Za područje

  Uređenje dvorišta

  Članak je pregledalo čak 6182+ korisnika
  Dvorište kuće je prvi kontakt posjetitelja s vašim domom. Kao prostor koji je povezan s kućom i ostatkom okoliša, dvorište predstavlja predprostor kuće i stoga mora biti uređeno. Uređeno dvorište puno govori o svom vlasniku i estetski nadopunjuje kuću. U njemu provodimo puno vremena, stoga mora biti korisno, praktično, ali i estetski usklađeno s kućom, što postižemo odgovarajućim izborom materijala, njihovom kvalitetnom ugradnjom i pravilnim rasporedom svih elemenata u dvorištu.
  Stručni članak 6182
  omiljen
  uredjenje dvorista
  Imamo 609 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  1. Uređenje dvorišta: važni elementi

  Pravilnim rasporedom svih elemenata u dvorištu kuće, kao što su pohodna površina, garaža (parkirno mjesto), ograda, ukrasni zidovi, raslinje, rasvjeta i voda pridonosimo vrijednosti i izgledu cijele parcele, ali i praktičnom kretanju kroz dvorište. Svi ti elementi imaju funkcionalnu i estetsku vrijednost za oživljavanje prostora oko kuće. Stoga nije svejedno kako ćemo ih odabrati, rasporediti i postaviti.

  2. Uređenje dvorišta i prilazni put

  2.1. Prilazna cesta

  Uređenje dvorišta najčešće počinje uređenjem prilaznog puta. Prilaz je zbog svojih dimenzija najuočljiviji i najveći element dvorišta, stoga nije svejedno od kojeg ćemo ga materijala napraviti. Osim što materijal treba biti postojan i otporan, on također treba biti estetski i materijalno usklađen s fasadom kuće, ali i s ostalim elementima našeg dvorišta.

  Pri planiranju prilazne ceste treba uzeti u obzir osnovne tehničke i funkcionalne zahtjeve, poput ostavljanja dovoljno prostora za okretanje vozila, dovoljne širine ceste i slično.

  2.2. Odabir materijala za prilaznu cestu

  Za izgradnju prilaznog puta, bilo do garaže ili do ulaza u objekt, u osnovi imamo na raspolaganju dvije mogućnosti: popločavanje i asfaltiranje. Svaki od ta dva postupka ima i prednosti i nedostatke, no za obje opcije je od ključnog značaja pravilno postavljena i dovoljno čvrsta podloga na terenu. Također treba planirati pravilnu odvodnju vode, bilo s kanaletom ili pomoću drenažnih betonskih cijevi.

  2.3. Prilazni put: asfaltiranje ili popločavanje?

  Asfaltiranje je relativno jeftino, a prije svega, možemo ga brzo obaviti - u principu se cijeli prilazni put može asfaltirati za svega jedan do tri dana (ovisno o veličini prilaznog puta). Asfalt se brzo suši i po njemu možemo brzo voziti. Nedostatak asfalta je njegova generičnost; takav prilaz izgleda kao i sve ceste, pomalo je dosadan i jednolično sive boje i djeluje neprirodno. Stoga vam preporučujemo da izbjegavate asfaltiranje velikih površina, odnosno velikih prilaza. Asfalt također dosta zagrijava atmosferu, puno više nego npr. betonski opločnici, što pridonosi stvaranju nepovoljne mikroklime u vrućim ljetnim danima.

  Asfaltirani prilaz
  Asfalt je jednostavno i brzo rješenje za uređenje dvorišta ili prilaza

  Druga mogućnost za uređenje dvorišta i prilaza je popločavanje. Popločavanje je širok pojam jer uključuje mnogo razlilčitih načina popločavanja i mnogo različitih materijala.

  Prednost popločavanja je svakako lijep, prirodan izgled dvorišta. Osim toga, popločavanje nam pruža više mogućnosti za postizanje jedinstvenog dizajna; na raspolaganju imamo doista širok izbor oblika, boja i materijala. Nedostatak opločnika je što je izgradnja popločanog prilaza nešto skuplja i traje dulje od asfaltiranja. Popločeni prilaz također zahtijeva više održavanja jer se mahovina brže nakuplja između fuga opločnika.

  Za popločavanje prilaza se obično upotrebljavaju betonski opločnici. Imaju dobar omjer cijene i trajnosti, i na raspolaganju je doista širok izbor oblika i boja. Druga opcija su opločnici od opeke, koji su skuplji od betona i osjetljiviji na vremenske uvjete, ali su estetski zanimljivi i daju dvorištu domaćinski, topli izgled. Zatim, tu su granitni blokovi, koji su vrlo jeftini i pružaju razne mogućnosti oblikovanja, od kreiranja šara do igranja fugama (mogu biti široki, vrlo tanki, između blokova može biti trava itd.).

