Za područje

  Tipska montažna kuća

  Članak je pregledalo čak 54654+ korisnika
  Kada se odlučujemo za montažnu kuću od tvrtke specijalizirane za proizvodnju i gradnju montažnih kuća, imamo na raspolaganju dvije mogućnosti: odabir tipske montažne kuće ili montažne kuće po mjeri. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Ovaj put ćemo govoriti o tipskoj montažnoj kući i tipskom arhitektonskom planu za montažnu kuću.
  Stručni članak 54654
  omiljen
  tipska montazna kuca
  Imamo 248 izvođača za područje Montažne kuće:

  1. Tipska montažna kuća

  Ako ste se odlučili za montažnu, a ne zidanu kuću, prvi korak je kontaktiranje tvrtki specijaliziranih za proizvodnju i gradnju montažnih kuća. Takve tvrtke će vam prvo ponuditi kataloge s nekoliko primjera tipskih montažnih kuća. 
  Najčešći razlog zbog kojeg se naručitelj odlučuje za tipsku montažnu kuću je ušteda u izradi arhitektonskog plana i jeftinija proizvodnja. No to je najčešće potpuno pogrešan smjer razmišljanja budući da se odlučujemo za gradnju kućice koja će nam služiti više od 40 godina i koja bi trebala u potpunosti odgovarati našem stilu života i navikama. Glavni problem tipične montažne kuće je što se takva kuća teško može prilagoditi specifičnostima lokacije i potrebama i željama korisnika.

  2. Tipski plan

  Nakon pomnog pregleda tipskih planova i prikaza njihove funkcionalnosti u stvarnom životu možemo zaključiti da tipski plan montažne kuće zapravo ne postoji. Praktički nijedna tipska montažna kuća nije potpuno prilagođena određenom korisniku. Svaki tipski plan mora biti prilagođen našim željama, potrebama te u konačnici okolišu (lokaciji), gdje ćemo postaviti buduću montažnu kuću.

  2.2. Okolnosti u kojima tipski plan nije primjenjiv

  U nekim područjima gradnju tipske montažne kuće onemogućuju prostorni planovi (OPN-ovi), koji točno određuju konačni izgled objekta i njegovo prilagođavanje terenu. To znači da su točno određeni gabariti objekta ili barem omjeri stranica, nagib krova, vrsta fasade, prozora i slično. Na takve stroge zahtjeve osobito nailazimo u strože zaštićenim područjima, bilo da se radi o područjima zaštićenog prirodnog krajolika ili područjima zaštite graditeljske baštine (stari gradovi i sela). Navedeni zahtjevi za svako područje ispisani su na lokacijskoj informaciji koju izdaje općina u kojoj se nalazi parcela odnosno objekt.
  Također treba napomenuti da se montažne kuće mogu graditi samo na mjestima gdje to dopušta plan detaljne regulacije. Takav dokument ne regulira od kojeg materijala i na koji način se mora graditi zgrada, ali propisuje površinu koja se smije graditi na parceli, visinu, udaljenost od druge građevine, uvjete za priključke na infrastrukturu i sl.

  3. Tipska montažna kuća: nedostaci i prednosti

  3.1. Nedostaci tipske montažne kuće

  U 99 % slučajeva se događa da naručitelj u suradnji s arhitektom želi mijenjati tipski plan montažne kuće. Mnogima se ne sviđa anoniman, generički izgled njihovog budućeg doma, karakterističan za tipične montažne kuće. Važno je da buduća montažna kuća bude prilagođena našem stilu života, našim potrebama i željama, kako bismo se u njoj osjećali dobro. Treba imati na umu da se radi o doživotnoj investiciji s dugim vijekom trajanja, čak i do 50 godina. Prilagodba tipskog plana montažne kuće na zahtjev kupca može u konačnici dovesti do potpune nefunkcionalnosti prostorija i prostornih problema, ali i do toga da provedba nije moguća sa statičkog aspekta. Također treba naglasiti da izmjenama i prilagođavanjem tipskog plana montažne kuće stvaramo velike dodatne troškove.

  Nerijetko se događa da se klijent nakon konzultacija u konačnici odluči ipak za montažnu kuću po mjeri, gdje proces planiranja kuće započinje idejnim projektom, uz puno uvažavanje želja i potreba kupca. Također treba naglasiti da izmjenama i prilagođavanjem tipskog plana montažne kuće stvaramo velike dodatne troškove. 

