Za područje

  Montažna kuća po mjeri

  Članak je pregledalo čak 1718+ korisnika
  Glavna prednost montažne kuće po mjeri je veća sloboda u projektiranju i izradi vlastite arhitekture kuće, savršeno prilagođene našem životnom stilu i potrebama. Općenito govoreći, danas je gotovo svaka montažna kuća planirana i izrađena po narudžbi, budući da tipski projekti za montažne kuće zapravo ne postoje. Što je zapravo montažna kuća po mjeri, koje su prednosti montažne kuće po mjeri i kako do nje doći, pročitajte u nastavku.
  Stručni članak 1718
  montazna kuca po mjeri
  Imamo 257 izvođača za područje Montažne kuće:

  1. Montažna kuća po mjeri

  1.1. Što znači pojam montažna kuća?

  Mnogi ljudi kada se odlučuju za montažnu kuću uopće nisu u potpunosti svjesni što taj pojam znači. Najčešće se smatra da su montažne kuće samo kuće odabrane iz nekog kataloga ponuditelja montažnih kuća. Međutim, sam pojam montažna kuća je puno širi i odnosi se na način izgradnje kuće, a ne na određeni proces, tipske planove ili ponuditelje koji nude montažne kuće. Montažna gradnja ili montažna kuća je svaka kuća koja se sastoji od tvornički izrađenih konstrukcijskih elemenata, proizvedenih u tvornicama i radionicama, koji se potom dovoze na mjesto gradnje i montiraju u objekt. Gradnja stoga teče puno brže od gradnje zidanih kuća, a gradilište ostaje neusporedivo čišće. Izraz montažna kuća ne predstavlja nužno tipičnu kuću jer se radi o načinu gradnje, a ne o određenoj vrsti tlocrta ili izgleda.

  Kod projektiranja montažnih kuća imamo isto toliko mogućnosti kao i kod projektiranja zidanih kuća, s tim što trebamo upotrijebiti montažne, tvornički izrađene konstrukcijske elemente. I u tom slučaju vaša mašta ima odriješene ruke kao pri projektiranju zidanih kuća.

  1.2. Po čemu se montažna kuća po narudžbi razlikuje od tipske?

  Montažna kuća po mjeri razlikuje se od standardne tipske montažne kuće po tome što je projektirana točno prema željama vlasnika i prema tome, prilagođena potrebama i stilu života budućeg vlasnika. Dok kod tipičnog modela montažne kuće proces izrade započinje transformacijom već nacrtanog tipskog plana, kod montažne kuće po mjeri plan kao takav još ne postoji, već je plod suradnje budućeg vlasnika montažne kuće po mjeri i arhitekta i drugih stručnjaka. Planiranje montažne kuće po mjeri je stoga isto što i planiranje zidane kuće, dok su arhitekturne mogućnosti beskrajne.

  2. Plan po mjeri

  2.1. Plan po mjeri je unikatan

  Plan montažne kuće po mjeri započinje idejom, potrebama i željama kupca te suradnjom s arhitektom i ostalim stručnjacima iz područja gradnje montažnih kuća. Drugim riječima, nacrt montažne kuće po mjeri može se nazvati individualnim nacrtom po mjeri kupca, gdje je u suradnji s arhitektom moguće ispuniti sve individualne želje i potrebe kupca. Tijek izgradnje odnosno koraci do izgradnje montažne kuće po mjeri razlikuju se u početku cijelog procesa, gdje se plan izrađuje isključivo na temelju želja vlasnika. U usporedbi s izradom tipskog plana montažne kuće, plan montažne kuće po narudžbi smatra se sveobuhvatnijim i potpunijim.

  Rezultat suradnje naručitelja i arhitekta te razvoja ideja je individualna i unikatna montažna kuća, izrađena za određenu lokaciju i određenog vlasnika.

  2.2. Plan po mjeri mora ispunjavati određene tehničke zahtjeve

  Naravno, brojne i raznolike mogućnosti projektiranja montažne kuće po mjeri ne znače da nema potrebe poštivati tehničke zahtjeve. Montažna kuća po mjeri, kao i svaka druga, mora biti statički besprijekorna, odgovarajuće toplinski i zvučno izolirana te općenito sigurna za stanovanje. Statički plan po mjeri mora odgovarati predviđenom konstrukcijskom sustavu, koji se kod montažnih kuća razlikuje od konstrukcijskog sustava zidanih kuća. Međutim, usklađivanje plana po mjeri s konstrukcijskim sustavom također može značiti određena ograničenja s visinom stropa i probleme s konstrukcijskim rasponima. Sve probleme najlakše ćete uskladiti i riješiti zajedno sa svojim arhitektom i građevinskim inženjerom.

  Plan montažne kuće
  Plan montažne kuće po mjeri je jedinstven, s obzirom na individualne potrebe naručitelja.

  3. Montažna kuća po mjeri - prednosti i nedostaci

  3.1. Prednost montažne kuće po mjeri

  Jedna od prednosti montažne kuće po mjeri je što možemo sami osmisliti i projektirati arhitektonsko rješenje svoje buduće montažne kuće i tako je prilagoditi svom stilu života. Suradnja vlasnika i arhitekta vodi do projektiranja montažne kuće koja ne samo da je prilagođena vlasniku, već se uklapa u okolinu te uvažava postojeće izgrađene objekte na širem i užem području.

  3.2. Nedostaci montažne kuće po mjeri

  Jedan od nedostataka montažne kuće po mjeri je činjenica da će izrada i crtanje svih jedinstvenih planova stajati više nego planovi gotovih tipskih kuća. Veći trošak montaže kuće po mjeri stoga predstavlja netipski oblik montažne kuće, pri čijem projektiranju trebamo obratiti pozornost na usklađenost s konstrukcijskim sustavom. Zbog toga ćete montažnu kuću po mjeri platiti i do 10.000 € više nego da ste se odlučili za tipičnu montažnu kuću.

  Treba naglasiti da su dodatni troškovi još uvijek zanemarivi u usporedbi s ukupnom investicijom izgradnje montažne kuće koja u prosjeku iznosi oko 250.000 € za kuću veličine 180 m² (montažna kuća po principu „ključ u rukeˮ).

  3.3. Kako se odlučiti?

  Ako se dvoumite između tipske montažne kuće i montažne kuće po mjeri, morate se zapitati sljedeće: koliko ćete biti zadovoljni tipskim projektom koji se ne može bitno prilagoditi našim potrebama i željama? Ako doista želite unikatnu kuću ili su vaše potrebe specifične, unatoč većim troškovima, bolje je izabrati unikatno rješenje, gdje će montažna kuća biti savršeno prilagođena vašem stilu života i navikama. Izgradnja kuće smatra se investicijom za cijeli život te stoga arhitekturu kuće treba prilagoditi njezinom korisniku. Tko bi želio ostatak života provesti u nefunkcionalnom objektu koji mu ne odgovara?

  4. Cijena montažne kuće po mjeri

  Cijena montažne kuće po mjeri ovisi o arhitektonskom dizajnu montažne kuće, stambenoj površini, stilu kuće, vrsti krova, fazi izgradnje i konstrukcijskom dizajnu. Cijena montažne kuće po mjeri može biti 15 % ili više veća od tipične montažne kuće. U slučaju minimalno modificirane tipske montažne kuće cijena je tek zanemarivo viša u odnosu na potpuno tipski plan montažne kuće. 

  Stručni članak 1718
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 257 izvođača za područje Montažne kuće:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija