Za područje

  Krovna kućica ili krovni prozor?

  Članak je koristio već 5407+ korisnicima
  Krovna kućica ili krovni prozor služe za osvjetljavanje boravišnih prostorija potkrovlja na mjestu gdje nedovoljna visina zida onemogućuje ugradnju klasičnog prozora na fasadi objekta. Postavljanje krovne kućice i krovnih prozora treba pažljivo isplanirati kako biste uštedjeli na račun umjetnih izvora svjetlosti. Krovna kućica je dio boravišnog prostora potkrovlja iznad krova, ima vlastiti prozor i vlastiti krov. Kao takav, krovni prozor je potpuno integriran u krovnu konstrukciju i stoga na prvi pogled ne istupa iz krovne konstrukcije. Za vas smo pripremili nekoliko ključnih činjenica i usporedbe koje će vam pomoći da se lakše odlučite između krovne kućice ili krovnog prozora.
  Stručni članak 5407
  krovni-prozor.jpg
  Imamo 268 izvođača za područje Krovni prozori:

  1. KROVNA KUĆICA

  Prednosti

  Jedna od glavnih prednosti krovne kućice je dobivanje više prostora na račun manjeg nagiba krova, a postiže se i veća funkcionalnost zbog podizanja krova. Montažom krovne kućice na krovu možete cijeloj kući dati osebujan izgled.

  Nedostaci

  Nedostaci krovne kućice su manja opskrba dnevnom svjetlošću kroz prozor u prostor. Razlog se krije u nastalom koridoru, odnosno slabijem upadnom kutu svjetla. Ugradnja sjenila i zaštite od insekata moguća je samo izvana, a veća je i mogućnost natapanja vodom u slučaju nestručne ugradnje. Kod krovne kućice treba osigurati i kompletno prozračivanje iznad toplinske izolacije, što se na kraju automatski odražava i na cijenu.

  Zahtjevnost montaže

  Montaža krovne kućice zahtijeva veći zahvat u konstrukciju krova, što uključuje izradu krova i oboda krovne kućice uz montažu prozora. Krovna kućica se smatra „malom kućicom”, zato se provodi praktički po istom postupku. Osobito treba obratiti pažnju na kvalitetu ugradnje toplinske izolacije kako bi se izbjegli toplinski mostovi. Stoga je nužno montažu krovne kućice prepustiti stručnom majstoru.

  Izolacija i staklo

  Na obodu krovne kućice treba ugraditi toplinsku izolaciju, pri čemu se za vertikalne zidove preporučuje debljina od 20 cm (isto kao fasada kuće), dok se za krov krovne kućice preporučuje debljina toplinske izolacije od 40 cm, odnosno onolika kolika je i na preostalom dijelu krova. Kod ugradnje treba osigurati maksimalnu nepropusnost zraka (parna barijera), maksimalnu zaštitu od kišnice (sekundarno krovište) i neometano kruženje zraka iznad sloja toplinske izolacije.

  Građevinska dozvola

  Za krovnu kućicu trebat ćete građevinsku dozvolu jer je u pitanju konkretan zahvat u krovnu konstrukciju kuće i promjena izgleda kuće. U slučaju da živite u višestambenoj zgradi, trebat ćete za gradnju odnosno montažu krovne kućice i suglasnost svih vlasnika etaža. Ako je primjerice u pitanju kuća koja spada pod zaštitu kao spomenik, trebat ćete i dozvolu Zavoda za zaštitu kulturne baštine.

  Način otvaranja

  Krovna kućica omogućava različite načine otvaranja, i to okomito (širom otvorena), u vodoravnom smjeru (na nagib) i klizni način otvaranja.

  Materijal

  Kao i kod krovnog prozora, i kod krovnih je kućica na raspolaganju veliki izbor materijala, isto kao za klasične, toplinsko-izolacijske prozore (drvo, PVC, aluminij). Općenito, na raspolaganju su isti materijali kao za krovne prozore. Suvremeni prozori se u krovne kućice u pravilu ugrađuju po RAL standardu.

  Koja je cijena krovne kućice?