  Popločen prilaz
  Popločen prilaz betonskim opločnicima

  3. Prostor za parkiranje

  3.1. Vrste prostora za parkiranje

  Obiteljska kuća, višestambeni objekt ili javna zgrada. Tipologija zapravo nije važna jer prema standardima svaki objekt mora imati parkirno mjesto. Kod javnih objekata i blokova parkirališne površine najčešće se postavljaju ispod terena, odnosno kao podzemne garaže, dok je kod samostojećih kuća taj prostor u osnovi u prizemlju i u obliku zasebnog objekta - garaže ili kao dodatna nadstrešnica za automobil. Obje vrste moraju biti funkcionalno povezane s kućom.

  3.2. Uređenje dvorišta: kakvo parkirno mjesto odabrati?

  Arhitektonski gledano, dodavanje nadstrešnica za automobile je najbolje izbjegavati jer će one neizbježno utjecati na vanjski izgled vaše kuće. Ako je nadstrešnica već dodatak zbog potrebe za dodatnim parkirnim mjestom, treba razmotriti materijale i konstrukcijske sustave koji su najkompatibilniji s konceptom postojeće kuće. Kod novogradnje je situacija drukčija; kod novih kuća nadstrešnica se planira već u fazi projekta, a arhitekt vodi računa da je u pogledu oblika, materijala i konstrukcije u skladu s kućom - tako da kuća i nadstrešnica slijede istu arhitektonsku ideju.

  4. Uređenje dvorišta: ne zaboravite na ogradu

  Dvorišnom ogradom odvajamo privatni i javni prostor (parcela - ulica), također njome možemo razgraničiti svoju parcelu od susjedove. Istodobno, dvorišnom ogradom osiguravamo veću sigurnost stanara kuće i same kuće. Odluka o vrsti ograde je individualna. Na raspolaganju je velik broj materijala. Ograda može biti metalna, drvena, betonska, kamena ili živa ograda. Odabir materijala treba uskladiti s njezinom svrhom, stilom kuće i dvorišta, raspoloživim proračunom i vremenom koje imamo za njezino održavanje.

  5. Vegetacija je ključna

  Sadnja biljaka ugodno utječe na dobrobit ljudi i dodatno oživljava okoliš. Biljke odlično mogu zamijeniti klasične zidane ograde za razgraničenje parcele od susjedske, dok istodobno dobivamo još veću privatnost i sprječavamo neželjene poglede u naše dvorište. Veće biljke, poput grmova i drveća, znatno pridonose ugodnoj mikroklimi ljeti - pod njihovim krošnjama može biti i do 10 stupnjeva hladnije nego na suncu i do 25 stupnjeva hladnije nego na asfaltu!

  Vegetacija u dvorištu
  Bogate krošnje u vašem dvorištu znatno pridonose ugodnoj mikoklimi ljeti

  6. Rasvjeta

  Već dugo vanjska svjetla ne služe samo većoj sigurnosti noću, već se sve više smatraju dopunskim elementom za uređenje dvorišta. Kao što se objekti razlikuju po dizajnu i obliku, tako je raznolik i izbor dvorišne rasvjete. Njome se osobito noću može naglasiti karakter kuće. Vanjska rasvjeta se najčešće ugrađuje uza staze, ulaze i terase, tako da pravilnim položajem svjetiljki možemo zapravo naglasiti odnosno istaknuti glavne točke dvorišta.

  Vanjska rasvjeta
  Promišljena vanjska rasvjeta može stvoriti magičnu atmosferu

  7. Kako vodeni element utječe na uređenje dvorišta?

  Dodatni vodeni element djeluje još više umirujuće i stvara poseban ugođaj u dvorištu. Izbor vodenih elemenata je vrlo raznolik. Možete se odlučiti za gotove elemente ili se možete sami pozabaviti projektom i kreirati unikatni element za svoje dvorište. Rad i montaža će svakako biti olakšani ako se element ugradi zajedno s drenažom, osobito ako postoje problemi na terenu s odvodnjom vode.

  Stručni članak 6182
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 609 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 609 izvođača za područje Popločavanje dvorišta:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 609 izvođača za područje Popločavanje dvorišta
  9.6
  0

  ZIDARSKO - FASADERSKI I KROVOPOKRIVAČKI OBRT JOSIPOVIĆ, vl. Nikica Josipović


  9.4
  0

  GRADNJA SABLJIĆ, vl. Antonio Sabljić


  9.9
  0

  GRADNJA LIPOVEC d.o.o.


  10
  1

  ČERINA KERAMIKA j.d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje POPLOČAVANJE DVORIŠTA?