  No tipska montažna kuća ipak ima svoje prednosti. Pa pogledajmo u nastavku što to dobivamo s tipskom montažnom kućom.

  3.2. Prednosti tipske montažne kuće

  Glavna prednost tipskih montažnih kuća svakako je niska cijena. Osim toga, i ušteda vremena, brz i jednostavan proces od prvog sastanka, izgradnje, do useljenja, budući da su svi planovi unaprijed pripremljeni i brzo se može zatražiti građevinska dozvola. Tijekom gradnje praktički nema nepredviđenih problema jer je takva kuća negdje već izgrađena i to nekoliko puta, pa da su arhitekti imali priliku u hodu ispravljati sve početne pogreške.

  Tipska montažna kuća
  Tipična montažna kuća dopušta tek minimalnu, zanemarivu prilagodbu arhitektonskog rješenja potrebama korisnika, što mnoge odbija od kupnje. (izvor: jubhome.eu)

   

  4. Troškovi tipske montažne kuće su manji

  Velika prednost tipske montažne kuće i tipskog plana je svakako činjenica da su tipski planovi montažnih kuća jeftiniji. Budući da su planovi pripremljeni i već iscrtani, kao i da se upotrebljavaju standardni detalji i standardni koncepti prostorija, riječ je o jeftinijoj izgradnji sa znatno manje usklađivanja i kompliciranja. To u konačnici dovodi do uštede od najmanje 15 000 eura.

  4.1. Cijena dokumentacije za tipske montažne kuće

  Uštedjet ćete također pri izradi idejnog arhitektonskog projekta i planiranja za ishođenje građevinske dozvole (DGD). Cijene cjelokupne građevinske dokumentacije potrebne za izgradnju tipske montažne kuće (od idejnog projekta do provedbenog projekta) kreću se od 5 000 do 7 000 eura. Cijene montažnih kuća po mjeri vrlo su različite i ovise o količini promjena koje želimo napraviti na kući. Ako kuću želimo samo djelomično modificirati, bit će potrebno platiti dodatnih 1 000 – 2 000 eura, ali ako se radi o potpuno jedinstvenoj montažnoj gradnji, gdje se sve mora iscrtavati iznova, baš kao kod zidane kuće, cijene počinju tek od 15 000 eura.

  4.2. Cijena gradnje tipske montažne kuće može biti znatno manja

  Velik dio smanjenja troškova tipske montažne kuće vezan je za znatno manje usklađivanja i kompliciranja arhitektonskog rješenja, koje je praktički nemoguće prilagođavati i mijenjati izvan ponuđenih okvira. Arhitektonski projekti tipskih montažnih kuća uglavnom su jednostavni i logični, što zahtijeva manje zahtjevna statička rješenja (rasponi, konstrukcije), manje izmjena na objektu tijekom planiranja, manje usklađivanja i adaptacija tijekom gradnje.

  U principu, za gradnju tipske montažne kuće upotrebljavaju se standardni i cjenovno pristupačni materijali i detalji, što pojeftinjuje gradnju po kvadratnom metru.

  5. Što, dakle, izabrati?

  Unatoč većoj investiciji i dodatnim troškovima, ipak se preporučuje da se odlučite za montažnu kuću odnosno arhitektonski plan po mjeri, gdje ćete moći prilagoditi montažnu kuću svojim željama i potrebama. U slučaju tipične montažne kuće i plana, unutarnji prostor i arhitektonski dizajn kuće je lošiji, budući da je prava rijetkost da je prilagođen baš stilu života korisnika. Još jednom valja napomenuti da se izgradnja kuće smatra životnom investicijom te da arhitekturu kuće treba prilagoditi korisniku. Tko bi želio ostatak života provesti u nefunkcionalnom objektu koji mu ne odgovara?

  6. Cijena tipske montažne kuće u usporedbi s montažnom/zidanom kućom po mjeri

  Cijene tipskih montažnih kuća ovise prije svega o proizvođaču odnosno ponuđaču montažnih kuća, zatim o stambenoj površini, stilu kuće, tipu krova, fazi izgradnje i konstrukcijskom dizajnu. Cijena tipske montažne kuće može biti niža čak 20 % i više u odnosu na montažnu kuću po mjeri.

  Stručni članak 54654
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 248 izvođača za područje Montažne kuće:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija