Za područje

  Nadstrešnice s transparentnim krovom (staklene nadstrešnice, polikarbonatne nadstrešice)

  Članak je koristio već 48256+ korisnicima
  Terasa je vanjski prostor u kojem provodimo puno vremena tijekom godina i uvelike pridonosi kvaliteti života, ili je trebamo iz potrebe natkrivanja automobila. Međutim, potreba za pokrivanjem terase se brzo javlja zbog vremenskih prilika. Na raspolaganju imamo nekoliko mogućnosti. Transparentni krov je opcija koja je sve lakše dostupna. Na eMajstoru smo istražili kako izvesti terasu dimenzija 5 x 5,5m koja je dovoljna za dva automobila, ili natkriven ljetni dnevni boravak.
  Stručni članak 48256
  omiljen
  staklena-nadstresnica.png
  Imamo 538 izvođača za područje Drvene nadstrešnice, nadstrešnica za auto, terase:

  Natkrivanje terase, nadstrešnice - ideje i nacrt

  Važno je najprije predvidjeti koliku površinu terase ili nadstrešnice trebamo. Za parkiranje automobila je minimalna dimenzija u širini od 250 cm, dužine 500 cm. Za stol za blagovanje i roštilj ili set vrtnog namještaja na natkrivenoj terasi trebamo najmanje 15 m2 ili 3 x 5 m. Predlažemo vam da se prije početka projekta posavjetujete sa svojim arhitektom. Nadstrešnica može biti usklađena s arhitekturom vaše kuće jednako kao i s arhitekturom okoliša. Nadstrešnice s transparentnim krovom su idealno rješenje za pokrivanje životnog prostora, jer nas čuvaju od vremenskih utjecaj i istovremeno omogućuju prolaz svjetlosti. S arhitektom se posavjetujte kakve su dizajnerske mogućnosti. Još je važnije razmisliti kako će naša nadstrešnica biti montirana. Hoće li biti na četiri stupa ili će na jednoj strani biti pričvršćena za kuću? Možemo napraviti nacrt konzolne nadstrešnice, koja zahtijeva opsežnije građevinske radove.

  Transparentni krov
  Transparentni krov

   

  Postavljanje temelja natkrivene terase

  Prikladno postavljanje temelja je osnova za svaku terasu. Ako konstrukcijama nećemo postavljati temelje, doći će do slijeganja, pucanja tlaka ili, još gore, do rušenja terase. Postavljanje temelja ovisi o tome kakva je podloga na koju ćemo postaviti nadstrešnicu. Ako je podloga terase popločana, potrebno je izvesti točkasto temeljenje. Upotrebljavaju se točkasti temelji dimenzija 30 x 30 cm. Na primjer, ako tamo već postoji armiranobetonska ploča, na dodiru stupa s tlom pojača je se čeličnim pločama cca 20 x 20 cm. Izvedba temelja za nadstrešnicu neće vas skupo koštati, cijena se kreće oko 300 EUR.

  Primjerice, ako smo se odlučili za konzolnu nadstrešnicu, postavljanje temelja je zahtjevnije. U tlo se mora, naime, zabetonirati posebno podnožje koje smanjuje djelovanje opterećenja na mjestu gdje je nadstrešnica vezana s kućom; moramo znati da konzolne nadstrešnice prenose manje opterećenje.

  Konstrukcija nadstrešice

  Konstrukcija nadstrešnice je ključna odluka, koja će mu dati i dizajnersku trajnost. Ako želimo manje nosive elemente ili veći raspon, obično se odlučujemo za metalnu konstrukciju. Nadstrešnice mogu biti lučne ili s ravnim nosačima. S obzirom na želje, bravar će vam napraviti nadstrešnicu od kvadratnih nosača debljine od 100 do 170 mm. Upotrebljava se vruće pocinčana čelična konstrukcija, aluminij ili inox. Cijena konstrukcije nadstrešnice za 25 m2 kreće se oko 3500 do 4000 EUR.

  Drvena konstrukcija je još uvijek čest izbor za nadstrešnicu. U tom slučaju će vam krovopokrivač preporučiti rješenje na dvije vode radi lakšeg odvodnjavanja, no ono je manje primjereno ako želimo transparentni krov. U praksi se upotrebljavaju drveni stupovi dimenzija 15 x 15 ili 20 x 20 cm, koji su »šapama« pričvršćeni za temelje i za oko 10 cm dignuti od tla. Krov se izvodi u nagibu od najmanje 5 %. Cijena takve konstrukcije je oko 2500 – 3500 EUR.

  Staklene nadstrešnice - stakleni krov

  Stakleni krov omogućuje moderan izgled i kvalitetan ambijent, jer propušta svjetlost, a ujedno i čuva od kiše ili snijega. U praksi su staklene nadstrešnice izrađene od kaljenog ili lijepljenog sigurnosnog stakla. Ovisno o rasponu, staklo je u dva ili više slojeva. Klasični raspon staklenoga krova je od 80 do 90 cm, a dužina nije određena. U našem bismo primjeru 5 m udaljenosti podijelili na 3 ili dva polja. Cijena stakla s montažom kreće se oko 200 EUR/m2, a za 25 m2 bismo dobili 5 % popusta. Cijena staklenoga krova bi se kretala oko 4500 EUR.

  Polikarbonatne nadstrešice - polikarbonatni krov

  Polikarbonatne nadstrešnice
  Polikarbonatne nadstrešnice

   

  Dobra zamjena, koja je cjenovno povoljnija, su polikarbonatne ploče. Polikarbonatne ploče za nadstrešnicu vaše terase djelomično propuštaju svjetlost, toplinski su izolirane, no imaju kraći vijek trajanja. Možemo birati između nijansi boja i različitih debljina. Prednosti su jednostavna montaža, mala težina po kvadratnome metru i mogućnost savijanja. Treba upozoriti na to da ih je potrebno montirati s dilatacijama i pokretnim ležištima jer se pri temperaturnim razlikama rastežu odnosno skupljaju, što uzrokuje glasno pucanje. Debljine ploča kreću se između 10 i 30 mm, širina između 100 cm i 150 cm s dužinom do 700 cm. Za 25 m2 krova izdvojili biste oko 400 EUR, što je značajna razlika u usporedbi s cijenom stakla.

  Stručni članak 48256
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 538 izvođača za područje Drvene nadstrešnice, nadstrešnica za auto, terase:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 538 izvođača za područje Drvene nadstrešnice, nadstrešnica za auto, terase:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 538 izvođača za područje Drvene nadstrešnice, nadstrešnica za auto, terase
  9.8
  0

  WATMONT d.o.o.

  Vinkovci
  9.5
  0

  RADMONT d.o.o.

  Čavle
  9.9
  0

  ZAGORJE - TEHNOBETON d.d.

  Varaždin
  9.7
  0

  CVITIĆ GRADNJA, OBRT ZA GRAĐEVINARSTVO, vl. Anton Cvitić

  Strmec Samoborski
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE DRVENE NADSTREŠNICE, NADSTREŠNICA ZA AUTO, TERASE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana