Za područje

  Ugradnja krovnog prozora: kako pravilno ugraditi krovni prozor?

  Krovni prozor je nužan ako planiramo stambene prostorije u potkrovlju, a svakako poželjan za svaki prostor ispod krova koji je nedovoljno prirodno osvijetljen i nema dobru ventilaciju. Ugradnja krovnog prozora jednako je važna kao i ugradnja zidnog prozora, čak i zahtjevnija od montaže običnih prozora, budući da je za postavljanje prozora na krovu nužan proboj krova, pri čemu može doći do velikih toplinskih gubitaka. Taj je element stolarije i najizloženiji vanjskim utjecajima iz okoline.
  Stručni članak 135
  ugradnja krovnog prozora
  Imamo 295 izvođača za područje Krovni prozori:

  1. RAL ugradnja krovnog prozora

  Montaža krovnog prozora se zbog konstrukcije krova ne može izvesti prema RAL smjernicama koje vrijede za zidne prozore. Kratica RAL označava način ugradnje prozora koji osigurava brtvljenje u tri razine, što je najbolje moguće brtvljenje. Takav način ugradnje krovnog prozora nije moguć zbog krovne konstrukcije. No stručnom montažom ipak se ugradnja može približiti principu brtvljenja u tri razine, čime se sprječavaju toplinski i ventilacijski gubici. Da bi se to postiglo, potreban je vanjski izolacijski okvir, sekundarni opšav za vodonepropusnu ugradnju i unutarnja parna brana za brtvljenje svih spojeva i zaštitu konstrukcije od vlage u prostoriji.

  2. Ugradnja krovnog prozora: postupak pravilne ugradnje

  2.1. Ugradnja krovnog prozora zahtijeva pravilan položaj prozora

  Preporučuje se da se prozor ugradi na visini između cca 90 i 200 cm od poda. Odluka o pravilnoj visini za ugradnju krovnog prozora ovisi o visini parapetnog zida, a u konačnici i o visini korisnika. Općenito, krovni prozor treba postaviti tako da bude dostupan i da omogućava nesmetano otvaranje i zatvaranje, kao i pogled prema van.

  2.2. Postavljanje krovnog prozora bit će lakše odabirom točnih dimenzija prozora

  Jedan od prvih savjeta koji će uvelike olakšati postavljanje krovnog prozora je da širina krovnog prozora bude jednaka rastojanju između dvije susjedne grede (70 - 80 cm). Ovom metodom ugradnje minimalno interveniramo u krovnu konstrukciju. Na kosom krovu prozor se postavlja na letvice na zadnjoj ravnini krovne konstrukcije, a ako je u pitanju ravni krov, onda na grede.

  Postupak ugradnje krovnog prozora koji smo opisali smatra se klasičnom ugradnjom prozora na kosom krovu.

  2.3.  Mjesto ugradnje krovnog prozora

  Mjesto ugradnje krovnog prozora ovisi o položaju posljednje letve na koju se oslanja crijep odnosno krovni pokrivač. Važno je da širina otvora bude veća za 40 - 60 mm jer se na taj način osigurava prostor za izolaciju između okvira i krovne konstrukcije. Upravo u tom dijelu između okvira i konstrukcije mogu nastati najveći toplinski gubici u slučaju nepravilne ili nedovoljne izolacije. Dakle, izolacija mora biti postavljena sve od vanjske ravnine ugradnje krovnog prozora do dubine u strukturi krovne konstrukcije na kojoj se nalaze grede.

  Izolacija se naknadno ugrađuje s unutarnje strane, pri čemu stručno osposobljeni izvođač mora precizno utisnuti izolaciju sve do ravnine ugradnje prozora.
  Krovni prozori
  Ugradnja krovnog prozora bit će jednostavnija ako prozor dimenzioniramo prema rastojanju između krovnih greda.

  3. Montažni komplet - ugradnja krovnog prozora nikada nije bila jednostavnija

  3.1. Ugradnja krovnog prozora s montažnim kompletom za kvalitetno brtvljenje

  Kako bi se izbjegla loša montaža i drugi problemi, kod ugradnje krovnih prozora preporučuje se upotreba takozvanog ugradbenog kompleta koji, između ostalog, sadrži izolacijski okvir rađen po mjeri prozora, a koji se ugrađuje još pri montaži prozora na pripremljeni otvor. Na taj se način postiže maksimalna izolacija između okvira i konstrukcije, tako da nema gubitka topline. Krovni prozor se tako jednostavno ugrađuje na već ugrađeni izolacijski okvir.

  3.2. Ugradbeni komplet osigurava vodonepropusnu ugradnju

  Drugi sastavni dio ugradbenog kompleta je sekundarni opšav, koji osigurava vodonepropusnu ugradnju, a koji se kao i prethodno spomenuti izolacijski okvir, izrađuje po mjeri prozora. Osnovna funkcija je zaštita prozora od vode koja se kondenzira i skuplja ispod metalne bordure te sprječavanje prodora oborinskih voda. Opšavi se pričvršćuju za okvir prozora, a okolo se postavlja paropropusna folija.

  3.3. Za ispravnu ugradnju krovnog prozora trebamo i parnu branu

  Parna brana je treća i posljednja komponenta ugradbenog kompleta, koja se jednostavno ugrađuje s unutarnje strane, oko prozora i štiti izolaciju od vlage uz mogući prodor zraka i vodene pare u konstrukciju. Parna brana se također izrađuje po mjeri prozora.

  Montaža krovnog prozora
  Nepropuštanje zraka i vode ključni su za krovni prozor.

  4. Unutarnja obrada krovnog prozora i špaleta

  Istu pozornost kao i vanjskom dizajnu treba posvetiti i obradi unutarnje strane krovne konstrukcije. Istodobno s izolacijom krova izoliraju se špalete i popune sve eventualne toplinske praznine oko prozora. Kako bi se postigla optimalna cirkulacija zraka i iskoristila maksimalna svjetlost, špaletu postavljamo s donje strane okomito, a s gornje strane vodoravno. Za špalete se uglavnom upotrebljava drvo ili gips ploče. U pravilu odabir ovisi o materijalima koji su već upotrijebljeni u ostatku prostorije.

  5. Koliko košta ugradnja krovnog prozora?

  Klasični krovni prozori s drvenim okvirom koštaju oko 350 EUR. Plastificirani krovni prozori s drvenom jezgrom su u prosjeku 20 % skuplji od drvenih. Za montažu i dostavu prozora platit ćete dodatnih 50 - 100 EUR.

  Opisani postupak ugradnje, naravno, ovisi o proizvođaču krovnih prozora. Za više informacija možete se obratiti našim izvođačima, na našoj web-stranici, koji će vas rado savjetovati i profesionalno obaviti sve radove ako ih angažirate.
  Stručni članak 135
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 295 izvođača za područje Krovni prozori:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 295 izvođača za područje Krovni prozori:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 295 izvođača za područje Krovni prozori
  9.6
  0

  DEKORA - DOM d. o. o.


  9.5
  0

  KROVAR d.o.o.


  9.6
  0

  USLUŽNI OBRT PIPIN, vl. Joso Jozić


  9.6
  0

  STOLARIJA CEGLEC j.d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje KROVNI PROZORI?