  Cijena krovne kućice je neusporedivo veća od cijene krovnog prozora. Cijene krovnih prozora počinju mogu dosezati do 31500,00 KN, ovisno o materijalu i dimenzijama krovne kućice.

  2. KROVNI PROZORI

  Prednosti

  Glavna prednost krovnog prozora je svakako veća osvijetljenost životnog prostora (30 %). Moguće je kombinirati veći broj krovnih prozora, čime se postiže jača osvijetljenost prostorije. Krovni prozor omogućuje lakše odvođenje toplog zraka, optički povećava prostor, manje je uočljiv na krovu od krovne kućice, osim toga s estetskog aspekta obogaćuje unutarnji ambijent.

  Nedostaci

  U nedostatke krovnog prozora ubrajamo mogućnost prodiranja vode s krova, do čega može doći ako je krovni prozor nestručno montiran, i relativno ograničen pogled (osim u slučaju panoramskog krovnog prozora).

  Zahtjevnost montaže

  Montaža i ugradnja krovnog prozora je svakako jednostavnija od ugradnje krovne kućice, no unatoč tome posao treba obaviti stručnjak. Za 100 % vodonepropusnosti rubovi na prozoru moraju odgovarati postojećem krovištu, brtvljenje obje folije treba biti maksimalno (donja parna barijera, a iznad sekundarno krovište). Naravno, trebate i unutarnju obradu špaleta. Toplinska izolacija treba biti iste debljine kao ostatak krova. Takav postupak nije moguć pri ugradnji krovnog prozora između krovnih greda, stoga u tom slučaju treba napraviti mjenjač koji će omogućiti nesmetano prozračivanje krova.

  Izolacija i staklo

  Preporučuje se ugradnja prozora s lijepljenim unutarnjim staklom. Lijepljeno staklo sprječava razbijanje stakla na manje komadiće u slučaju oštećenja. Izolacija se namješta na unutarnje obloge krovnog prozora (špaleta) – donja vertikalna i gornja horizontalna. Pravilnoj ugradnji krovnog prozora pridonosi LSG-set s metalnom konstrukcijom i parnom barijerom. Izvana se preporučuje kaljeno sigurnosno staklo, koje pruža prikladnu zaštitu od tuče.

  Građevinska dozvola

  Za razliku od krovne kućice, za ugradnju krovnog prozora ne trebate građevinsku dozvolu.

  Način otvaranja

  Postoji nekoliko načina otvaranja krovnog prozora. Otvaranje može biti ručno ili na električni pogon. Klasično otvaranje je otvaranje krovnog prozora ručicom na gornjoj strani prozora sa središnjom postavkom okvirom, a na raspolaganju je i panoramski način otvaranja, kod kojeg se ručica nalazi na donjoj strani. Panoramski krovni prozor pruža bolji pogled i prikladan je za krovove s manjim nagibom.

  Materijal

  Što se tiče materijala, nema posebnih prepreka, možete birati između PVC-a, drva i aluminija, i naravno, između različitih kombinacija ovih materijala. PVC se smatra najjeftinijim materijalom, slijedi drvo, a zatim aluminij. Vanjska zaštita od aluminija, bakra ili cinka osigurava krovnom prozoru veću otpornost.

  Kakva je cijena krovnog prozora?

  Cijena krovnog prozora niža je od cijene krovne kućice. Za klasičan PVC krovni prozor s drvenim središtem i s kaljenim vanjskim staklom platit ćete približno 2200-2400 KN.  Cijena za dobavu i ugradnju krovnog prozora 80 x 160 cm je oko 5000 KN.

   

  kućica.jpg

   

   

  Stručni članak 5407
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 268 izvođača za područje Krovni prozori:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 268 izvođača za područje Krovni prozori:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 268 izvođača za područje Krovni prozori
  9.7
  0

  ŠPEHAR-IZGRADNJA I OBNOVA KROVOVA j.d.o.o.

  Zagreb
  9.4
  0

  ADAPTA DOM d.o.o.

  Zagreb
  9.6
  0

  CERTO j.d.o.o.

  Bjelovar
  10
  1

  LIMTEX, vl. Jelena Mitrović

  Pula
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE KROVNI PROZORI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana