Za područje

  Vrste opločnika i postavljanje

  Članak je koristio već 22236+ korisnicima
  Opločnici najrazličitijih boja i oblika pogodni su za postavljanje na vanjskim površinama poput vrtova, pločnika, ceste ili terase. Koje ćemo opločnike izabrati, ovisi prije svega o stilu objekta koji se nalazi na površini predviđenoj za postavljanje, te široj okolici.
  Stručni članak 22236
  Primjer tipičnog kvadratnog opločnika
  Imamo 558 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  Za koju se vrstu opločnika odlučiti?

  Opločnici mogu biti kvadratnog, pravokutnog, šesterokutnog, nekog specifičnog oblika, kao i kombinacija više njih. Uvijek su izrađeni tako da ih možemo multiplicirati i njima tvoriti veće površine. One jednostavnijih, kvadratnih ili pravokutnih oblika, moguće je lako kombinirati i uklopiti u okoliš. Dimenzije opločnika kreću se u velikom rasponu, manji od 10 cm, a veći i do 30 cm. Prednost dimenzijski većih opločnika je njihovo lakše i brže postavljanje, međutim, težina im je veća, a cijena viša. Debljina im se kreće oko 5 cm.

  Iako je najčešći i ujedno najjeftiniji materijal za izradu opločnika beton, možete birati i one izrađene u drvu ili kamenu. Cijena nikako ne bi smjela biti jedini kriterij u izboru vašeg opločnika. Obratite pozornost prije svega kako će se izabrani materijal uklopiti u cjelinu koju čine vaš objekt, arhitektura i sredina u kojoj živite. Primjerice, ako živite u primorskim krajevima i vaš je objekt tipično primorski, razmislite o kamenoj vrsti opločnika (benkovački, brački kamen i sl.). Ako pak živite u gradu, u kući modernije gradnje, nećete pogriješiti odlučite li se za betonske prane ploče. Na izboru također imate opločnike s oštrim bridovima koje možete postaviti bliže jedan drugome, dok oni s obrađenim rubom imaju veći razmak, tj. fuge.

  Stručni savjet tvrtke GRADCOMMERCE d.o.o.


  Na što je potrebno obratiti pažnju prije popločavanja?

  Prije popločavanja, svakako treba obratiti pažnju na podlogu-terena kao što je debljina podloge koja se izvodi u sloju od 30 cm debljine tucanika u zbijenom stanju i o riješavanju drenaže tzv. odvodnje.

  Koliko debljina svake ploče određuje kvalitet i koliko utječe na rast cijene?

  Debljina opločnika varira od 3-11cm ovisi naravno o opterečenju i vrsti prometa, što je opločnik deblji cijena je skuplja kao i sama ugradba. Dok je neka uobičajena praksa zadovoljava 6cm. debljina.

  Vrste vanjskih materijala za opločavanje?

  Vrste opločnika svakako treba gledati po specifikacijama proizvođača kao što je sastav i otpornost na smrzavanje i soljenje.., većinom su napravljene od betonskih mješavina u koje se u završnoj fazi dodaje boja.

  G-đa Jelka Knok, GRADCOMMERCE d.o.o.

  Priprema podloge

  Bez obzira koju vrstu opločnika odabrali, prije postavljanja moramo prikladno učvrstiti podlogu. Posebno oprezni moramo biti s podlogama po kojima će se odvijati vožnja, jer su takve podloge, u slučaju loše obrade, sklone ulegnućima.
  Površinu predviđenu za opločivanje potrebno je iskopati do dubine 40 cm. Potom slijedi sloj pijeska manje granulacije, približno 2 cm i sloj posteljice, koja je obično debljine od 25 do 45 cm, u kojoj je također i pijesak veće granulacije. Na posteljicu je potrebno položiti i drenažnu foliju i na kraju drenažni sloj pijeska, 4 cm debljine. U procesu opločivanja moramo paziti na razmak opločnika, tj. prostor koji će se fugirati. Fuge na kraju popunimo pijeskom.

  Cijene opločnika variraju, ovisno o vrsti. Za granitne kocke sigurno ćete odvojiti oko 32 EUR/m2, za betonske opločnike između 10 i 30 EUR/m2, a za betonske prane ploče oko 6 EUR/m2.


  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje. Informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena.

  Pravokutni opločnici
  Pravokutni opločnici


  Šesterokutni opločnici
  Šesterokutni opločnici


  Stručni članak 22236
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 558 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 558 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 558 izvođača za područje Popločavanje dvorišta
  10
  1

  A. MARTEK, vl. Antonio Martek


  10
  5

  ALPHA & OMEGA STRUCTURA d.o.o.


  9.6
  0

  MATINA d.o.o.


  9.5
  0

  OBRT ŠIMUNIĆ, vl. Krešimir Šimunić


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE POPLOČAVANJE DVORIŠTA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana