x

  Sanacija vlažnih zidova i statičko injektiranje zidova

  Ako vam se na zidovima pojavi plijesan ili pukotine, odmah poduzmite mjere. Prodiranje vlage može se spriječiti pravilnim postavljanjem hidroizolacije, a pucanje konstrukcije sa statičkom sanacijom odnosno injektiranjem zidova 
Istražili smo kako možemo zaštititi svoj dom od tih neugodnosti.
  56
  vlaga.jpg
  vlaga.jpg

  1. Zašto se na zidu pojavljuju vlaga i plijesan?

  Glavni uzrok za pojavu plijesni ili neugodnog mirisa je neadekvatna hidroizolacija objekta, objašnjavaju u tvrtki HIDROIZO J.D.O.O.. Prodiranje vlage u zid uzrokuje padanje žbuke, nakupljanje naslaga i mrlja po zidovima, nakupljanje vode, truljenje drva i hrđanje konstrukcije i armature, i naravno, pospješuje rast pljesni, koja je štetna za zdravlje. Sve ove posljedice uvelike smanjuju kvalitetu života i vrijednost nekretnine.

  2. Hidroizolacija temelja i zidova

  Jedino jamstvo za trajnu zaštitu objekta od prodiranja vlage iz terena je kvalitetna ugradnja hidroizolacije. Hidroizolacija je najjeftinija vrsta izolacije, ali uložak vam neće mnogo pomoći ako je izolacija nepravilno ugrađena, zato odaberite iskusnog majstora. Manjkava i neprecizna hidroizolacija može uzrokovati ozbiljne probleme i kasnije ogromne troškove sanacije. 

  hidroizolacija

  Svakako planirajte i izvedite hidroizolaciju za svaku novogradnju. Hidroizolacija temelja, izrada drenaže, hidroizolacija podruma, balkona i terasa samo su neki od postupaka. Moguća je i naknadna hidroizolacija starijih objekata. To se postiže injektiranjem zidova materijalima nove generacije, a radi se o hidrostrukturalnim akrilatnim smolama, tzv gelovima koji se vežu sa oštečenom fugom i čine elastičnu barijeru koja neće popustiti niti pod ekstremnim naprezanjima (potresima, izgradnjom novih objekata u neposrednoj blizini, sanacijom prometnica...), radovi se izvode vrlo brzo i u par dana Vaša je kuća sigurna od vlage.

   

  hidroizo
  Hidroizolacijska pasta. Izvor:hidroizo.hr

   

  3. Sanacije zida, injektiranje

  Ponekad nije problem prodiranje vlage, nego i statička nestabilnost konstrukcije, koja puca, popušta i polako tone i nije potresno sigurna. Mogući uzroci su loše utvrđena podloga prije gradnje, deformirani temelji zbog neravnomjernog iskopa temeljnog jarka, ispiranje materijala ispod zemlje zbog loše drenaže, mekšanje noseće podloge zbog neadekvatnog odvodnjavanja oborinskih voda ili zbog puknutog vodovoda, septičke jame, kanalizacije itd., te isušivanje i krčenje vlažnog terena.

  Injektiranje je postupak popunjavanja praznina u konstrukcijskim elementima, kojim statički ojačavamo strukturu, sprječavamo kapilarno dizanje vlage i postižemo vodonepropusnost konstrukcije.

  Ukoliko je došlo do propadanja i pucanja objekta u tom slučaju potrebno je izvršiti stabilizaciju dijela ili cijelog objekta. To se izvodi specijalnim poliuretanskim smolama. Smole se injektiraju ispod temeljnog zida objekta i prilikom injektiranja ispunjuju i lijepe postojeće tlo. 

  Sam postupak uključuje analizu postoječeg stanja okoliša oko i ispod objekta, bušenje rupa, pozicioniranje kopalja za injektiranje i naravno educiranog i ovlaštenog izvođača za rukovanje alatima za injektiranje, što tvrtka HIDROIZO J.D.O.O. može ponuditi.  

  alat
  Alat potreban za stabilizaciju objekta. Izvor:hidroizo.hr

  4. Injekcijska masa

  Ovisno o vrsti konstrukcije i željenim učincima sanacije, možemo birati između različitih injekcijskih masa, kojima se mogu dodati i aditivi za bubrenje, dodaci protiv dizanja kapilarne vlage, pucolani, bijeli cement, kreč i dr. 

  Epoksidna smola upotrebljava se za injektiranje betona i manjih oštećenja jer znatno bolje prodire u konstrukciju. To je kvalitetan, ali malo skuplji postupak. Silikonska emulzija smanjuje propusnost vlage. Sa poliuretanima rješavamo ozbiljnija oštećenja konstrukcije. S njima postižemo vodonepropusnost građevinskih konstrukcija. S cementnom injekcijskom masom učvršćujemo zidove od kamena i mješovite zidove od kamena i opeke.                        

  5. Postupak injektiranja

  Rupe se najprije izbuše u željenom dijelu konstrukcije te se u njih ugrađuju adekvatni injekcijski nastavci. Stručnjak određuje dubinu, promjer i broj bušotina prema stanju konstrukcije i prethodnoj analizi sa sondiranjem. Nakon toga slijedi priprema injekcijske cementne mase s dodacima koji zbog hidrofobnih svojstava djelomično rješavaju i problem kapilarnog ovlaživanja temelja. Pritisak injektiranja prilagođava se u odnosu na čvrstoću poda i konstrukcije, a količina injekcijske mase u odnosu na volumen rupa i šupljina u konstrukciji. Budući da je to zahtjevan postupak s visokim pritiscima i kemikalijama, nikako ga ne biste trebali sami izvoditi, upozoravaju iz tvrtke HIDROIZO J.D.O.O.

  stabiliziranje
  Stabilizacija temeljne ploče. Izvor:hidroizo.hr

   

  Drugo 56
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 209 izvođača za područje Kapilarna vlaga u zidu, sanacija:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE KAPILARNA VLAGA U ZIDU, SANACIJA
  10
  1

  LEPEN d.o.o.

  2. Zaloka 26, 40317 Podturen
  9.1
  0

  GRADINA d.o.o.

  Jardasi 13, 51215 Kastav
  9.4
  0

  HM PATRIA d.o.o.

  Bukovac 16, 10000 Zagreb
  9.2
  0

  MOSAIC MD j.d.o.o

  Put Opric 13, 51415 Lovran
  9.5
  0

  ADAPTING d.o.o.

  Franje Dursta 28, 10000 Zagreb
  9.3
  0

  CB CENTAR j.d.o.o.

  bana Josipa Jelačića 71, 47250 Duga Resa
  Imamo 209 izvođača za područje Kapilarna vlaga u zidu, sanacija:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE KAPILARNA VLAGA U ZIDU, SANACIJA?

  sanacija vlage u kući
  sušenje podruma
  sanacija plijesni
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Biograd na moru
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Bjelovar
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Dubrovnik
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Karlovac
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Knin
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Krk
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Makarska
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Osijek
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Pag
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Poreč
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Pula
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Rijeka
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Rovinj
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Šibenik
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Sisak
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Slavonski Brod
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Split
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Umag
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Varaždin
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Zadar
 • Kapilarna vlaga u zidu, sanacija Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana