešnice (prvenstveno pergole). Pored toga izrađujemo još i ležaljke za plažu, bazene, saune, baldahine za hotele i privatne iznajmljivače luxuznih vila, vrtni namještaj za privat, ugostiteljstvo, maske za radijatore itd.

  Koje oblike drvenih nadstrešnica izrađujete?

  Nadstrešnice izrađujemo po zahtjevima klijenata i prilagođavajući se danom prostoru.

  Od kojih materijala izrađujete pergole?

  Sve izrađujemo isključivo od drveta: masiv jasena, hrasta, smreke, ariš...

  Na koji način pergole treba održavati? Savjeti?

  Pergole, vanjski namještaj, i sve gore navedeno je potrebno premazati lazurama, lakom na vodenoj osnovi, ili decking uljem, 2 do 3 godine zaredom po izvršenoj dostavi tj. montaži i jednom prije sezone. Prije premazivanja potrebno je maknuti nečistoče i prašinu. Kako je novo drvo  "suho" nekoliko premaza u početku će ga natopiti, pa se vremenom to ne treba obnavljati svake god, već kasnije po potrebi. Održavanje također ovisi o podneblju, položaju i zaštite zimi...

  Kako svatko nije spretan i majstor, nastojimo savjetima olakšati i objasniti održavanje drveta.

  G-din Žagar Marijan, OBRT ŽAGA

  Oblik nadstrešnice

  Oblik nadstrešnice nam diktiraju materijal i okolina. Ukoliko su kuća ili objekt izgrađeni na uobičajen način, potom nadstrešnica može biti ekstravagantna, no ukoliko je kuća već sama po sebi upečatljiva, preporučljivo je da nadstrešnica bude više neutralno oblikovana, kako se ne bi previše isticala u odnosu na matični objekt. Moderna nadstrešnica ima uglavnom ravne linije i jednostavna je, ali usprkos tome njen izgled je estetski savršen.

  Dozvola za gradnju nadstrešnice

  Nužnost ishođenja građevinske dozvole ovisi o veličini nadstrešnice. Za nadstrešnice manje od 30 m2, dozvola nije potrebna, dok je za nadstrešnice od 30 – 50 m2 potrebno ishoditi građevinsku dozvolu za jednostavne objekte.

  drvenanadstresnica2.jpg

  Cijena nadstrešnice

  Koliko će koštati drvena nadstrešnica ovisi o veličini, materijalu i pokrovu nadstrešnice. Za orijentaciju, nadstrešnica za dva automobila cca 6 x 5m s konstrukcijom od masivnog drva i pokrovom može koštati i više od 3.000 EUR. Nadstrešnica od lijepljenih nosača je nešto skuplja, a cijena panel ploča se kreće oko 500 EUR/m3 + PDV.

  Ukoliko imate nacrt nadstrešnice, možete zatražiti ponudu na internetskoj stranici, gdje također možete potražiti nadstrešnice brojnih ponuđača.

  drvenanadstresnica3.jpg

  Stručni članak 58942
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače za područje Drvene nadstrešnice, nadstrešnica za auto, terase?

  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 693 izvođača za područje Drvene nadstrešnice, nadstrešnica za auto, terase:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija