Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Izrada mansarde

  Članak je pregledalo čak 2327+ korisnika
  Nemate dovoljno prostora, imate neiskorišteno potkrovlje, odnosno mansardu? Izrada mansarde može vam osigurati mnogo dodatnog prostora. Provjerili smo koje radove obuhvaća obnova mansarde i otkud je nabolje početi.
  2327
  potkrovlje

  1. Stan s mansardom i njegove prednosti

  Mansarde, odnosno stanovi s mansardom u prošlosti su bili loše kvalitete jer nisu bili dovoljno izolirani, zimi je bilo hladno, a ljeti vruće, te se do njih dolazilo mnoštvom stepenica. Tehnologija gradnje je napredovala, a promijenile su se i životne navike, te su danas stanovi s mansardama vrlo popularni, objašnjavaju nam u tvrtki STROPOGRAD d.o.o. Stanovi s mansardama vrlo su svijetli i prozračni, a zbog krovne konstrukcije vrlo prostrani i prilagodljivi jer ih je pregradnim zidovima moguće preobraziti na željeni način.

  2. Adaptacija mansarde

  Adaptacija znači promjena namjene prostora, što znači da potkrovlje prije toga nije bilo namijenjeno boravku i zbog toga je bila potrebna kompletna promjena – adaptacija mansarde. Bez obzira na  arhitektonski dizajn prilikom adaptacije, neki zahvati su jedinstveni. Polažu se strojne instalacije, elektroinstalacije, ventilacijske i vodovodne instalacije. Slijedi ugradnja krovnih prozora, polaganje izolacije debljine između 20 i 30 cm, polaganje paropropusne folije, polaganje parne barijere i montaža aluminijske podkonstrukcije. Zatim stropove zatvaramo vatrootpornim knauf pločama. Nakon toga slijedi izrada podova, najčešće sa suhim estrihom, i polaganje podne obloge. Nakon postavljanja pregradnih zidova i bojenja mansarda je spremna za ugrađivanje namještaja u kupaonicu i kuhinju, raspored pokretnog namještaja, čišćenje i na kraju useljenje.

  uređeno-potkrovlje.jpg
  Stanovi s mansardom su prostrani, prozračni i svijetli.

   

  3. Obnova mansarde

  Iako zvuči slično, obnova mansarde nije isto što i adaptacija mansarde. Obnova mansarde znači da se nakon zahvata ne mijenja njena namjena, nego samo treba osvježiti materijale i/ili napraviti novi raspored prostorija, objašnjavaju u tvrtki STROPOGRAD d.o.o. Stoga za izradu mansarde, kao i za obnovu mansarde, trebate građevinsku dozvolu ako ćete dirati nosivu konstrukciju objekta. Ti zahvati obuhvaćaju: rušenje zidova, otvore za veće prozore, promjenu krovne konstrukcije, izradu betonske ploče i rušenje odnosno dodavanje stepenica.

  Izradom mansarde dobit ćete nov životni prostor u kojem ćete lakše disati.

  2327
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE UREĐENJE POTKROVLJA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana